Proszę o pomoc! Czy mógłby mi ktoś doradzić. 25 stycznia 2016r. złożono wniosek o stypendium - utrata dochodu. Teraz jakie muszą być procedury? 25 lutego mam wysłać zawiadomienie o przesunięciu terminu wydania decyzji do 25.03 z uwagi na nieotrzymanie dotacji tak? Tylko na pewno do 25 marca dotacji nie będzie więc będę musiała wysłać kolejne zawiadomienie?? Jak ono będzie musiało wyglądać????? Proszę pomóżcie
przepisy o których tutaj wspominasz mówią również,że w uzasadnionych przypadkach można przyjąć wniosek po terminie,a utrata dochodu jest takim przypadkiem - wystarczy poczytać orzecznictwo
Na pewno da się coś poradzić - tylko trzeba z panią z biura zagadać odpowiednio, pokazać jej właściwe paragrafy - być może wystraszy się na tyle, że nie będzie ich nawet chciała czytać, tylko od razu przystąpi do pracy. Wg mnie bezczelność niektórych urzędników uniwersytetu sięga nieba...
A ja wnioskom po terminie dawałam odmowy. Na szkoleniu mówili, że uzasadniony przypadek to choroba, pożar, powódź,. Jeżeli rodzinie pogorszyła się sytuacja finansowa, utraciła dochody to od tego jest ustawa o pomocy społecznej a nie ustawa o oświacie.
Proszę nie traktować tego, co mówią szkolący jako wyrocznię
poniżej kopiuję fragment Wyrok sądu IISA/OL 95/08 (można wygooglować)
W ocenie Sądu dodatkowo wskazać należy, iż za uzasadnioną przesłankę uzasadniającą możliwość późniejszego złożenia wniosku w sprawie może być także uznana utrata dochodu przez rodzinę ucznia ubiegającego się o stypendium szkole, co w niniejszej sprawie faktycznie miało miejsce w miesiącu październiku 2007 r. Za taką interpretacją art. 90n ust. 7 ustawy o systemie oświaty winna przemawiać wykładnia celowościowa. Celem bowiem przyznania stypendium szkolnego jest m.in. zmniejszenia różnic w dostępie do edukacji, umożliwienie pokonywania barier dostępu do edukacji wynikających z trudnej sytuacji materialnej ucznia (art. 90b ust. 2 ustawy o systemie oświaty). Uregulowanie to dotyczy co oczywiste uczniów znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej (art. 90d ust. 1 tejże ustawy). Skoro więc uczeń w trudnej sytuacji materialnej związanej z niskimi dochodami znajdzie się w trakcie roku szkolnego, to trudno obronić tezę, iż nie może złożyć wniosku o przyznanie stypendium po dniu 15 września danego roku szkolnego, byłoby to bowiem sprzeczne z założeniami jakie legły u podstaw dotyczących przyznawania stypendiów szkolnych.