projekt ustawy - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 16 mar 2015, 16:04

a co pelagia coś ci nie pasi,może się nikt nie chce z tobą tym swiadczeniem podzielić?
zox

Napisano: 16 mar 2015, 16:07

w naszej ustawie nie ma definicji opieki czy stałej opieki, jedynym wyznacznikiem jest orzeczenie i to, że ktoś potrzebuje drugiej osoby do egzystencji stwierdził lekarz, nam trudno udowodnić, że ktoś nie sprawuje opieki, bo sko czy wsa i tak stwierdzą inaczej.
Kati@

Napisano: 16 mar 2015, 16:08

Przecież ja nie jestem pracownikiem socjalnym. Jeśli w wywiadzie mi napiszą, że nie sprawują opieki to dam odmowę - co za problem? Jeśli osoba nie wymaga stałej opieki i opiekun nie jest zajęty przez cały dzień to może iść do pracy - wtedy też dam odmowę. Jeśli na wnuczku nie ciąży obowiązek alimentacyjny to też dam odmowę. I jeszcze w kilku przypadkach też można dać odmowę, ale najlepiej powiedzieć "nic nie można zrobić".
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 16:10

kolejny bzdurny bubel!! stopień znaczny znacznemu nierówny, zasiłek dla bezrobotnych pod nazwą świadczenie pielęgnacyjne będzie dalej trwał.... a, na podwyżki dla naprawdę potrzebujących (często przykutych do łóżka niepełnosprawnego) nie będzie szans. Gdzie skalowanie niepełnosprawności! czemu z tego najlepszego pomysłu nasi wspaniali rządzący akurat się wycofali? Gdzie są odpowiedzialni za ten bigos w przepisach.... :evil:
gość9999999999999

Napisano: 16 mar 2015, 16:12

Iks pisze:Przecież ja nie jestem pracownikiem socjalnym. Jeśli w wywiadzie mi napiszą, że nie sprawują opieki to dam odmowę - co za problem? Jeśli osoba nie wymaga stałej opieki i opiekun nie jest zajęty przez cały dzień to może iść do pracy - wtedy też dam odmowę. Jeśli na wnuczku nie ciąży obowiązek alimentacyjny to też dam odmowę. I jeszcze w kilku przypadkach też można dać odmowę, ale najlepiej powiedzieć "nic nie można zrobić".
Czas na zmianę pracy. Za dużo arogancji i samouwielbienia.
Gość

Napisano: 16 mar 2015, 16:15

bo zła jest cała polityka opiekuńcza, świadczenie pielęgnacyjne jest przeznaczone dla opiekuna i nie powinna być związana ze stanem zdrowia podopiecznego, potrzebne jest dodatkowe świadczenie typowo dotyczące chorego, jest w tej chwili tylko zasiłek pielęgnacyjny, który nie wiadomo na co ma służyć /nawet na leki nie starczy/
Kati@

Napisano: 16 mar 2015, 16:15

I po co było produkować się wcześniej.
Teraz można podyskutować ........... ale merytorycznie. Złośliwie to każdy "burak" potrafi.
Gość

Napisano: 16 mar 2015, 16:22

Gość pisze:Czas na zmianę pracy. Za dużo arogancji i samouwielbienia.
To zmieniaj, jeśli w ogóle masz co zmieniać. A moja praca wyobraź sobie nie polega na rozdawaniu ludziom pieniędzy, nie jestem pracownikiem socjalnym, ani nie pracuję w pomocy społecznej. Płacą mi za wykonywaniu ustawy o świadczeniach rodzinnych, a czasem oznacza to dawanie decyzji odmownych. Gdybym przyznawał wszystkim co się da jak leci, byłbym bardzo słabym pracownikiem.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 16:24

Uderz w stół, a nożyce się odezwą!
Gość

Napisano: 16 mar 2015, 16:39

Problem leży w orzeczeniach.Kpiną jest żeby osoba z upośledzeniem umysłowym ,ale chodząca i wykonująca samodzielnie większość czynności legitymowała się takim samym stopniem niepełnosprawności,co inny niepełnosprawny np całkowicie sparaliżowany niejednokrotnie leżący pod respiratorem.Kpiną jest żeby opiekunowie ty dwu wymienionych przypadków otrzymywali takie same kwoty za rezygnację z pracy w celu sprawowania opieki.Kpiną jest wypłacanie jednakowej wysokości świadczeń opiekuńczych za dotrzymywanie towarzystwa przed telewizorem i całodobową opiekę i pielęgnację osoby leżącej..Dlatego niezbędne jest nowe orzecznictwo z większą ilością stopni niepełnosprawności.Wiadomo że najbardziej przeciwni takiemu rozwiązaniu są opiekunowie samodzielnych osób chodzących.A siła z jaką protestowali i protestują przeciw skali świadczy że jest ich zdecydowanie więcej niż pozostałych.
Martuśia

Strona 4 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x