projekt ustawy ws. "500 zł" - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 11    [ Posty: 104 ]

Napisano: 03 gru 2015, 14:33

nie zapominajmy o przeliczaniu złotówki za złotówkę od stycznia i 1000 macierzyńskiego :) Ja już zgłaszałam i kierownikowi i Pani Wójt, ze ni hu hu wiecej nie dam rady. Musza kogoś przyjąć. Robię rodzinne, wszelkie świadczenia pielegnacyjne a więc i zdo, szo, składki, zwroty, NP, koodrynację, budżet. Zreszta i tak dodatkowej kasy nie widzę od 2011 r mimo, ze dołożyli mi 100, i 200 do swiadczenia a potem ZDO
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 03 gru 2015, 14:35

Sipera pisze:Ja już zgłaszałam i kierownikowi i Pani Wójt, ze ni hu hu wiecej nie dam rady. Musza kogoś przyjąć
ja tak samo, ja teraz ledwo ledwo zipię a co dopiero jak przyjdzie 3-x4 razy więcej ludzi
olga271

Napisano: 03 gru 2015, 14:45

ja tam się zwalniam i idę rodzić dzieci przecież co niektórzy będą mieli więcej niż ja mam wypłaty więc po co pracować
zakrecona

Napisano: 03 gru 2015, 14:48

tylko nie szalej za bardzo, bo jak za 2 -3 lata powiedzą "sorry, nie mamy kasy na pani pięć stówek i co nam pani zrobi" to moga być kłopociki :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 gru 2015, 14:50

heheh no właśnie przliczyłam taką jedną . Na teraz ma 4318 (śr + fa) dojdzie jej 2000. Nie licze stypendium i mieszkaniówki, którą bierze ale my nie płacimy.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 03 gru 2015, 15:26

Uzyskanie prawa do świadczenia wychowawczego będzie stanowić uzyskanie dochodu. Oznacza to, że w systemie świadczeń rodzinnych poza świadczeniami niezależnymi od dochodu zostaną wyłącznie najbiedniejsi, odpływ klientów będzie znaczący, 3% też się znacząco zmniejszy. Z drugiej strony, nie widzę możliwości infrastrukturalnych obsługi przez MOPS niezależnie od świadczeń rodzinnych 3,5-krotności obecnej liczby osób uprawnionych. Trzeba się będzie dobrze zastanowić jak to zorganizować.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2015, 15:32

to po cholere robia nam taka robote niechzniosą ustawę o świadczeniach rodzinnych a zostawią samo po 500
zakrecona

Napisano: 03 gru 2015, 16:26

Nie może być tak, że nowe świadczenie i obecne zasiłki rodzinne będą realizowały różne działy. Będzie wszystko w jednym. Nie można uogólniać bo każda gmina jest inna jeśli chodzi o liczbę dzieci do 18 lat, ale w większości gmin będzie trzeba stworzyć nowe etaty. Nie we wszystkich gminach świadczenia rodzinne są w siedzibie urzędów tylko w ops-ach, które niekoniecznie są w tym samym budynku. Przenoszenie obecnych świadczeń rodzinnych wraz z tym nowym świadczeniem do urzędu gminy może spowodować spory bałagan. Jeśli chcą przenosić to musieliby to zrobić najpóźniej w lutym bo to świadczenie jeśli wejdzie od kwietnia '16 to później nie będzie na to czasu. Ja wolę zamiast tego bałaganu organizacyjnego u mnie stworzenie nowych etatów i nie będzie problemu z obsługą.
W tym projekcie napisane jest w jednym miejscu, że świadczenie będzie dzielone tak jak świadczenie pielęgnacyjne na liczbę dni. Nie wiem czy ja to błędnie rozumiem czy macie podobne spostrzeżenia.
pks

Napisano: 03 gru 2015, 16:58

zakrecona pisze:to po cholere robia nam taka robote niechzniosą ustawę o świadczeniach rodzinnych a zostawią samo po 500
najlepsza i tak będzie złotówka za złotówkę. W styczniu przyznamy, w kwietniu dostana wychowawcze, zrobimy uzysk za maj i od czerwca uchylimy brawo do świadczeń rodzinnych. OKLASKI
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2015, 17:09

To zgłaszajcie do ministerstwa takie uwagi do projektu, po to właśnie projekt jest publikowany na bip i po to są konsultacje publiczne. Nie ma się czego bać.
elizjum

Strona 5 z 11    [ Posty: 104 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x