Witam
Ponieważ ma pani uprawnienia. W programie dla każdego operatora można przydzielić uprawnienia. Chcąc aby operator tylko księgował
przydzielamy mu uprawnienia: dostęp do programu, księgowanie, dopisywanie kontrahenta. Może księgować ale poprawiać może tylko swoje dokumenty. No i nie ma uprawnień do przykładowo: nie może poprawiac dokumentów innych operatorów, nie może zatwierdzać dokumentów, nie może zamykać miesięcy, nie może tworzyc BO z BZ, nie ma dostępu do funkcji konfiguracyjnych itd. Wszystkie te uprawnienia nadaje się w programie ADMIN w porozumieniu z dystrybutorem /jest do tego zobowiązany/.
program Groszek
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: program Groszek
Właśnie, mam uprawnienia i dodatkowa sama prowadze dwa rejestry. Koleżanka księguje też w dwóch rejestrach ale sprawdzanie i korygowanie jest w mojej gestii.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witam
Zajmuję się wdrażaniem programów Groszka w woj. lubuskim. Czasami zaglądam na to forum i coś się "wymądrzam". W razie pytań polecam się.
Zajmuję się wdrażaniem programów Groszka w woj. lubuskim. Czasami zaglądam na to forum i coś się "wymądrzam". W razie pytań polecam się.
Mam pytanie: Jak prawidłowo założyć w groszku analitykę do konta 800 ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witam
Kluczem do tego pytania będzie najprawdopodobniej sprawozdanie o zmianach w funduszu. Musimy mieć konta tak podzielone ażeby można było wybrać z tych kont wszystkie dane do sprawozdania. sprawozdanie te powinno być w rachunku zysków i strat. Jeżeli nie ma to dystrybutor może je dograć. Początek powinien wyglądać chyba tak 800-1 syntetyczne zwiększenia i 800-2 syntetyczne zmniejszenia. Następnie 801-1-1 zwiększenia rok poprzedni 800-1-2 zwiększenia rok bieżący. Jeżeli to nam wystarczy to analityczne jeżeli nie to trzeba dzielić dalej tak samo 800-2.
Zaznaczałem już poprzednio że nie jestem księgowym bardziej informatyk.
Kluczem do tego pytania będzie najprawdopodobniej sprawozdanie o zmianach w funduszu. Musimy mieć konta tak podzielone ażeby można było wybrać z tych kont wszystkie dane do sprawozdania. sprawozdanie te powinno być w rachunku zysków i strat. Jeżeli nie ma to dystrybutor może je dograć. Początek powinien wyglądać chyba tak 800-1 syntetyczne zwiększenia i 800-2 syntetyczne zmniejszenia. Następnie 801-1-1 zwiększenia rok poprzedni 800-1-2 zwiększenia rok bieżący. Jeżeli to nam wystarczy to analityczne jeżeli nie to trzeba dzielić dalej tak samo 800-2.
Zaznaczałem już poprzednio że nie jestem księgowym bardziej informatyk.
800 (syntetyczne)
800-1 zwiększenia (syntetyczne)
800-1-1 zysk bilansowy za ub, rok (analityczne)
800-1-2 zrealizowane wydatki budż. (analityczne)
itd.
800-2 zmniejszenia (syntetyczne)
800-2-1 strata za rok ub. (analityczne)
800-2-2 zrealizowane dochody budż. (analityka)
itd. Na koniec roku przeksięgowanie tych sald na konto główne. Tak zrobiłam. Czy dobrze?
800-1 zwiększenia (syntetyczne)
800-1-1 zysk bilansowy za ub, rok (analityczne)
800-1-2 zrealizowane wydatki budż. (analityczne)
itd.
800-2 zmniejszenia (syntetyczne)
800-2-1 strata za rok ub. (analityczne)
800-2-2 zrealizowane dochody budż. (analityka)
itd. Na koniec roku przeksięgowanie tych sald na konto główne. Tak zrobiłam. Czy dobrze?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witam
Jeżeli do każdej rubryki w sprawozdaniu o zmianie funduszu mamy w tym planie kwotę to jest dobrze. Nie wiem co to jest konto główne ale jeżeli jest inne niż 800 to do przeksięgowania dobry jest automat zamykający konto. Odnosi się on też do kont 4 i 7.
Pozdrawiam
Jeżeli do każdej rubryki w sprawozdaniu o zmianie funduszu mamy w tym planie kwotę to jest dobrze. Nie wiem co to jest konto główne ale jeżeli jest inne niż 800 to do przeksięgowania dobry jest automat zamykający konto. Odnosi się on też do kont 4 i 7.
Pozdrawiam
Oprócz program Groszek - Księgowość przeczytaj również:
rozliczenie zaliczki alimentacyjnej
ewidencja do konta 851
Rachunek Zysków i Strat
koszty komornicze FA
kwalifikacja wydatków strukturalnych
POKL
umowy zlecenie
Zespoł Interdyscyplinarny
13- stka
roczna informacja dla zasiłkobiorców