prośba o wyjaśnienie do realizujących stypendia - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 cze 2014, 7:46

Witam. Może mi ktoś wyjaśnić:
- różnicę między wstrzymaniem a cofnięciem stypendium? Kiedy stosować którą formę decyzji?
- jeżeli klient złoży wniosek na stypendium i nie dostarczy (po wezwaniu) kompletu dokumentów to należy wydać decyzję umarzającą postępowanie czy pozostawić wniosek bez rozpoznania?
- wnioski na stypendium szkolne składa się do 15 września a jaka jest data początkowa? Mogą składać je od 1 września (jak zaczyna się rok szkolny) cz już w sierpniu też?
ooklaudia

Napisano: 17 cze 2014, 9:20

Odpowiadam, jak ja robię:
- stypendium wstrzymuje się, kiedy nie należy się od teraz (jest przyznane na okres do czerwca, ale w kwetniu dowiadujemy się, że od maja nie będzie się należało- więc wydajemy decyzję wstrzymującą stypendium). Cofa się, jeżeli dowiadujemy się, że już od jakiegoś czasu się nie należało, tylko ktoś nas nie powiadmił o tym (w kwietniu dowiadujemy się, że nie należało się od lutego- wtedy trzeba cofnąć za okres od lutego do kwietnia i ewentualnie zażądać zwrotu wypłaconego stypendium)
- w przypadku nie dostarczenia dokumentów (pod warunkiem wezwania w trybie art.64 par.2 KPA) wniosek pozostawia się bez rozpoznania-ja na wszelki wypadek wysyłam pismo, zawiadamiające o tym fakcie,
- nie określono daty początkowej, kiedy moża składać wnioski (chyba żeby był jakiś zapis w regulaminie Gminy)- ja przyjmuję w sierpniu, ale wcześniej nie (chociaż gdybu ktoś się uparł, nie miałabym chyba argumentów)
kat

Napisano: 17 cze 2014, 10:46

od 1 - 15 września składa sie.

gdyz w ustawie mowa : ze składa sie do 15 wrześ nia danego roku szkolnego!
a do 31 sierpnia jest stary rok szkolny - według ustawy rok szkolny trwa od 1 wrzesnia do 31 sierpnia. art 63 ustawy o sytemie oswiaty
1986

Napisano: 17 cze 2014, 10:57

A jeżeli klientka w maju zgłosiła, że ma wyższy dochód od kwietnia a decyzja jest z datą czerwcową to też cofnąć?
ooklaudia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x