Program Wspieraj Seniora 2020 r. - Księgowość

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 17 lis 2020, 14:32

czy pracownik np z działu świadczeń rodzinnych lub ksiegowości może dokonywać zakupów dla seniorów ?
mm102
Referent
Od: 07 maja 2017, 12:01
Zajmuję się: kadry

Napisano: 17 lis 2020, 15:43

A co zrobić kiedy nie ma zgłoszeń od seniorów?
Pracownicy np: obsługują CASa, robią sprawozdania i są w gotowości do podjęcia odpowiednich działań. Czy wtedy należą im się dodatki.
Nasz UW wysłał takie wyjaśnienie dotyczące realizacji programu:

"W odpowiedzi na pytania dotyczące realizacji programu "Wspeiraj Seniora" proszę przyjąć co następuje:

Program zakłada wsparcie finansowe gmin w zakresie organizacji i realizacji usługi wsparcia, polegającej w szczególności na dostarczeniu zakupów obejmujących artykuły podstawowej potrzeby, w tym artykuły spożywcze, środki higieny osobistej dla osób w wieku 70 lat i więcej, którzy ze względu na trwający stan epidemii pozostaną w swoim domu.

W ramach programu dopuszcza się następujące formy organizacji i realizacji przez gminę usługi wsparcia, tj. poprzez:

- zatrudnianie osób do realizacji zadania,
- przyznania dodatków dla pracowników, rozumianych jako szeroko pojęty "sposób" gratyfikacji pracowników w postaci dodatków specjalnych, nagród czy premii, zgodnie z Regulaminem wewnętrznym przyjętym w gminie,
- zlecanie usługi wsparcia organizacjom pozarządowym na podstawie art. 25 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej, zgodnie z przepisami ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. Zgodnie z art. 15zzm ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem
i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374), w okresie obowiązywania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii organ administracji publicznej może zlecać organizacjom pozarządowym oraz podmiotom wymienionym w art. 3 ust. 3 ustawy
z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie realizację zadania publicznego w celu przeciwdziałania COVID-19 z pominięciem otwartego konkursu ofert, o którym mowa w dziale II rozdziale 2 tej ustawy,
- zakup usługi od podmiotów sektora prywatnego,
- współpracę z wolontariuszami, harcerzami, żołnierzami WOT, członkami ochotniczych straży pożarnych.

Przykładowo wydatki kwalifikowane, kiedy ops samodzielnie realizuje to zadanie we współpracy z wolontariuszami, które będą niezbędne do prawidłowej realizacji zadania:

· promocja projektu (koszt dostosowania strony internetowej, koszty plakatu),
· wynagrodzenia pracowników bezpośrednio realizujących Program, pracownicy OPS np. pracownicy socjalni (dodatki specjalne finansowane z dotacji),

· wynagrodzenia pracowników pośrednio realizujących Program pracownicy OPS np. pracownicy księgowości, kadr i płac oraz kierownik koordynujący (dodatki specjalne finansowane ze środków własnych),

· koszt paliwa do samochodu służbowego (efektywne zużycie paliwa finansowane z dotacji),

· obsługa administracyjna biura - czynności administracyjne i związane z tym zakupy materiałów biurowych - finansowane z dotacji),

· koszt eksploatacji pomieszczeń biurowych - jako wkład własny,

· wyposażenie wolontariuszy

W przypadku rozliczania dotacji OPS będzie prowadził zestawienie dowodów księgowych, które będą potwierdzeniem dokonanych wydatków.
jasmin1979
Stażysta
Od: 17 lis 2020, 15:36
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 17 lis 2020, 15:43

ciąg dalszy wyjaśnienia

Przyznając pracownikowi dodatek należy określić zakres zwiększenia obowiązków dla danej osoby biorąc pod uwagę fakt, że kosztem realizacji zadania jest wydatek, jaki ponosi gmina w związku z organizacją i realizacją usługi wsparcia, która mieści się zakresie przedmiotowym ww. programu, tj. m.in. pozostawanie w gotowości oraz dyspozycyjności poprzez pełnienie dyżurów telefonicznych, kontakt z seniorami, przyjmowanie oraz ewidencjonowanie zgłoszeń przychodzących zarówno w systemie CAS za pośrednictwem infolinii, jak i bezpośrednio do ośrodka, koordynacja oraz zlecanie do realizacji ewentualnych zgłoszeń osobom, które będą świadczyły usługę wsparcia w ramach programu, składanie tygodniowych sprawozdań jednorazowych z realizacji programu do MRiPS, jak również przygotowanie sprawozdania końcowego. W przypadku zlecenia organizacji pozarządowej organizacji i realizacji zadania usługi wsparcia w postaci dostarczenia zakupów ważne jest przedstawienie wszystkich kosztów poniesionych. Do organizacji i realizacji zadania jako koszt kwalifikowalny może zostać wliczony m.in. koszt paliwa, środki ochrony dla wolontariuszy czy ubezpieczenie osób realizujących zadanie od odpowiedzialności cywilnej w związku z obrotem gotówką, zatrudnienie dodatkowych osób, wyposażenie wolontariuszy w niezbędne materiały"
jasmin1979
Stażysta

Napisano: 17 lis 2020, 15:45

Ale jak dla mnie to i tak nie wyjaśnia jasno, co zrobić gdy nie ma zgłoszeń od seniorów.

