Przedawnienie dodatku mieszkaniowego nie z mojej winy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 21 lip 2025, 22:45

Zdarzenie miało miejsce 4 lata temu,decyzja o dodatek mieszkaniowy została wydana od kwietnia do września czy będe musiała oddawać za sierpień bo nie wiem,ja na niecałe 30 dni trafiłam do szpitala a dzieci do placówki na sierpniu ,mops wszystko załatwiał bo nie byłam wstanie,dzieci wróciły we wrześniu,po powrocie dzieci w czasie składałam o dodatek mieszkaniowy uwzględniłam dochód dzieci za czerwiec lipiec a za sierpień nie ,bo ośrodek pobierał pieniądze,chce sie dowiedzieć czy dobrze wyliczyłam,dochód dzieci w sierpniu ośrodek przejoł ,proszę o pomoc,nie mam dokumentów z tamtego okresu,czy dodatek mieszkaniowy sie przedawnił,powinien mops zgłosił bo wszystko on nadzorował ja nie byłam w stanie,proszę o pomoc,
DZIECI13
Praktykant
Od: 10 mar 2025, 23:05
Zajmuję się: Jestem na rencie

Napisano: 22 lip 2025, 9:07

To, że trafiłaś do szpitala nie jest powodem aby wstrzymywać dodatek. Dostałaś jakieś pismo informujące o wznowieniu postępowania lub cokolwiek innego? Skoro Ośrodek wypłacał rodzinne, to powinni sprawdzić i zweryfikować czy dobrze wyliczyłaś dochód.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 lip 2025, 22:43

Moja rodzina składa sie z 3 osób,ja i dzieci w ośrodku od 20lipca do 12 września ,a ja w szpitalu od 27 lipca do 20sierpnia,czy będe musiała dodatek oddać za miesiąc sierpien boje sie ze nienależnie pobrany jak sie kapną decyzja wydana od 1kwietnia do 30 września,po powrocie dzieci złożyłam na nowy okres rozliczeniowy o dodatek mieszkaniowy wskazałam czerwiec i lipiec sierpnia nie poddałam bo dzieci pieniądze szły na ośrodek,prosze wyjaśnić czy dobrze policzyłam,wszystkim nadzorował mopr nie powiadomił gdzie dodatki wypłacają ,ja nie byłam w stanie silna depresja cały pobyt w szpitalu przespałam
DZIECI13
Praktykant

Napisano: 22 lip 2025, 22:46

Pieniądze za miesiać sierpień szły na ośrodek bo moja decyzje uchylili i ośrodek z nową decyzje miał pieniądze dzieci
DZIECI13
Praktykant

Napisano: 23 lip 2025, 10:41

DZIECI13 pisze:
22 lip 2025, 22:46
Pieniądze za miesiać sierpień szły na ośrodek bo moja decyzje uchylili i ośrodek z nową decyzje miał pieniądze dzieci
Chcąc udzielić Ci informacji, musimy znać trochę faktów. Musisz odpowiedzieć na moje pytania bo z Twoich wyjasnień niewiele można zrozumieć. Piszesz, że "moje decyzje uchylili"... domyślam się ze dotyczące świadczeń rodzinnych a nie dodatków mieszkaniowych ale musisz doprecyzować. Więc:
- czy dostałaś jakieś pismo informujące o wznowieniu postępowania w sprawie dodatku mieszkaniowego lub cokolwiek innego?
- skąd nagle po 4 latach obawa, że bedziesz musiała zwracac? Masz jakieś informacje w tej sprawie?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 23 lip 2025, 22:39

Nrazie nic nie wznowili w sprawie dodatku mieszkaniowego,nie powiadomiłam ich o tym że dzieci były w ośrodku od 20 lipca do 12 września a ja w szpitalu od 20lipca do 27 sierpnia a decyzja o dodatku mieszkaniowego wydana 1 kwietnia do 30 września 2021,czy będe musiała oddać za miesiac sierpien w podwójnej wysokości jak sie dopatrzą ,mopr wszystkim nadzorował powinni powiadomić jak ja nie byłam w stanie bo silna depresja,we wrześniu na nowy okres złożyłam o dodatek mieszkaniowym po powrocie dzieci podałam dochód za czerwiec i lipiec za sierpień nie bo ośrodek miał pieniądze dzieci wystąpił o świadczenia na dzieci,czy dobrze podałam miesiące do wyliczenka,a w kwestii że uwalili decyzje tzn wystąpili w placówce na dzieci świadczenia nie mam żalu,kiedy sie przedawnia dodatek mieszkaniowy od 10 marca 2022 od dnia wypłaty ,ja z tamtego okresu nie mam dokumentów szukałam w domu,napisałam do pogotowia opiekuńczego tam gdzie dzieci były o udzielenie mi jakich kolwiek informacji na temat pobytu dzieci w placówce,tracę zmysły że sie dopatrzą i będę musiała oddać ,z dnia na dzień jestem coraz słabsza bo sie denerwuje,chyba będę musiała zabezpieczyć dzieci do pogotowia a ja na leczenie zamknięte,
DZIECI13
Praktykant

Napisano: 23 lip 2025, 22:40

Dziękuje wszystkim za udzielenie jakich kolwiek iformacji,
DZIECI13
Praktykant

Napisano: 23 lip 2025, 22:48

Nieznajomość przepisów mnie gubi,a choroba swoje robi,niechce żeby dzieci przez moją niewiedzę cierpiały,od tygodnia jestem w napięciu
DZIECI13
Praktykant

Napisano: 23 lip 2025, 22:53

Maxima dziękuje,ja wtedy pamiętam tylko zdarzenie takie telefon z ośrodka że mam odebrać dzieci,a potem przyszedł wyrok sądu gdzieś mi wsiąkł szukałam go wszędzie
DZIECI13
Praktykant

Napisano: 23 lip 2025, 23:09

Ja pamiętam ze coś dawałam na ośrodek jak wróciłam ze szpitala,ale tych przelewów nie mam ,tak samo dawałam wyprawki 300+bo kupiłam dziecią ,bo dzieci 20 lipca były a świadczenia przyszły 25 lipca,w sierpniu już ośrodke wystąpiłam na świadczenia dzieci i dostał ,a potem po powrocie dzieci ośrodek sie rozliczał ,dlatego napisałam do pogotowia opiekuńczego żeby mi podali od kiedy do kiedy dzieci były,jakie ja środki przekazałam, ile mi oddali,jak pisałam o kopie decyzji o dodatku mieszkaniowym za okres od 1 kwietnia 2021 do 30 września 2021 i od 1 października do 30 marca tam gdzie dodatki są mówią że już nie mają bo chce co kolwiek ustalić ,napisałam do spółdzielni może oni mają ,jestem załamana tą sytuacją ,nie mam jakiej kolwiek podstawy żeby oddać jak bym przelałam to by sie kapli ,nie wiem co mam robić, poprostu głupieje na samą myśl w sprawie dodatków,była kurator była mówiła żeby nie grzebać po takim czasie ,bo wpędza sie w kłopoty,tylko jej łatwo mówić
DZIECI13
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x