viva pisze:klient nie może wejść do tego mieszkania[/b]. Zgłosił się po pomoc i teraz problem gdzie przeprowadzić ten wywiad ? przy biurku - klient bardzo trudny i roszczeniowy
1. Po pierwsze bardzo dobrze, że pan ( młody pan jak czytam) nie chce iść do schroniska. A niby dlaczego ? -proszę uzasadnić ! Bardzo dobrze też uważam ,że klient jest trudny i roszczeniowy- ponieważ dzięki temu wyegzekwuje pomoc - bez konieczności korzystania ze schroniska. O ile będzie konsekwentny. Viva masz bardzo fajny przypadek.
Szybka moja myśl i pytanie?
To, że nie może on wejść do mieszkania - oznacza, w/g was,że nie zamieszkuje żadnego lokalu? Tak ? i wobec powyższego spełnia przesłanki do podciągnięcia go pod definicję bezdomnej osoby -tak od razu ? Ja bym się z tym nie zgodziła-zbyt pochopna decyzja .No chyba, że pana taka interpretacja przepisów urządza i leży to w jego interesie . Ale pewno nie, ponieważ prosi on o przyznanie pomocy finansowej i zaczynają się schody- a mianowicie gdzie przeprowadzić wywiad ??
Dobrze więc.
Facet posiada już status osoby bezdomnej a my mamy problem z wywiadem i zaczynamy kombinowanie. I co mamy?
-kolo 32 mówi- "
wywiad w tej sytuacji przy biurku" Podtrzymuję to. Tak - w tej sytuacji przy biurku.Zatem viva przeprowadzisz wywiad z panem przy biurku. Uzasadnienie czynności PS:
Ponieważ zgodnie z zapisem wywiad przeprowadza się
w miejscu zamieszkania lub pobytu. Tak ? No tak . Skoro nie ma wskazanego miejsca pobytu - (to już wiemy bo viva to stwierdziła) to pozostaje miejce zamieszkania. Miejsca zamieszkania nie należy zaś łączyć bezwzględnie z miejscem pobytu. Miejscem zamieszkania może być miejscowość lub w znaczeniu ściślejszym wskazujemy na konkretny lokal. Klient potwierdzi też fakt zaistnienia corpus i animus;) co do tej miejscowosci i wówczas- ma z nim być przeprowadzony na 100% wywiad . Na szczęście zresztą -bo nijaki p...już dawno rzuciłby papierami -pisząc
p.. pisze:wywiad przeprowadza sie w miejscu zamieszkania lub pobytu, jeśli nie jest w stanie go wskazać - brak możliwości przeprowadzenia wywiad
Bzdura w/g mnie zatem.
Na podstawie wywiadu powinna być przyznana pomoc w postaci conajmniej :
- świadczenie finansowe * ( viva będzie miała problem, wpędziła bowiem się kąt..)-ja mam rozwiązanie.
- świadczenie w postaci pomocy rzeczowej ( żywność, odzież, środki czystości )- nie jest wymagany wniosek ani wskazanie adresu pobytu. Proszę to zabezpieczyć.
- pomoc socjalna - kontarkt socjalny, aktywizacja zawodowa itd.
kolo32 pisze:jednakże mamy zasadę. Taki wywiad jest podstawą do udzielenia skierowania do schroniska
nie ma możliwości że klient nie chce schronienia a jedynie pomoc finansową
wtedy musi podać miejsce pobytu, choćby to była wiata na działce - wtedy tam wywiad
dobrze uzasadnić brak możliwości pobytu klienta w miejscu zameldowania
!- tego już całkiem nie rozumię.
Proszę uzasadnić swoje stanowisko kolo . Jeśli ktoś myśli podobnie jak kolega z branży - bardzo proszę ..
jak znam życie - "będzie żywiołowo" ;)