przed 18 rż - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 13 sty 2015, 10:53

składają wniosek, dziecko ur. 19.09.1998r. chodzi do szkoły średniej. przyniesli zaświadczenie, że planowany termin ukończenia to czerwiec 2017r. wpisuję 30.09.2017 we wniosek jako termin upływu uprawnienia, zaznaczam , że dotyczy to osoby przed 18 rż, bo tak jest faktycznie, ale system mi to wywala i wprowadza datę ukończenia 18lat. czy to znaczy, że mamy nie pobierać zaświadczeń ze szkół od osób przed 18 rż o planowanym terminie ukonczenia? teraz kiedy chlopak ma mi złożyć oświadczenie , że szkołę kończy w czerwcu 2017r.? i kiedy mam mu przedłużyć kartę, żeby mial plynność?
kdr

Napisano: 13 sty 2015, 15:19

w uprawnieniach wybierz : dziecko przed ukończeniem 18 r.z. posiadające zaśw. o kontynuacji nauki . I tyle wtedy tylko 30.09.201..... r.
Sylwia001

Napisano: 14 sty 2015, 9:02

Ale "sylwia" czy takie postępowanie będzie zgodne z ustawą (i wcześniejszym rozporzadzeniem)? Bo tam pisza: dziecko przed 18. rokiem życia - przyz. do 18 roku życia, dziecko po 18. roku życia - zgodnie z oswiaczeniem/ zaświadczeniem o kontynuowaniu nauki.
Wiec jak przyznawać?
Jak dziecko ma 16 czy 17 lat to do 18 roku życia przyznać czy przynać od razu zgodnie z zaśw/ oświadcz.?

Proszę, niech wypowiedzą się osoby, ktore mialy takie "przypadki"
miniatura

Napisano: 14 sty 2015, 9:14

No właśnie to jest dobre pytanie. Sama się nad tym zastanawiam. W programie jest taka możliwość, że jeśli mamy zaświadczenie ze szkoły można przyznać przed 18 r.ż do ukończenia nauki. Ale w ustawie nie mogę nigdzie czegoś takiego znaleźć. Jest tylko , że jeżeli dziecko jest przed osiemnastym rokiem życia to przyznajemy kartę do 18r.ż. I jak teraz robić?
ebk

Napisano: 14 sty 2015, 9:27

No własnie, program daje możliwość, której nie ma w ustawie. Doświadczeni FACHOWCY z dużą ilością wniosków, jak robicie?
miniatura

Napisano: 14 sty 2015, 13:28

to do fachowców :) mama też pytanko:
karty wydane w lipcu 2014r., matka wnioskowała na troje dzieci w tym jeden student do 31.01.2015r. i tak miał wydana kartę; teraz będzie się dalej uczył i czy o kartę dla niego ma wystąpić z wnioskiem matka czy on sam na siebie ?
~*~

Napisano: 14 sty 2015, 13:59

To nie program tylko ustawa reguluje sposób przyznawania karty. Jednoznacznie z ustawy wynika, że dzieciom przyznaje się do ukończenia 18 roku życia, na dłuższy okres tylko w przypadku dzieci powyżej 18 r. życia jeżeli się uczą i przedstawią zaświadczenie lub oświadczenie o przewidywanym terminie ukończenia danej placówki. Więc jeżeli wnioskodawca przy dziecku poniżej 18 roku życia wpisze że kończy szkołę w jakimś tam terminie to i tak należy przyznać do końca 18 roku a nie jak na zaświadczeniu ze szkoły.
ira

Napisano: 14 sty 2015, 14:35

ira a jak zaznaczasz gdy rodzic jest małzonkiem? w systemie małżonek czy rodzic?
gość6

Napisano: 14 sty 2015, 17:21

tego nie wie nikt. Logika sobie, a instrukcja sobie. Jak dzwoniłam do swojego Urzędu Wojewódzkiego to Pani była zaskoczona taką interpretacją "małżonka" zamieszczoną w instrukcji RI KDR. Zresztą zaznaczenie i taka interpretacja, że rodzic jest małżonkiem powoduje iż zgodnie z ustawą ten małżonek nie musi składać oświadczenia, że nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Ktoś piszący instrukcję myślał mocno nielogicznie.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 8:07

czy student o przedłużenie karty (ma do 31.01.2015r.) składa wniosek sam jako wnioskujący czy ma to zrobić matka ?
~*~

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x