Ja wystąpię do zespołu o udzielenie informacji kto z tych osób (koniec orzeczenia w sierpniu) złożył wniosek o nowe orzeczenie. Tym co złożyli przedłużę o 6 m-cy/do 16 r.ż., tym którzy nie złożyli - do 30.09.2024.Karolin@ pisze: ↑08 sie 2024, 9:47Czy osobom którym kończy się ważność orzeczenia w sierpniu wydłużamy już na podstawie ustawy z dnia 24 lipca 2024r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych na okres 6 miesięcy (gdy strona dostarczy nam zaświadczenie od przewodniczącego powiatowego zespołu potwierdzające złożenie nowego wniosku) Nie wydłużamy już do 30.09.2024 r. na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności?
Też się podpinam pod pytanieKarolin@ pisze: ↑08 sie 2024, 9:47Czy osobom którym kończy się ważność orzeczenia w sierpniu wydłużamy już na podstawie ustawy z dnia 24 lipca 2024r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych na okres 6 miesięcy (gdy strona dostarczy nam zaświadczenie od przewodniczącego powiatowego zespołu potwierdzające złożenie nowego wniosku) Nie wydłużamy już do 30.09.2024 r. na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności?
Też się zastanawiam, że chyba do 30.09.2024 r. będę korzystać z ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności bo przepis dalej obowiązuje, a od października już na podstawie ustawy z dnia 24 lipca 2024r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych.*Ilona pisze: ↑09 sie 2024, 12:38Też się podpinam pod pytanieKarolin@ pisze: ↑08 sie 2024, 9:47Czy osobom którym kończy się ważność orzeczenia w sierpniu wydłużamy już na podstawie ustawy z dnia 24 lipca 2024r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych na okres 6 miesięcy (gdy strona dostarczy nam zaświadczenie od przewodniczącego powiatowego zespołu potwierdzające złożenie nowego wniosku) Nie wydłużamy już do 30.09.2024 r. na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności?
Myślę że z ustawy z 19 grudnia, która dalej obowiązuje (ale brak pewności)![]()
też tak myślę... do września przedłużenia na podstawie ustawy grudniowej..Karolin@ pisze: ↑09 sie 2024, 13:42Też się zastanawiam, że chyba do 30.09.2024 r. będę korzystać z ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności bo przepis dalej obowiązuje, a od października już na podstawie ustawy z dnia 24 lipca 2024r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych.*Ilona pisze: ↑09 sie 2024, 12:38Też się podpinam pod pytanieKarolin@ pisze: ↑08 sie 2024, 9:47Czy osobom którym kończy się ważność orzeczenia w sierpniu wydłużamy już na podstawie ustawy z dnia 24 lipca 2024r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych na okres 6 miesięcy (gdy strona dostarczy nam zaświadczenie od przewodniczącego powiatowego zespołu potwierdzające złożenie nowego wniosku) Nie wydłużamy już do 30.09.2024 r. na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności?
Myślę że z ustawy z 19 grudnia, która dalej obowiązuje (ale brak pewności)![]()
- powołam się może na zapis art. 7a Kpa![]()
Orzeczeń ZUS-owskich nie przedłużamy.Mayra pisze: ↑09 sie 2024, 13:56Witam
A co mam zrobić w sytuacji, jeżeli orzeczenie o niepełnosprawności wydane z ZUS skończyło się 31 lipca 2024 r.??? Ustawa przedłużająca orzeczenia do 30.09.2024 r. obejmuje tylko orzeczenia o niepełnosprawności wydane z na podst. ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych.
Jak myslicie czy tym osobom nie przedłużamy ZP???