Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 21 paź 2012, 20:43

Zwracam się z prośbą o pomoc w następującej kwestii:

w związku z brakiem możliwości uzyskania opłaty od rodziców biologicznych, ustalono decyzją pełnoleiemu pozostającemu w rodzinie opłatę za pobyt w pieczy w związku z tym, że posiada dochód w posatci renty rodzinnej. Od 1 września uległa zmianie wysokość renty tego pełnoletniego, o czym poinformował PCPR rodzic zastępczy.
Zatem w tej sytuacji koniecznym jest zmiana decyzji usatlającej opłatę za pobyt w pieczy temu pełnoletniemu i naliczenie 50% aktulanego dochodu.

Mam tylko problem w jednej kwestii - a mianowicie na jaki artykuł z ustawy o pieczy należy się powołać w podstawie prawnej decyzji, który pozwala na zmianę tej decyzji bądźjej uchylenie i ponowne naliczenie opłaty?
Wg mnie art. 88 ust. 5 ustawy o pieczy nie można w tym przypadku stosować bo dotyczy świadczeń pobieranych.

Jeśli ktoś może coś doradzić, to proszę o odpowiedź, za co z góry dziękuję.
~Gonia

Napisano: 22 paź 2012, 0:01

Ja powołałabym się na uchwałę
~Mania

Napisano: 22 paź 2012, 11:20

Czy ktoś mógłby pomóc w powyższej kwestii i coś doradzić???
~Gonia (PCPR)

Napisano: 22 paź 2012, 12:13

przede wszystkim nie ustalamy odpłatnosci pełnoletnim w rodzinach zastepczych, tylko w placówkach
~Ela

Napisano: 22 paź 2012, 12:21

no w uchwale to na pewno nie ma takich zapisów. jak zwykle klops z tą ustawą
~Dora

Napisano: 22 paź 2012, 17:36

Moim zdaniem nie można zmienić decyzji z urzedu ze względu na braz przepisu w ustawie o wrisp. Proponuję zmienić decyzje za zgodą strony art. 155 kpa
~Ania

Napisano: 22 paź 2012, 21:05

pełnoletnim w rodzinach też naliczamy odpłatność ale w rodzinach na nowych zasadach, może jeszcze ktoś to potwierdzić?
~Hania2

Napisano: 23 paź 2012, 10:21

w komentarzu do ustawy o wrispz autorstwa Katarzyny Tryniszewskiej wydawnictwo LexisNexis jest napisane, że pelnoletnim w rodzinach zastępczych nie ustala się odpłatności
~Anka

Napisano: 23 paź 2012, 19:36

Aniu nie mam tego komentarza.
Możesz napisać dlaczego się nie nalicza przecież art. 193 ust. 4 mówi o osobie pełnoletniej z art. 37 ust. 2 - a tam są wymienione wszystkie formy pieczy.
~Hania2

Napisano: 24 paź 2012, 10:54

chodzi o to jak kto interpretuje ten art. Ja go interpretuję dosłownie: art. 193 ust. 4 - za ust. 3 - tylko placówki. a art. 37 ust. 2 jest podany w treści tego ustępu później... moim zdaniem przez to ustawodawca chciał przytoczyc kto to jest pełnoletni wych w pieczy. i tym \"wtrętem\" namieszał... przepis nie jest klarowny. ja myślę tak, ale nie dziwię sie, że inni interpretują to inaczej! ale teraz utwierdził mnie w moim rozumowaniu ten Komentarz
~Anka

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x