prokurator i bliźnięta - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 07 sie 2015, 12:50

Prokurator okręgowy wziął i zgłosił sprzeciw wobec naszej decyzji przyznającej jeden dodatek wychowawczy 400 zł na bliźnięta.
Co z tym fantem teraz zrobić? Zawiadomić strony (prokurator i kobieta) o wszczęciu postępowania z art. 186 kpa i co dalej? Dodam, że nie mam zamiaru niczego płacić.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 12:52

zgłosił sprzeciw do was jako organu pierwszej instancji ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 12:54

trzeba bylo wyplacac dodatek zgodnie z uchwala NSA, my juz problemow nie mamy z prokuratorami i innymi sledczymi ;)
dadas

Napisano: 07 sie 2015, 12:58

dadas pisze:trzeba bylo wyplacac dodatek zgodnie z uchwala NSA, my juz problemow nie mamy z prokuratorami i innymi sledczymi ;)
Wy mnie tu towarzyszu nie straszcie. Nie będzie mi jeden z drugim mówił co mam wypłacać a co nie. A w ogóle co ma do tego Amerykańska Agencja Bezpieczeństwa (NSA)? Obama przylatuje?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 13:00

i od kiedy świadczenia przyznajemy na podstawie wyroków i orzeczeń ...
Konstytucja RP Rozdział III
ŹRÓDŁA PRAWA

Art. 87.

1. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.

2. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 13:07

ewalu pisze:i od kiedy świadczenia przyznajemy na podstawie wyroków i orzeczeń ...
ŹRÓDŁA PRAWA

Art. 87.

1. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.

2. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego.
wiec sie teraz bujajcie z prokuraturami,:P powodzenia
ps. powinni jeszcze jakies sankcje wprowadzic dla organow ktore nie zastosowaly sie do uchwaly NSA
dadas

Napisano: 07 sie 2015, 13:11

dadas pisze:
ewalu pisze:i od kiedy świadczenia przyznajemy na podstawie wyroków i orzeczeń ...
ŹRÓDŁA PRAWA

Art. 87.

wiec sie teraz bujajcie z prokuraturami,:P powodzenia
ps. powinni jeszcze jakies sankcje wprowadzic dla organow ktore nie zastosowaly sie do uchwaly NSA
od razu musisz nam źle życzyć :?: :D .. nie stosowaliśmy bo nie jest to źródło prawa ... odpukać ale póki co prokurator ode mnie nich chce :roll:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 13:15

ludek pisze:Nie będzie mi jeden z drugim mówił co mam wypłacać a co nie.
Akurat prokurator ma takie prawo. Ty oczywiście możesz robić po swojemu, tylko miej świadomość ewentualnych konsekwencji.
Sratatata. To nie jest zwykły wyrok w konkretnej sprawie. Uchwały NSA z zasady mają na celu ujednolicenie interpretacji jakiegoś przepisu, żadne WSA po wydaniu takowej inaczej nie orzeknie, żadne SKO też. I to nie jest tak, że ta uchwała oznacza coś niezgodnego z zapisami samej ustawy, czy zmianę tych zapisów. To jest tylko wskazówka interpretacyjna, a raczej nie wskazówka co wskazanie prawidłowej wykładni. Zapis się nie zmienił, ale interpretowanie go inaczej niż chce NSA jest w istocie naruszeniem prawa - stąd uzasadnione wonty prokuratora.

Interpretacja NSA może nam się nie podobać, może być zaskakująca, ale jest wiążąca dla organów sądowo-administracyjnych czy tego chcemy czy nie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 13:30

Iks pisze:
Sratatata. To nie jest zwykły wyrok w konkretnej sprawie. Uchwały NSA z zasady mają na celu ujednolicenie interpretacji jakiegoś przepisu, żadne WSA po wydaniu takowej inaczej nie orzeknie, żadne SKO też. I to nie jest tak, że ta uchwała oznacza coś niezgodnego z zapisami samej ustawy, czy zmianę tych zapisów. To jest tylko wskazówka interpretacyjna, a raczej nie wskazówka co wskazanie prawidłowej wykładni. Zapis się nie zmienił, ale interpretowanie go inaczej niż chce NSA jest w istocie naruszeniem prawa - stąd uzasadnione wonty prokuratora.

Interpretacja NSA może nam się nie podobać, może być zaskakująca, ale jest wiążąca dla organów sądowo-administracyjnych czy tego chcemy czy nie.
no i dlatego ja daję odmowę a moje SKO przyznaje bez mrugnięcia okiem :mrgreen:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 13:32

ludek pisze:
dadas pisze:trzeba bylo wyplacac dodatek zgodnie z uchwala NSA, my juz problemow nie mamy z prokuratorami i innymi sledczymi ;)
Wy mnie tu towarzyszu nie straszcie. Nie będzie mi jeden z drugim mówił co mam wypłacać a co nie. A w ogóle co ma do tego Amerykańska Agencja Bezpieczeństwa (NSA)? Obama przylatuje?
Obywatelu !!!
To jest białe. Nie to jest czarne > Brak argumentów do dyskusji
Gość

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x