Nie kserujemy dowodów.
Gdy wprowadzisz wniosek, klikniesz zatwierdz to spyta czy chcesz rozpocząć obsługe wniosku blablabla.... przenosi cie do obsługi - do tej obsługi też mozeesz wejsc później przez wnioski do obsłużenia - > zaznacz wniosek -> Obsłuż
Wchodzisz prawy górny róg (Wniosek -> Szczegóły wniosku -> na sam dół wniosku zjedź i wybierz przycisk edytuj -> Wtedy możesz kliknąć Sprawdzenie PESEL. Robisz sobie przy wszystkich osobach (ja tak robie, a nie tylko u dzieci). Klikasz na samym dole Zatwierdź.
Jak chcesz później sprawdzić sobie tą weryfikacje to już nie musisz edytować ponownie wniosku. Wystarczy wejść w obsługe wniosku -> Wchodzisz prawy górny róg (Wniosek -> Szczegóły wniosku -> Wyniki Weryfikacji w systemach zewnetrznych.
mi same imiona, tylko to sprawdzam. Ale rodziców też weryfikuje, chociażby po to, żeby zobaczyc czy pesel jest ok.
Troche pogorszyli sprawę, wolałem te kwadraty na wniosku - chcoiaż wszystko było bardziej czytelne.
Ministerstwo już wystąpiło o rozszerzenie danych widocznych podczas sprawdzania pesel o nazwiska rodziców, ale czeka na decyzję drugiego Ministerstwa (MSW)