Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy - Stare tematy

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 25 paź 2012, 21:29

Kompletnie nie rozumiem stanowiska Ani. Pomoc na kontynuowanie nauki jest jak sama nazwa wskazuje na kontynuowanie nauki i nie jest w żaden sposób powiązana z warunkami mieszkaniowymi. Nie widzę więc absolutnie podstawy do propagowania stanowiska Ani. Moim zdaniem to nadinterpretacja przepisów i to bardzo niekorzystna dla młodego człowieka. Jeśli odmawiacie pomocy na kn, mieszkać ma poza miejscem zamieszkania rz, to chyba pokrywacie mu koszty zamieszkania gdzie indziej lub zabezpieczacie w mieszkaniu chronionym? Bo inaczej jaki sens ma 500 zł? I tak się nie utrzyma i kontynuować nauki nie będzie. To dopiero dobra metoda na pomoc w usamodzielnieniu!
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2012, 21:59

Ludzie czytam o następnej jakiejś paranoi.

Np. uczący się wychowanek, żeby był wychowankiem i dostawał kasę na naukę, musi wyprowadzić się od babci staruszki, która go wychowywała jako rodzina zastępcza i mieszka sobie np. w domku z sześcioma pokojami tylko po to żeby dostać od nas 500 zł na naukę a na utrzymanie pokoju musi wydać 1000 zł albo może mieszkanka 2000 zł.

Mam pomysł niech wychowanek spisze umowę użyczenia na jeden pokój. Co Wy na to?
~Hania2

Napisano: 26 paź 2012, 18:50

u nas może mieszkać z babcia dalej, po prostu opuszczenie rodziny to w praktyce otrzymywanie świadczeń na siebie a nie na babcię. Moim zdaniem fizyczne opuszczenie to za dużo powiedziane.
~deda

Napisano: 28 paź 2012, 21:17

wracając do ustalania opłaty za pobyt pełnoletniego w pieczy - mam interpretację MPiPS, że naliczamy od wszystkich pełnoletnich posiadających dochód: i w placówce i w rodz. zast ..... więc ja zobowiązuję wszystkich z dochodem
~mija

Napisano: 28 paź 2012, 22:55

mija radzę uważać, bo pełnoletni w rodzinie zastępczej na starych zasadach mają już odliczone 50% dochodu
~Leo

Napisano: 29 paź 2012, 13:20

mija, a wyślesz faxem tę interpretację? 29 764 23 38 z góry dziękuję. albo skan na maila: [email protected]
~Ania

Napisano: 30 paź 2012, 16:44

proszę o interpretację na nr fax 063 28922 24
~ela

Napisano: 15 lut 2013, 16:22

Czy prowadzicie postępowania wobec rodziców, których dzieci mają wypłacane świadczenia na podstawie przepisów o pomocy spoęłcznej i czy ustalacie im opłatę?
~Milka

Napisano: 17 lut 2013, 12:53

tak wobec wszystkich rodziców
~ABC

Napisano: 18 lut 2013, 15:51

Witam
Mam prośbę do osób które posiadają interpretację MPiPS na temat odpłatności za pobyt pełnoletnich w rodzinie zastępczej. Pilnie potrzebuje. byłabym wdzięczna za wysłanie na faks 77 4482456
Dziękuje z góry:)
~mariak

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x