Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy - Stare tematy

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 24 paź 2012, 11:46

w ogóle to nie chodzi o ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2, tylko o którym mowa w art 193 ust. 4!!! to co innego. zauważcie, że w art. 193 ust. 4 jest napisane:... która osiagneła pełnoletność przebywajac w pieczy zastępczej, O KTÓREJ mowa w art. 37 ust. 2... tak jak napisała Anka - ustwodawca tylko przytoczył co to jest piecza zastępcza w art. 37 ust. 2. więc również skłanaim sie do tego, iz nie ustalamy opłaty pełnoletnim w rodzinach zastępczych
~Dora

Napisano: 24 paź 2012, 22:57

SUPER! No to mamy dwie interpretacje - niech żyje nasza ustawa - żenada
~Hania2

Napisano: 25 paź 2012, 11:10

to jak mogą być dwie różne wykładnie językowe prawne!!!! komentarz tak, interpretacja z wartowiedzieć siak!! i jak postąpić? ja nie wiem co mam mówić wychowankom przy opracowywaniu programu usamodzielnienia, jak ich informowac...
~Dora

Napisano: 25 paź 2012, 12:38

Pełnoletnim wychowankom ustalamy opłatę. Jest to pewne SKO utrzymało naszą decyzję w mocy. Wychowankowie jednak żeby nie płacić opłaty wpadają na inny pomysł. Otóż rodzina zastępcza rezygnuje ze świadczenia. Wychowanek stwierdza, że opuścił rodzinę zastępczą poprzez stwierdzenie że chce być samodzielny i zaczął prowadzić oddzielne gospodarstwo domowe mieszkając w domu razem z rodziną zastępczą. W takiej sytuacji odmówiliśmy przyznania pomocy wychowankowi na kontynuowanie nauki z powodu nie opuszczenia rodziny zastepczej. SKO utrzymało naszą decyzję w mocy uzasadniając, że wychowanek nie opuścił rodziny zastępczej, a rodzina zastępcza może ubiegać o przyznanie świadczenia na jego utrzymanie do czasu ukończenia nauki.
~Ania

Napisano: 25 paź 2012, 13:31

Aniu, ok. przyjmuję ws. opłaty za pobyt pełnoletnich w rz. ale co to za przypadek, który opisujesz?!! a czemu wychowanek nie może mieszkać z rodzina zastepczą po uzyskaniu pełnoletnosci? kto im zabroni? my mamy tak często w przyspadku rodzin spokrewnionych. i co, wtedy nie przysługuje mu pomoc na kontynuowanie nauki?! przecież ma wybór - albo pozostaje w pieczy na czas nauki, r.z. otrzymuje pomoc a jemu ustala sie odpłatnosć (według was) jeśli ma dochód. albo może i opuścić r.z. i pobierać pomoc na kontynuowanie nauki. dla mnie to kuriozalne, że tego mu sie odmawia, zmuszajac żeby pomoc szła nadal na konto rodziny skoro on chce sam gospodarować? a tak na marginesie to zazwyczaj dla PCPRu oszczędnosć bo 500 zł to nie 660 i nie 1000zł!! chyba, że ja czegos nie rozumiem!!
~Dora

Napisano: 25 paź 2012, 14:59

Jeżeli wychowanek chce otrzymywać pomoc na kontynuowanie nauki (nowe zasady) musi fizycznie opuścić rodzinę zastępczą, nie mieszkać w tym samym mieszkaniu, (domu) tak interpretujemy przepis. Taką interpretację przepisu przyjęło również SKO w Katowicach w opisanym przypadku.
~Ania

Napisano: 25 paź 2012, 15:50

Dobra, czytając wprost ustawę. i stosujecie to zawsze??? może ktoś jeszcze sie wypowie?! czyli taki delikwent nie ma żadnego wyboru, chcąc mieszkać u babci nie może otrzymywac świadczenia dla siebie, mimo iż np. babci ma serdecznie dość i mając 18 lat chciałby samodzielnie gospodarować i np. ma prawo własnosci do domu... to musi sie wyprowadzić... tzn. że znowu ustawa jest skopana. w ustawie ops było napisane o osobie, która osiagnęła pełnoletnosć w rodzinie zastępczej - i było po kłopocie. czy ktos jeszcze tak robi jak Ania??
~Dora

Napisano: 25 paź 2012, 16:52

U nas nawet jeżeli mieszka z rodziną to może otrzymywać pomoc na kn, nie robimy z tego problemu, gdyż tak jak Dora uważamy że najczęściej jest to oszczędność.
~grazka

Strona 2 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x