PROGRAM OPIEKA 75+ usługi opiekuńcze

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
AKM
Praktykant
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Re: PROGRAM OPIEKA 75+ usługi opiekuńcze

Post autor: AKM »

Ja już nic nie wiem ! Najgorsze, że nie ma gdzie się konkretnie dowiedzieć.
selene
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: selene »

Ja po prostu od osoby, która rozlicza opiekunkom godziny dostanę co miesiąc wyliczoną liczbę godzin, które opiekunki wykonały u osób objętych programem 75+ i taką kwotę zdejmę z płac w naszym rozdziale 85219 i przeksięguję na 85228 zad wojewody z rozbiciem na § 4010,4110,4120.
AKM
Praktykant
Kontakt:

Post autor: AKM »

Selene a jak wyliczyłaś stawkę godzinową . Na bazie 2017 roku ? Proszę napisz dokładnie.
anka2018
Stażysta
Kontakt:

Post autor: anka2018 »

Ja chyba będę liczyć miesięcznie dla tego roku.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

anka2018 pisze:To mamy brać koszt za 2017 który został podany przy składaniu wniosku czy liczyć za 2018 od stycznia do kwietnia lub maja?
Wydaje mi się, że będzie to bazować na wydatkach faktycznie poniesionych, a nie na prognozach, ale czekam na wyjaśnienia z ministerstwa. I tak jak pisałam w (chyba) innym wątku - tylko paragrafy 4010, 4110, 4120 - bez ZFŚS, ryczałtów samochodowych, odzieżówki itd.

Liczymy 50% tylko tych zwiększonych godzin, więc jeżeli pani miała przyznane w 2017 r. 4 godziny, teraz ma przyznane 6 godzin, to refundacja będzie obejmować 50% kosztów tyko tych dwóch godzin. I tak, wychodzą grosze - zwłaszcza, że nie każda staruszka się łapie do programu (warunek odnośnie osoby samotnej itp.)...
selene
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: selene »

U mnie Pracownik, który zajmuje sie rozliczaniem godzin razem z Kierownikiem to liczyli z tego co wiem wzięli wynagrodzenia opiekunek na ten rok x 12m-cy z tego policzyłam skł ZUS i F Pracy razem wyszło np 200 000 zł : wyliczenie ile godzin przepracują opiekunki w 2018 u tych ludzi np 7900 godz. = 25,31 ~`25 zł za godzinę wyszło
monka1
Praktykant
Zajmuję się: Księgowy OPS
Kontakt:

Post autor: monka1 »

Witam, pomoże ktoś i podzieli się wiedzą jak rozliczać ten program tzn. co bierzecie do rozliczania godzin opiekunek???? proszę o pomoc, koniec roku tuz , tuż a ja nie wiem dokladnie jak za to się zabrac
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Rozmawiałam z panią z ministerstwa w lipcu i zrobiłam sobie notatkę na tę okoliczność. Nie mam za bardzo czasu tego opisywać, wklejam moją notatkę służbową z tego dnia- tam jest też sposób wyliczenia.

Podczas rozmowy ustalono, że Ministerstwo nie wskazało dodatkowych wytycznych poza ujętymi w założeniach Programu „Opieka 75+”. W związku z powyższym sposób wyliczenia kosztu godzinowego pracy opiekunki pozostawiony jest do wyboru przez jednostkę rozliczającą Program.
W Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w (...) wyliczenie kwoty dofinansowania wynagrodzenia w ramach Programu „Opieka 75+” będzie polegało na:
- ustaleniu wynagrodzenia brutto brutto opiekunek środowiskowych za dany miesiąc;
- ustaleniu wymiaru czasu pracy opiekunek w danym miesiącu;
- podzieleniu wynagrodzenia brutto brutto opiekunek przez wymiar czasu pracy (i ustalenie w ten sposób kosztu godzinowego pracy opiekunek);
- pomnożenie liczby godzin kwalifikujących się do dofinansowania oraz kosztu godzinowego pracy opiekunek;
- wyliczenie 50% wartości kwoty z poprzedniego kroku obliczeń.
Rozliczenie będzie dokonywane odrębnie za każdy miesiąc, dla każdej z opiekunek osobno.
Iza73
Stażysta
Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ
Kontakt:

Post autor: Iza73 »

Może w międzyczasie pojawiły się oficjalne wytyczne dot programu- w tym klasyfikacja budżetowa?
ODPOWIEDZ