Jak masz pełnoletnie dziecko uczące się, to jak przekroczysz dochód, to dostaniesz 500 zł na jedno dziecko, zamiast 300 aktualnie.Gość pisze:O! każdy widzi cos dla siebie. Powiedzcie mi, że jak mam dwoje dzieci w tym jedno uczące się 18 lat, to rozumiem, że moja rodzina będzie traktowana jako z jednym dzieckiem, (bo tylko jedno jest niepełnoletnie) czyli dochody będą się liczyły a czy w skład rodziny to pełnoletnie dziecko będzie wpisywane - jest nadal na utrzymaniu, czy wykreśla się jej ze składu rodziny.
Mi się ten projekt nie podoba, bo nie ma równego traktowania wszystkich dzieci, przecież wszystkie się wychowuje i wszystkie maja potrzeby, a dzieci swojego dochodu nie maja. Nie ma równego traktowania rodzin, cóż z tego, że wychowałam więcej niż jedno dziecko a moja rodzina jest traktowana jako ta z jednym dzieckiem.
Przecież to nic nie zmienia. Te 2% to nie jest kasa na funkcjonowanie urzędu tylko komórki realizującej ustawę. A jeśli by na około próbowali coś z tego uszczknąć to tak samo się da z OPSu jak i z urzędu - organ administracji jest cały czas ten sam - świadczenia rodzinne też są realizowane przez wójta czy burmistrza. Tworzenie dwóch odrębnych komórek działających na podstawie praktycznie identycznych przepisów i realizujących tożsame cele jest dla mnie totalnie bez sensu - nie wspominając o tym, że ludzi ogarniających SR nie ma na pęczki żeby sobie wybrać, nie wspominając o tym, że to będzie duża kasa i pewnie konkretnie kontrolowana - jak do obsługi dadzą niedoświadczonych głąbów to sobie sami kopią dołek pod sobą - mimo wszystko wierzę w instynkt samozachowawczy naszych burmistrzów bo bez niego nie utrzymali by się tak długo na stołkach. Jeśli miałoby to wyjść faktycznie to tylko trzeba trzymać rękę na pulsie i zawalczyć o podwyżki w swoim czasie - w końcu może być z czego ich udzielić.gość123 pisze:Jeśli taki wójt czy burmistrz policzy sobie ile jest 2% z tych 20 kilku miliardów to myślicie, że nie będzie kusiło go przygarnięcie takiej sumki pod swoje łapki?
Nie żartuj - 4-5 x tyleMONIKA1986 pisze:bo rodzin bedzie 2 x tyle co do ZR aktualnie