Tu nie ma przepisów przejściowych. Dla mnie wszystko do zmiany. Nie żebym sobie roboty chciała szukać..
krótsze? ale od kiedy krótsze?Tom. pisze: ↑11 sty 2024, 17:47Tak, bo mam obowiązującą decyzję na ten okres. Prawa nabyte, Konstytucja, koniec tematu
Nie wiem skąd wniosek, że ponieważ znika podstawa zmiany decyzji w przeszłości to ma to mieć wpływ na prawomocne rozstrzygnięcia podjęte w czasie, gdy te przepisy obowiązywały. Na jakiej niby podstawie te decyzje miałyby wygasnąć? Nie stały się bezprzedmiotowe, a nawet jeśli jakimś dziwnym procesem myślowym uznać, że się stały to nie ma przepisu nakazującego ich wygaszenie a tym bardziej interesu społecznego czy strony.
Uchylenie 23 i 26 skutkuje wyłącznie tym, że obecnie nie mogą być podstawą prawną podejmowanych decyzji.
Art. 1 obecnej ustawy mówi, że orzeczenia przedłużone na podst. 23 konsumenta zachowują ważność do 30 września. Więc orzeczenia jak były ważne do września tak są. Decyzje mają obecnie przedłużone też do 30 września. Co tu więcej z nimi robić?. Zmieniamy tylko te krótsze, wrześniowe zostawiamy w spokoju.