Zasiłek stały błędnie wypłacony- pomocy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 09 lip 2015, 10:53

Mam taką sytuację od 2013 roku Pani miała wypłacany zas. stały pomniejszony o kwotę z gospodarstwa rolnego POZNIŻEJ 1 ha przeliczeniowego, fakt ten zobaczyłem teraz, wina jest poprzedniego pracownika socjlanego, który błednie liczył dochód, czy teraz mam tej pani wypłacić tą różnice z dwóch poprzednich lat?
organista38
Stażysta
Od: 12 cze 2015, 13:59
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 8:12

Ja nie bardzo kumam o co chodzi....
Czyli klientka nie ma pola? Czy ma mniejsze, większe, czy zly wskaźnik byl brany?
xghhj

Napisano: 10 lip 2015, 9:41

Ma pole i ma na nakazie płatniczym poniżej 1ha przeliczeniowego czyli dochód jej nie powinien być brany wedle ustawy o pomocy społecznej a przez jakiś błąd jednak został wzięty pod uwagę.
organista38
Stażysta
Od: 12 cze 2015, 13:59
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 11:42

Od 2013 "trwa" jedna, aktualna decyzja?
Nie mieliśmy takiego przypadku ale cos mi się obiło o uszy ze tylko SKO może ruszyć uprawomocnioną decyzję czyli trzeba im wysłać dokumentację z wyjaśnieniem. Ale to niepotwierdzone info:)
A odpowiedzialność za źle wyliczony zasiłek spada na szefa który podpisał taką decyzję wczesniej akceptując plan pomocy. Nie zwalajmy na prac.socjal.
Ja jestem cięta na takie rzeczy bo u nas sami musimy dbać o śledzenie zmian w przepisach. I to w swoich domach bo neta w pracy mamy tylko na jednym kompie, dostępu do lexa zero, i w ogóle ch...nia
Nie raz sama informowałam szefowe ze cos się zmienilo...
No, to se ponarzekałam;)
fiona6

Napisano: 10 lip 2015, 19:51

Ile ma tego gruntu?
Gość

Napisano: 13 lip 2015, 16:47

Brak odpowiedzi oznacza, że był dobrze obliczony?
Gość

Napisano: 13 lip 2015, 20:57

Najprościej zmienić decyzję od momentu zmiany ustawy i wypłacić wyrównanie. Dziwię się tylko, że od 2013 roku nie było aktualizacji wywiadów, podczas których ktoś mógł wpaść na ten błąd?
kizia

Napisano: 13 lip 2015, 22:43

Różnica ... nie przekracza 10% kryterium dochodowego osoby ... .
Może tym się sugerowano.
Gość

Napisano: 14 lip 2015, 22:19

a może zmienić na bieżąco i przekazać, że może się odwołać, że chce od 2013?
a66a

Napisano: 17 lip 2015, 19:44

Nie bardzo rozumiem, dochód liczymy w przypadku gospodarstwa rolnego, nieruchomości nie liczymy do dochodu. Jeśli ktoś ma gospodarstwo rolne to nawet, jeśli ma 0, 1 ha przeliczeniowego to dochód liczymy 250 zł x 0, 1 ha przeliczeniowego = 25 zł. Pytanie czy jest to na pewno gospodarstwo rolne? Za gospodarstwo rolne uważa się grunty o powierzchni powyżej 1 ha fizycznego z jednym wyjątkiem- mniej niż 1 ha fizycznych, ale co najmniej 1 ha przeliczeniowy. Zakładam, że osoba ta nie nabyła prawa do renty z KRUS-u o ile jest to gospodarstwo rolne.
taki tam

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem