Proszę o pomoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 lut 2015, 10:47

Bardzo prosze o pomoc, gdyz nie wiem co mam zrobic z pewna decyzja.

W styczniu został przyznany zasiłek okresowy pewnej pani na jeden miesiac.
W lutym okazalo sie ze nie został zgloszony przez ta panią fakt iz nabyla w styczniu prawo do swiadczen rodzinnych i zasilek okresowy powinien byc przyznany w mniejszej wysokosci.
Decyzja wiec zostala wydana na podstawie nieprawdziwych informacji. Ogolnie sytuacja rodziny jest ciezka i kwota nienaleznie pobrana zostanie umorzona.
Pytanie tylko co zrobic z ta styczniową decyzja? Zostalo napisane postanowienie w tej sprawie o wznowieniu postepowania, ale co dalej? uchylic dezycje? nie mam pojecia, prosze o pomoc
Kasia89

Napisano: 24 lut 2015, 12:09

Bardzo proszę o podpowiedz, co Wy byscie zrobili na moim miejscu ?
Kasia89

Napisano: 24 lut 2015, 13:02

Przyznając zasiłek okresowy w styczniu bierzesz pod uwagę dochód rodziny za miesiąc grudzień- czy w grudniu miała rodzinne?
abc

Napisano: 24 lut 2015, 13:21

W styczniu i w grudniu świadczenia rodzinne przyslugiwaly, w listopadzie nie, jest to "ruchoma" sprawa gdyz mąż tej pani co chwile ma bądź nie umowe o prace w Republice Czeskiej.
Chodzi o to, ze nie poinformowala o tym fakcie iz w grudniu pobrala rodzinne i miala naliczoną za duzą okresowke.
Kasia89

Napisano: 24 lut 2015, 14:09

myslalam zeby zmienic ta decyzje po postanowieniu o wszczeciu lub ja uchylic..jak myslicie ?
Kasia89

Napisano: 24 lut 2015, 15:07

Jak dobrze zrozumiałam, to okresówka była przyznana na jeden miesiąc i już jest wypłacona.Jeżeli już jest wypłacona to nie możesz jej już uchylić.Trzeba wszcząć postępowanie i wydać decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu i decyzję o zwrocie
abc

Napisano: 24 lut 2015, 15:15

tak, byla przyznana na jeden miesiac i zostala wyplacona w styczniu, jednak tylko pewna czesc bedzie nienaleznie pobranym swiadczeniem, czyli nie robie uchylenia ani zmiany, tak? od razu po wszczeciu wydac decyzje o nienaleznie pobranym i zadanie zwrotu i tam w uzasadnieniu dopiero wyjasnic dlaczego co i jak. A jesli chodzi o podstawe prawna, to oprzec sie na 155 kpa czy 163? badz moze jakims innym art ?
Dziekuje za odpowiedz :)
Kasia89

Napisano: 24 lut 2015, 15:36

art.163 kpa w związku z art.98, art.104 i 106 ust.5 ustawy o pomocy społecznej
abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x