prosze o rade :(((( - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 12 mar 2014, 11:31

Kobieta zajmuje jedno piętro domu jednorodzinnego, drugie syn z żoną. Kobieta od wielu lat choruje psychicznie, jest ubezwłasnowolniona całkowicie, ma umiarkowany stopień niepełnosprawności, opiekunem prawnym jest syn. Wiele lat temu zrezygnowała z pracy, od tego czasu rejestruje się w PUP, nie przysługuje jej renta chorobowa ani emerytura. Ma osobną kuchnie, syn i żona swoją. Kobietę utrzymuje syn bo ona nie ma środków do życia, syn i jego żona pracują. W jakiś sposób do PUP dotarła informacja, że kobieta jest ubezwłasnowolniona całkowicie i chcą ją wyrejestrować. Syn zgłosił problem do OPS, oczekuje pomocy bo matka nie bedzie miała ubezpieczenia zdrowotnego. Jak można im pomóc? Czy można przyznać zasiłek stały? Ona jest niezdolna do samodzielnej egzystencji. Wiadomo że wywiad przeprowadze ze synem jako opiekunem prawnym, mam wziąc matke jako osobę samotnie gospodarującą mimo że syn ją utrzymuje? Jeśli uwzględnie że jest wspólne gospodarstwo domowe nie bedzie się kwalifikować do pomocy...podpowiedzcie coś, co byście zrobili na moim miejscu????
~a

Napisano: 12 mar 2014, 11:43

Odłącz kobiete od rodziny, przyznaj zasiłek stały i ubezpiecz
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 11:47

dobrze, a alimentacja? w opinii sądowo psychiatrycznej pisze ze jest niezdolna do samodzielnego zycia, jest ubezwłasnowolniona całkowicie, wywiad środowiskowy przeprowadze z synem, a później alimentację także z nim? mam watpliwości
~a

Napisano: 12 mar 2014, 11:48

Myśle, że skłaniałabym się aby potraktować kobiete jako oddzielne gospodarstwo. Syn niech zadeklaruje kwotę jaką miesięcznie matce przekazuje i na tej podstawie obliczyłabym stały
~może

Napisano: 12 mar 2014, 11:52

nie daje jej pieniedzy bo nie potrafi nimi dysponowac...
~a

Napisano: 12 mar 2014, 11:54

Może przecież alimentować matkę w formie niepieniężnej np. opłaca światło , gaz itd.
~ja

Napisano: 12 mar 2014, 11:55

może oszacować te wydatki prawda?
~może

Napisano: 12 mar 2014, 11:56

tak, ale czy alimentacja w tej formie, równiez żywnosci nie oznacza już wspólnego gospodarowania? tym bardziej że jest niezdolna do samodzielnej egzystencji, nie chce żeby ktoś zarzucił mi kiedyś że mocno naciagnełam te sprawe
~a

Napisano: 12 mar 2014, 11:57

pomocy rzeczowej chyba nie mozna wliczyć do dochodu
~a

Napisano: 12 mar 2014, 12:29

Jeżeli chodzi o to żeby miała ubezpieczenie to mąż (nic o nim nie piszesz), lub jeżeli męża nie ma, to syn może matkę zgłosić do ubezpieczenia przy swoim- w zakładzie pracy.
Osobiście uważam, że myśląc o przyznaniu zasiłku stałego w tej sytuacji uznałabym, że prowadzą oddzielne gospodarstwa domowe. Syn może świadczyć pomoc i zapewne tak jest w załatwianiu spraw np. wizyty lekarskie, na pewno w opłacaniu mediów itp., itd.
~wwz

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x