Prezent - HYdE PaRK

Strona 5 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 12 sty 2016, 12:27

do Anioła:
Proponuję Ci rozważyć następującą przypowieść , która jest obrazem życia.
Autobus pełen turystów przemierza przepiękną okolicę i wkoło pełno jest jezior, gór, rzek i łąk . Ale zasłony w oknach są opuszczone i turyści nie mają najmniejszego pojęcia o tym, jaki widok rozpościera się na zewnątrz autobusu. Spędzają podróż na sprzeczkach, kto powinien zająć najbardziej honorowe miejsce w autobusie, kogo powinno się oklaskiwać, kto jest najbardziej godny zainteresowania. I tak to trwa aż do końca podróży." - Anthony de Mello - "Wezwanie do miłości"
Basia34
Stażysta
Od: 22 sty 2015, 0:14
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 12:38

ja cię obroniłam,przestrzegłam o ile pamiętam żebyś się nie wkręcał w sprawy osobiste, Ty naskoczyłeś. ale ok. niech ci będzie..niejednokrotnie pochwaliłam tez np. za wiedzę ( nawet żona ci tego nie powie) a ty dalej masz pretensje.
ps. elmer jak byś mi pomógł przetłumaczyć krótki tekst na konkretny dialekt śląski, to mogła bym dostać dodatkowe punkty. W internecie tego nie znajdę, to musi tekst oryginalny, byłabym wdzięczna. Pomyśl o tym.
Anioł.

Napisano: 12 sty 2016, 13:06

dialektów śląskich jest całkiem sporo:
pszczyński, raciborski, cieszyński...
Mi najbliżej do pszczyńskiego, ale nie mówię czysto gwarą. Nie obiecuję, ze podołam dodatkowo na koniec może się okazać, że pomieszałem gwarę pszczyńską z np. cieszyńską. Wbrew pozorom słownictwo w tych gwarach się trochę różni.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 14:16

do elmer
to jeszcze lepiej, że będzie wymieszane, to będzie ten właśnie etnolekt śląski( dobrze chyba mówię). Tekst nie będzie długi, pół strony, przyziemny, czyli o sprawach ludzkich ( opis mieszkania, zwyczaju lub dialog... ). Chodzi też o to,żeby pokazać, na ile mamy "w sobie siebie" jakie czynniki mają na to wpływ. Pan ma wykształcenie wyższe, socjologiczne, żonaty, dwójka dzieci, urodzony na Śląsku, wychowany w rodzinie tradycyjnej, wyznania katolickiego, rodzina z aspiracjami, dobrze sytuowana pod kątem materialnym.To podstawowe dane, które napiszę tytułem wstępu. Bardzo dziękuję , jutro odezwę się w przedmiotowej sprawie .
z poważaniem dla Pana
Anioł.

Napisano: 12 sty 2016, 14:35

gwoli ścisłości:
jo żech jest krocjok
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 15:56

do elmer
nie zrozumiałam kompletnie co pan napisał,co to znaczy po śląsku, ale jest ok. próbowałam czytać, będą się śmiać...Ale należy mi się, sam pan przyzna. Ja specyficznie wypowiadam s i dz więc wyjdzie co wyjdzie. trudno.
spotkałam się też z określeniem np." za ciula nie wiem.." sama nierzadko używałam, używam czasem . byłam przekonana, że to znaczy " za nic nie wiem,.. a się okazuje, że to wulgaryzm śląski, nie wiem..tak wyczytałam.
Anioł.

Napisano: 12 sty 2016, 16:04

ciul to po Śląsku: ch...j :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 16:16

no to zapodawałam widzę....ale wstyd. :oops: nikt mi uwagi nie zwrócił, szkoda.
Anioł.

Napisano: 25 mar 2016, 12:55

Karta upominkowa.
Gość

Napisano: 30 mar 2016, 14:57

Karta upominkowa to najlepszy pomysł, a można ją nabyć niemalże w każdym większym sklepie. Najlepiej jeśli będziesz wiedzieć co dokładnie potrzebuje - jeśli np elektronikę to bon do Media Markt, jeśli ciuchy to do Reserved itp.
spicy88

Strona 5 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x