przedłuzenie decyzji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 cze 2014, 14:55

Matka pobierała FA na syna w czerwcu chłopak skończył 18 lat i świadczenia z fa są tylko do czerwca , czy aby przyznać mu fundusz od lipca musi złożyć nowy wniosek czy wystarczy pełnomocnictwo syna że wyraża zgodę na dalesze pobieranie przez matkę no i oczywiście jest zaświadczenie ze szkoły ze się uczy
Gość

Napisano: 25 cze 2014, 15:05

"Stosownie do postanowień art. 18 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2012 r., poz. 1228) świadczenie z funduszu alimentacyjnego przyznaje się na okres świadczeniowy począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek do organu właściwego wierzyciela, nie wcześniej niż od początku okresu świadczeniowego do końca tego okresu."
"Przywołanie powyższego stanu normatywnego jest istotne z punktu widzenia rozpatrywanej sprawy, ponieważ pozwala dostrzec szereg uchybień, które popełniły organy obu instancji w ramach prowadzonego postępowania. W pierwszej kolejności dostrzec należy, że źródło późniejszych wadliwych działań organów administracji publicznej leży w decyzji z dnia [...] mocą której przyznano A. D. świadczenie z funduszu na okres od dnia 1 października 2011 r. do dnia 15 grudnia 2011 r. Podkreślić należy, że stroną tego postępowania był właśnie A. D., natomiast z uwagi na fakt, iż nie był osobą pełnoletnią reprezentowany był w nim przez swojego ustawowego przedstawiciela B. D., zatem B. D. nie była stroną tego postępowania, a jedynie reprezentowała w nim A. D. Tym samym brak było podstaw do ograniczania czasokresu przyznanego stronie skarżącej świadczenia."
IV SA/Gl 727/12 - Wyrok WSA w Gliwicach
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 8:08

zrobiłam takiego samego "bobola" ,( miałam wątpliwosci czy z chwią ukończenia 18 lat ukonczy edukacje) w systemie jest możliwośc zrobienia decyzji bez wniosku, ale nie wiem czy to będzie ok, więć przyjmyje nowy wniosek juz od pełnoletniej
GRAS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x