tytuły wykonawcze - zobowiązani rodzice biologiczni - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 paź 2012, 19:43

Mam pytanie - czy ktoś wystawiał już tytuły wykonawcze do Urzędu Skarbowego, w których zobowiązanym jest rodzic biologiczny, który nie płaci w terminie kwoty odpłatności za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej lub placówce?
Czy to jest tytuł jedno- czy czteropozycyjny?
Jakie wpisujecie odsetki, bo w ustawie nie są określone?
~pcpr/xxx

Napisano: 25 paź 2012, 10:57

Odnosnie odsetek - przeczytaj https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=26.
Ja stosuję podatkowe - wg ordynacji podatkowej. Przy okazji należy wziąść pod uwagę opłatę prolongacyjną tj.obowiązek jej wyliczenia w decyzji i możliwość odstąpienia od jej naliczania. Jeżeli chodzi o tytuły - to jednopozycyjne.
~Regina

Napisano: 25 paź 2012, 22:08

Regina ja się poddaję, ja nie jestem księgową i nie mam pojęcia o czym piszesz, co to jest ta opłata prolongacyjna /muszę poszukać w internecie/
a czym się różni tytuł jedno- od czteropozycyjnego/
Ja mam wystawioną decyzję od 04.2012 do 12.2012 pełna opłata za placówkę około 4000,- matka nie płaci i ja teraz mam problem
~pcpr/xxx

Napisano: 26 paź 2012, 13:31

Jeżeli rozkładacie należność na raty to w tej decyzji nalezy wykazac opłatę prolongacyjną. Są to odsetki w wysokości 50% odsetek podatkowych za okres od pierwotnego terminu do terminu płatności danej raty. Opłata prolongacyjna omówiona jest w ustawie \"Ordynacja podatkowa\" w art.57. Ale na mocy tego artykułu par.6 - mozna od tej opłaty odstąpić bo decyzja wydawana jest na podstawie ustawy o pieczy, ale należy to, że odstępuje się od tej opłaty w decyzji ująć.
~Regina

Napisano: 26 paź 2012, 13:48

Po przemyśleniach będziemy jednak stosowac tytuły wykonawcze 4-pozycyjne. Bo inaczej odsetki będą żle naliczane przez komornika.
~Regina

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x