Proszę o pomoc komu należy się KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 sie 2023, 9:39

Pan ma dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa, obecnie jest w nowym związku małżeńskim (jego obecna żona ma jedno dziecko, również z poprzedniego małżeństwa i jedno dziecko mają wspólne).
I teraz Pan złożył mi wniosek o KDR dla siebie, dla swojej obecnej żony dla jej dziecka, dla dwójki swoich dzieci (mieszkają w innej gminie) i dla jednego dziecka, które mają wspólnie.
A ja pogubiłam się totalnie komu ta karta się obecnie należy?
Ira
Stażysta
Od: 10 kwie 2019, 11:01
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i Karty Dużej Rodziny

Napisano: 14 sie 2023, 11:50

Zgodnie z ustawą o Karcie Dużej Rodziny art. 9 ust. 1, Kartę przyznaje wójt właściwy ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej. W związku z tym wójt/burmistrz/prezydent gminy/miasta xxxx nie jest organem właściwym do wydania Karty Dużej Rodziny dla xxxx. Jako adres zamieszkania xxxx wskazał Pan adres w gminie xxxx.

Na podstawie art. 66. § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego, jeżeli podanie dotyczy kilku spraw podlegających załatwieniu przez różne organy, organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, uczyni przedmiotem rozpoznania sprawy należące do jego właściwości. Równocześnie zawiadomi wnoszącego podanie, że w sprawach innych powinien wnieść odrębne podanie do właściwego organu, i poinformuje go o treści § 2, tj. odrębne podanie złożone zgodnie z zawiadomieniem, o którym mowa w § 1, w terminie czternastu dni od daty doręczenia zawiadomienia uważa się za złożone w dniu wniesienia pierwszego podania.
wysyłam coś takie razem z informacją o przyznaniu karty - raczej takie sytuacje dotyczą wniosków elektronicznych, więc wysyłka łatwa i prosta :D

karty należą się wszystkim, jeżeli dzieci spełniają warunki oczywiście (min. trójka), ale oczywiście rozpatrujemy tylko mieszkańców naszej gminy :)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 14 sie 2023, 14:13

rikli pisze:
14 sie 2023, 11:50
Zgodnie z ustawą o Karcie Dużej Rodziny art. 9 ust. 1, Kartę przyznaje wójt właściwy ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej. W związku z tym wójt/burmistrz/prezydent gminy/miasta xxxx nie jest organem właściwym do wydania Karty Dużej Rodziny dla xxxx. Jako adres zamieszkania xxxx wskazał Pan adres w gminie xxxx.

Na podstawie art. 66. § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego, jeżeli podanie dotyczy kilku spraw podlegających załatwieniu przez różne organy, organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, uczyni przedmiotem rozpoznania sprawy należące do jego właściwości. Równocześnie zawiadomi wnoszącego podanie, że w sprawach innych powinien wnieść odrębne podanie do właściwego organu, i poinformuje go o treści § 2, tj. odrębne podanie złożone zgodnie z zawiadomieniem, o którym mowa w § 1, w terminie czternastu dni od daty doręczenia zawiadomienia uważa się za złożone w dniu wniesienia pierwszego podania.
wysyłam coś takie razem z informacją o przyznaniu karty - raczej takie sytuacje dotyczą wniosków elektronicznych, więc wysyłka łatwa i prosta :D

karty należą się wszystkim, jeżeli dzieci spełniają warunki oczywiście (min. trójka), ale oczywiście rozpatrujemy tylko mieszkańców naszej gminy :)

Czyli ja obsługuję wniosek przyznając KDR dla rodziców, dziecka które jest wspólne i dla dziecka kobiety z poprzedniego związku, następnie przekazuję wniosek do jednostki na terenie której mieszkają dzieci z pierwszego małżeństwa ojca?
Nigdy nie robiłam przekazania wniosku, więc jak będę go mogła przekazać jak ja zakończę obsługę.
Wiem pytania pewnie dla niektórych błahe, ale mam pierwszy raz taką sytuację, gdzie faktycznie nie wiem jak się za to zabrać.
Ira
Stażysta

Napisano: 17 sie 2023, 11:59

rikli pisze:
14 sie 2023, 11:50

Już zrozumiałam, dzieki :)
Ira
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x