Prośba o pomoc w zaksiegowaniu należności - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 lut 2014, 17:31

w 2013 roku zwrot nienal pobr świadczeń należnych budżetowi państwa z roku ubiegłego ksiegowałam : / tak było ustalone ze skarbnikiem , żeby nie musieli przeprowadzać przez k-to wydatków/ :
-przypis 240 /225
wplata Kowalskiej 130 / 240
-odprowadzenie do budżetu panstwa poprzez gminę 225 /130
Na koniec roku zostały salda na 240 / i 225. Wiem że nie moę wykazać w bilansie 225 jako zobowiązanie BP
To gdzie to wykazać? może na 840 Pomóżcie proszę

~Rena

Napisano: 12 lut 2014, 10:12

ja księguję przypis 221/720
wpłata 130/221
odprowadzenie do gminy 222/130
nie wiem jak masz to zrobić a dlaczego zostało saldo jezeli na koniec roku w banku masz zero.
ja zawsze ostatni wyciąg rozksiegowuje tak aby wszystkie dochody mi zeszły pewnie ci nie pomogłam
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2014, 12:19

nie wiem jak mogły zostac ci salda jak sama piszesz, że naliczenie miałas 240/225 , zapłaciła kobieta i rozliczyłaś 240, przekazałaś do gminy to rozliczyłaś 225 , to skąd masz tam jeszcze salda. i co chcesz księgowac na 840 ? przecież należnośc została zapłacona i dochód przekazałaś do gminy. Pomijam fakt, że źle to księgujesz. Powinno byc tak jak pisze Ania. Jeśli to są należności budżetowe to powinny się znależc na koncie 221
~Jadzia

Napisano: 16 lut 2014, 15:51

Przepraszam , odzywam się dopiero teraz ponownie bo byłam chora. Wiem że żle księguję ale moja pani skarbnik nie chce takich zwrotów w sprawozdaniu 27S więc ja nie mogę tego księgować na 221 Wyjaśniła mi że musiałaby zwrócić te kwoty do budz. państwa jako wydatki a ona tak nie chce. Wieć kazała mi to tak księgować tylko przez \"konta 2 ki \" i nawet nie poradziła jakie \"2ki\" A salda na koniec roku mi zostały bo te osoby którym przypisałam te należności na koncie Wn 240 Ma 225 płaciły jak chciały tj w różnych ratach/bez ugody z nami/ i nie spłaciły na koniec roku w całości. Dlatego na koniec 2013 roku zostały mi salda na Wn 240 i na Ma 225
Salda na wyciągu mam zerowe bo to co wpłaciły to wszystko odprowadziłam. Ale właśnie nie wpłaciły wszystkiego i dlatego wystąpiły te salda. A o 840 piszę dlatego że zastanawiam się czy mogę w bilansie pokazać saldo z konta 225 Ma jako zobowiązania wobec budżetu Państwa? Bardzo proszę jeszcze raz o pomoc bo sama sobie nie poradzę A może w takiej sytuacji powinnam inaczej księgować w 2013 r ?
~Rena

Napisano: 16 lut 2014, 23:27

W żadnym wypadku nie powinnaś się zgodzić na księgowanie należności NP : 221/225. Jest to katastrofalny błąd.

Gmina otrzymuje dotację która stanowi jej dochód. Zwrot niewykorzystanej lub niewłaściwie wykorzystanej dotacji jest jej wydatkiem. Kwoty NP przekazywane do BP traktowane są jak zwrot dotacji i są wydatkiem gminy.

W UoFP jest zapis

Art. 257.
W toku wykonywania budżetu zarząd może dokonywać zmian w planie dochodów i wydatków budżetu jednostki samorządu terytorialnego polegających na zmianach planu:

4) dochodów i wydatków jednostki samorządu terytorialnego związanych ze zwrotem dotacji otrzymanych z budżetu państwa lub innych jednostek samorządu terytorialnego.
-------------------------

Z zapisu tego wprost wynika, że zwrot dotacji do BP jest wydatkiem gminy.
~BDMB

Napisano: 17 lut 2014, 10:51

BDMB dziękuję ci bardzo ja to wiem ale co zrobić ? jak usiłowałam to wyegzekwować na początku 2013 roku to dostałam odpowiedź , że jak wyjdzie to w czasie kontroli to oni to wezmą na siebie a ja nie mam się co tym martwić. Właśnie ale na piśmie tego nie dostałam ? Ale czy w tym przypadku może wykazać te salda w bilansie na 840 zamiast na 225 Czy zostawić to na 225 i czekać aż mnie wyrzucą z pracy za brak znajomości przepisów ?
~Rena

Napisano: 17 lut 2014, 13:34

Pokazanie zobowiązania które jest ujęte na 225 jako rezerwy na 840 spowoduje, że należność z 221 będzie musiała zostać ujęta na przychody a zapłata tej należności będzie dochodem, zaś przekazanie do BP kosztem i wydatkiem.

Tak więc w tej sytuacji rozwiązanie 221/225 jest jedynym rozwiązaniem w którym otrzymane NP można przekazać do BP poza budżetem. Jeszcze raz powtarzam, że stosowanie tego rozwiązania dla NP jest niezgodne z przepisami.
~BDMB

Napisano: 18 lut 2014, 10:18

Bardzo proszę o pomoc w sprawie paragrafu wydatkowego w gminie (nienależnie pobranych świadczeń). Jak to rozwiązać technicznie, na jakich kontach, czy w UG, czy w organie. W organie wydatkowy? Chyba nie?
~OlaII

Napisano: 18 lut 2014, 11:13

Zwrotu NP do BP jako zwrotu dotacji dokonuje urząd który powinien w swoim planie wydatków uwzględniać tę pozycję w paragrafie 291 a odsetki 458.

Urząd - wydatek i koszt oraz wykazuje w swoim Rb-28S
~BDMB

Napisano: 18 lut 2014, 11:20

Dziękuję, bo mają z tym problem.
~OlaII

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x