proszę o radę - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 lip 2015, 12:22

proszę o poradę. Pani złożyła podanie o zasiłek w lipcu. Z referatu gminy otrzymaliśmy kopię aktu notarialnego że sprzedała swoją ziemię za 60,000zł. Wiec się nie kwalifikuje do pomocy zgodnie z art.8 pkt 11.
I moje pytanie jest takie: czy referat mógł nam dać taką informację, ze sprzedała? gdyby nie to, nikt by nie wiedział i mogłaby nas oszukiwać. Czy jak jej powiem ze mam kopię aktu to nie zaszkodzę tej osobie, która nas poinformowała? wszystko było w ramach współpracy międzyinstytucjonalnej. Do gminy wpłyneła informacja o sprzedaży a oni nas poinformowali.
np w Niemczech socjalni mają dostęp nawet do kont bankowych klientów, a u nas już wszystkiego się obawiam, bo jestem w OPS świeży, (1,5 roku) i miałem już przeprawy ze nie mogę zbyt głęboko wnikać zeby nie inwigilować...
rafał młody

Napisano: 09 lip 2015, 12:24

napisz sobie wniosek o udostępnienie danych ze zbioru danych osobowych, cierpliwie czekaj na odpowiedź i masz na legalu.
Jkob

Napisano: 09 lip 2015, 12:42

ale to potrwa. Czyli nielegalne jet to ze ot tak nam dali?
rafał młody

Napisano: 09 lip 2015, 12:56

Nie wyrywaj się przed szereg, bo Ci zrobią koło gwizdka.
t.franek21

Napisano: 09 lip 2015, 13:01

to co, mam przed oczami akt, w którym jest zapis ze otrzymała na konto w czerwcu kupę kasy i pisze mi o okresówkę. Nic z tym nie robić ? Powoli opada ze mnie chęć do tego wszystkiego. Walę głową w mur?
rafał młody

Napisano: 09 lip 2015, 13:10

Młody Rafale.
Nie zniechęcaj się, nie wal głową w mur. Do sprawy podejdź "na chłodno". Najpierw wezwij klientkę, bo to od niej najpierw powinny wypłynąć informacje istotne dla sprawy. Napisz w wezwaniu ogólnie, że organ powziął wiadomość taką a taką. Zobaczysz, co oświadczy Ci klientka. Potem możesz napisać wniosek do instytucji, która "na legala" da Ci dokument.
Nie śpiesz się, spokojnie.
Pamiętaj, że wszystkie legalnie zdobyte dokumenty są podstawą do odmowy świadczenia i ewentualnie obrony Twojego stanowiska przed organami odwoławczymi. Nawet sądy nie dają wiary dowodom zdobytym w niewyjaśniony sposób.
Dyrektor

Napisano: 09 lip 2015, 20:32

Dyrektor pisze:Pamiętaj, że wszystkie legalnie zdobyte dokumenty są podstawą do odmowy świadczenia i ewentualnie obrony Twojego stanowiska przed organami odwoławczymi. Nawet sądy nie dają wiary dowodom zdobytym w niewyjaśniony sposób.
Dyrektorze .
NIe przesadzajmy !!!facet ma przed sobą akt notariany, który nie jest zdobyty drogą nielaglną ale przedłożony przez referat JST. Tak? Wobec powyższego nie jest to dowód zdobyty za wszelką cenę i w sposób sprzeczny z prawem? Tak ? Zatem nie zgadzam się . To nie art.267 kk. Zresztą żaden przepis w postępowaniu cywilnym nie zabrania wprost z korzystnia z dowodów zdobytrych z tzw " zatrutego drzewa". Po drugie a może i zresztą - na gruncie prawa administracyjnego dopuszcza się tzw " wywiezienie owoców z .."czyli dopuszczenie dowodów jeśli ma się to przyczynić do wyjaśnienia sprawy -a nie jest to sprzeczne z prawem.A wiemy już że nie jest .
Sąd dopuszcza, Sąd zwzwala stronie na dopuszczenie dowodów tego rodzaju. Czyli Wam.
rafał młody pisze:ale to potrwa. Czyli nielegalne jet to ze ot tak nam dali?
Sprawę strony trzeba załatwić w terminie a często ze względu na chrakter sprawy niezwłocznie- dlaczego ? Bo urzędnik ma działać w interesie strony na tyle na ile się da. Tak?
Wiec nie histeryzujmy - bo nie ma powodu ku temu i przyjmy pogląd o DOPUSZCZALNOŚCI DOWODÓW o których pisze Rafał.
Pytanie dlaczego urzędnicy nas irytują. ?Bo ciągle potrzebują czasuuuuu na załatwienie sprawy klienta. A ten jak nie kuma prawa - to czeka i czeka ...szukajcie urzędnicy luk prawnych, które przyśpieszą bieg sprawy. Bo taki Rafał was pyta a wy go namawiacie do opieszałości.
Emilka.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x