Napisano: 15 lut 2017, 10:05
Jak dla mnie to strasznie nie masz namieszane to Strona będzie miała trochę bujania, bo faktycznie z czasem jak pisała takie oświadczenie i dostała nową dec powinna to zgłosić w KRUS. My przyznajemy świadczenia nie składki, natomiast co do składek podchodzimy odpowiednio do sytuacji jaką ma STRONa odnośnie ubezpieczenia. Miała KRUS więc Jej nie opłacaliście. Możesz Stronę poinf że powinna zgłosić się do KRUS i przedstawić obecną dec i poinformować że pisała takie oświadczenie o rezygnacji, wtedy KRUS ją wykluczy z obowiązkowego płacenia i zgłosi to Wam, jak dostaniecie inf to pokryć jej składki wstecz jedne i drugie w ZUS oraz opłacać na bieżąco społ (do uzyskania min ubezpieczenia lub do końca świadczeni) zdrowotne też bieżąco lub do czasu kiedy np małżonek zgłosi Ją przy sobie. Jak się nie zgłosi do KRUS to Jej sprawa kiedyś może mieć większe komplikacje. w przypadku jak zrobi to co pisałem a będzie chciała wrócić do KRUS to ja widzę jedno wyjście - na pewno nie wróci za te miesiące wstecz, tylko na bieżąco i to przy wydawaniu nowej dec. czyli np rezygnuje z obecnego świadczenia i składa drugi raz na to samo wtedy ma prawo wyboru między ZUS a KRUS (z tym że nie przy ZDO jeżeli zrezygnuje z zdo to może jak dla mnie wnioskować tylko o szo)
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”