Proszę o pomoc!

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Pisanka

Proszę o pomoc!

Post autor: ~Pisanka »

Mam nietypową sytuację. Mianowicie mieszkanka DPS, która przebywa na nowych zasadach otrzymała przychód jednorazowy w dwóch różnych terminach ale ta sama kwota. No i gmina wystawiła decyzję, że mieszkanka płaci 70 % swojego dochodu z renty a gmina płaci reszte, przy czym na dole napisali, że na poczet dalszych opłat ten przychód jednorazowy...
Czy gmina może zsumować dwa przychody jednorazowe?
Jak powinna wyglądać decyzja - czy jeśli przychód NIE przekracza 12 * kryterium dochodowe to można wliczać do odpłatności?
~Pisanka

Re: Proszę o pomoc!

Post autor: ~Pisanka »

dodam, że ma opiekuna prawnego a przychód jednorazowy to dwa rozne swiadczenia po smierci rodzicow
~mańka

Post autor: ~mańka »

Przychód jednorazowy nie powoduje zmiany decyzji o opłacie
~kasia

Post autor: ~kasia »

jeśli jednorazowy przychód przekracza 5-ciokrotność kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej to rozlicza się ten dochód na 12 m-cy i wlicza do dochodu od m-ca w którym go otrzymała. I niestety powoduje zmianę w opłacie.
ODPOWIEDZ