PROGRAM OPIEKA 75+ usługi opiekuńcze
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
Re: PROGRAM OPIEKA 75+ usługi opiekuńcze
Ja już nic nie wiem ! Najgorsze, że nie ma gdzie się konkretnie dowiedzieć.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja po prostu od osoby, która rozlicza opiekunkom godziny dostanę co miesiąc wyliczoną liczbę godzin, które opiekunki wykonały u osób objętych programem 75+ i taką kwotę zdejmę z płac w naszym rozdziale 85219 i przeksięguję na 85228 zad wojewody z rozbiciem na § 4010,4110,4120.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Selene a jak wyliczyłaś stawkę godzinową . Na bazie 2017 roku ? Proszę napisz dokładnie.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ja chyba będę liczyć miesięcznie dla tego roku.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Wydaje mi się, że będzie to bazować na wydatkach faktycznie poniesionych, a nie na prognozach, ale czekam na wyjaśnienia z ministerstwa. I tak jak pisałam w (chyba) innym wątku - tylko paragrafy 4010, 4110, 4120 - bez ZFŚS, ryczałtów samochodowych, odzieżówki itd.anka2018 pisze:To mamy brać koszt za 2017 który został podany przy składaniu wniosku czy liczyć za 2018 od stycznia do kwietnia lub maja?
Liczymy 50% tylko tych zwiększonych godzin, więc jeżeli pani miała przyznane w 2017 r. 4 godziny, teraz ma przyznane 6 godzin, to refundacja będzie obejmować 50% kosztów tyko tych dwóch godzin. I tak, wychodzą grosze - zwłaszcza, że nie każda staruszka się łapie do programu (warunek odnośnie osoby samotnej itp.)...
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U mnie Pracownik, który zajmuje sie rozliczaniem godzin razem z Kierownikiem to liczyli z tego co wiem wzięli wynagrodzenia opiekunek na ten rok x 12m-cy z tego policzyłam skł ZUS i F Pracy razem wyszło np 200 000 zł : wyliczenie ile godzin przepracują opiekunki w 2018 u tych ludzi np 7900 godz. = 25,31 ~`25 zł za godzinę wyszło
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowy OPS
- Kontakt:
Witam, pomoże ktoś i podzieli się wiedzą jak rozliczać ten program tzn. co bierzecie do rozliczania godzin opiekunek???? proszę o pomoc, koniec roku tuz , tuż a ja nie wiem dokladnie jak za to się zabrac
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Rozmawiałam z panią z ministerstwa w lipcu i zrobiłam sobie notatkę na tę okoliczność. Nie mam za bardzo czasu tego opisywać, wklejam moją notatkę służbową z tego dnia- tam jest też sposób wyliczenia.
Podczas rozmowy ustalono, że Ministerstwo nie wskazało dodatkowych wytycznych poza ujętymi w założeniach Programu „Opieka 75+”. W związku z powyższym sposób wyliczenia kosztu godzinowego pracy opiekunki pozostawiony jest do wyboru przez jednostkę rozliczającą Program.
W Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w (...) wyliczenie kwoty dofinansowania wynagrodzenia w ramach Programu „Opieka 75+” będzie polegało na:
- ustaleniu wynagrodzenia brutto brutto opiekunek środowiskowych za dany miesiąc;
- ustaleniu wymiaru czasu pracy opiekunek w danym miesiącu;
- podzieleniu wynagrodzenia brutto brutto opiekunek przez wymiar czasu pracy (i ustalenie w ten sposób kosztu godzinowego pracy opiekunek);
- pomnożenie liczby godzin kwalifikujących się do dofinansowania oraz kosztu godzinowego pracy opiekunek;
- wyliczenie 50% wartości kwoty z poprzedniego kroku obliczeń.
Rozliczenie będzie dokonywane odrębnie za każdy miesiąc, dla każdej z opiekunek osobno.
Podczas rozmowy ustalono, że Ministerstwo nie wskazało dodatkowych wytycznych poza ujętymi w założeniach Programu „Opieka 75+”. W związku z powyższym sposób wyliczenia kosztu godzinowego pracy opiekunki pozostawiony jest do wyboru przez jednostkę rozliczającą Program.
W Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w (...) wyliczenie kwoty dofinansowania wynagrodzenia w ramach Programu „Opieka 75+” będzie polegało na:
- ustaleniu wynagrodzenia brutto brutto opiekunek środowiskowych za dany miesiąc;
- ustaleniu wymiaru czasu pracy opiekunek w danym miesiącu;
- podzieleniu wynagrodzenia brutto brutto opiekunek przez wymiar czasu pracy (i ustalenie w ten sposób kosztu godzinowego pracy opiekunek);
- pomnożenie liczby godzin kwalifikujących się do dofinansowania oraz kosztu godzinowego pracy opiekunek;
- wyliczenie 50% wartości kwoty z poprzedniego kroku obliczeń.
Rozliczenie będzie dokonywane odrębnie za każdy miesiąc, dla każdej z opiekunek osobno.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ
- Kontakt:
Może w międzyczasie pojawiły się oficjalne wytyczne dot programu- w tym klasyfikacja budżetowa?
Oprócz PROGRAM OPIEKA 75+ usługi opiekuńcze - Księgowość przeczytaj również:
zagubienie biletu autobusowego na szkolenie
sprawozdanie RB-Z czy nalezy wykazac
jak powinno być na rachunku który otrzymuje
co wystawić notę czy fakturę
odpis na ZFŚS dla emeryta 2018
Odsetki od środków otrzymanej dotacji 500+
deklaracja VAT - ODPŁATNOŚĆ ZA SPECJALISTYCZNE USŁUGI OPIEKU
Szkolenie VAT w Ośrodku Pomocy Społecznej
mam odsetki do zapłaty jak powinnam dokonać opłaty
Usługi opiekuńcze - dotacja Wojewody
księgowanie zwrotu składek ZUS
85513-zdrowotne za świadczenia rodzinne
Małopolska: sprawozdanie z zatrudnienia
RODO w OPS jesteście już po konkretnych szkoleniach????
Jakie zmiany w polityce rach.po wejściu 500+
forma dokumentu - zasiłek celowy