Proszę o Wasz punkt widzenia
jasmin1979
Stażysta

Napisano: 18 lis 2020, 17:27

Pewnie będziemy mogli wykorzystać dotację tylko w wysokości wynikającej z liczby obsłużonych seniorów, więc to będą jakieś grosze w porównaniu z przyznaną kwotą. Jeśli Wasi pracownicy mają przyznane dodatki, to w największej mierze będzie to koszt własny OPS. U nas dodatki za to zadanie nie będą przyznane, zakupimy jakieś środki do dezynfekcji i ochrony indywidualnej i w ten sposób rozliczymy dotację - o ile trafi się jakiś potrzebujący senior. Jeśli okaże się, że mimo małej ilości obsłużonych wniosków możemy wykorzystać sporą część dotacji (bo będą takie interpretacje ministerstwa czy coś...), to pewnie rozwiążemy to jednorazowymi nagrodami na koniec roku.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Napisano: 24 lis 2020, 14:11

Dziś rozmawiałam z Panią z UW i ona mnie utwierdziła w informacji, że nie ma żadnych kryteriów co do kwoty jaką możemy z otrzymanej dotacji wykorzystać. Nie jest to uzależnione też od ilości zgłoszonych seniorów. Dotacje otrzymaliśmy za samą gotowość brania udziału w programie. Więc z tego co zrozumiałam możemy wydać całą dotacje z zachowaniem podziału procentowego na dotacje i wkład własny.
lila1111
Praktykant
Od: 14 paź 2020, 13:54
Zajmuję się: ks

Napisano: 25 lis 2020, 10:32

Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie. U nas socjalni na razie tylko robią sprawozdania i biorą telefon służbowy do domu więc w gotowości do podjęcia działań. Ale jak na razie nie było żadnych zgłoszeń od seniorów na naszym terenie
jasmin1979
Stażysta

Napisano: 25 lis 2020, 13:40

lila1111 pisze:Dziś rozmawiałam z Panią z UW i ona mnie utwierdziła w informacji, że nie ma żadnych kryteriów co do kwoty jaką możemy z otrzymanej dotacji wykorzystać. Nie jest to uzależnione też od ilości zgłoszonych seniorów. Dotacje otrzymaliśmy za samą gotowość brania udziału w programie. Więc z tego co zrozumiałam możemy wydać całą dotacje z zachowaniem podziału procentowego na dotacje i wkład własny.
lila1111 pisze:
24 lis 2020, 14:11
Dziś rozmawiałam z Panią z UW i ona mnie utwierdziła w informacji, że nie ma żadnych kryteriów co do kwoty jaką możemy z otrzymanej dotacji wykorzystać. Nie jest to uzależnione też od ilości zgłoszonych seniorów. Dotacje otrzymaliśmy za samą gotowość brania udziału w programie. Więc z tego co zrozumiałam możemy wydać całą dotacje z zachowaniem podziału procentowego na dotacje i wkład własny

Z jakiego urzędu wojewódzkiego jest taka interpretacja i czy jest ona na piśmie
gość1234
Praktykant
Od: 25 lis 2020, 13:33
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 26 lis 2020, 10:07

gość1234 pisze:
25 lis 2020, 13:40
lila1111 pisze:Dziś rozmawiałam z Panią z UW i ona mnie utwierdziła w informacji, że nie ma żadnych kryteriów co do kwoty jaką możemy z otrzymanej dotacji wykorzystać. Nie jest to uzależnione też od ilości zgłoszonych seniorów. Dotacje otrzymaliśmy za samą gotowość brania udziału w programie. Więc z tego co zrozumiałam możemy wydać całą dotacje z zachowaniem podziału procentowego na dotacje i wkład własny.
lila1111 pisze:
24 lis 2020, 14:11
Dziś rozmawiałam z Panią z UW i ona mnie utwierdziła w informacji, że nie ma żadnych kryteriów co do kwoty jaką możemy z otrzymanej dotacji wykorzystać. Nie jest to uzależnione też od ilości zgłoszonych seniorów. Dotacje otrzymaliśmy za samą gotowość brania udziału w programie. Więc z tego co zrozumiałam możemy wydać całą dotacje z zachowaniem podziału procentowego na dotacje i wkład własny

Z jakiego urzędu wojewódzkiego jest taka interpretacja i czy jest ona na piśmie
świętokrzyski urząd wojewódzki
mam jedynie pismo którego treść wskazał użytkownik jasmin1979. Jeśli chodzi o interpretacje co do kwoty którą mogę wydać to takiej nie mam. Pani z urzędu poinformowała też że ciągle są na etapie przygotowywania dodatkowych informacji dla nas w związku z zapytaniami jakie do nich trafiają. Dlatego gdy takie stworzą odeślą do jednostek które prowadzą program. Czekają na odpowiedź ministerstwa finansów które się nie spieszy ze zwrotem informacji. Jak na razie nie mam nic wydawane z programu.
lila1111
Praktykant

Napisano: 26 lis 2020, 15:14

jasmin1979 pisze:
25 lis 2020, 10:32
Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie. U nas socjalni na razie tylko robią sprawozdania i biorą telefon służbowy do domu więc w gotowości do podjęcia działań. Ale jak na razie nie było żadnych zgłoszeń od seniorów na naszym terenie
U mnie żeby było śmieszniej jedna osoba była ale zrezygnowała bo myślała że nie będzie musiała płacić za zakupy ;)
Zatem na razie również socjalni robią sprawozdania i siedzą przy telefonie.
lila1111
Praktykant

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem