uchylający sie od zobowiązan - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 cze 2014, 10:36

mam pytanie, czy w każdym okresie świadczeniowym, po pojawieniu sie oczywiście stosownych przesłanek, wydajemy decyzje uznającą dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych (dłużnik już raz otrzymał taką decyzje i decyzja stała się ostateczna).
proszę podzielcie się jak robicie...
madzia44

Napisano: 25 cze 2014, 13:14

"Kluczowe zatem dla oceny jej legalności było ustalenie, czy w realiach rozpoznawanej sprawy zaistniały okoliczności prowadzące do obiektywnej bezprzedmiotowości postępowania w rozumieniu art. 105 § 1 k.p.a. Te zaś jak trafnie wywiódł organ występują m.in. wówczas, gdy sprawa administracyjna przed nim zawisła została już uprzednio rozstrzygnięta pozostającą w obiegu prawnym ostateczną decyzją administracyjną. Prowadzenie wszak kolejnego postępowania dotyczącego tej samej materii jest prawnie niedopuszczalne, gdyż wydana w takim stanie faktycznym i prawnym kolejna decyzja rozstrzygająca sprawę co do istoty, obarczona by była kwalifikowaną wadą prawną opisaną w art. 156 § 1 pkt 3 k.p.a., prowadzącą do jej nieważności od chwili wydania (skutek ex tunc)."
I SA/Wa 1587/13 - Wyrok WSA w Warszawie
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 25 cze 2014, 14:31

ja ywdaje co roku taką decyzję.
Niech sprecyzują przepis.
kimi

Napisano: 25 cze 2014, 14:53

Jeżeli w jedym okresie wydałaś decyzję o uznaniu dłuznika za uchylającego się to w kolejnym okresie wydajesz już decyzje ale o umorzeniu. Decyzja, którą wydałaś o uznaniu za uchylającego obowiązuje do nadal.
igaa123

Napisano: 25 cze 2014, 15:11

w sumie to dokladnie nie jest sprecyzowane w naszej ustawie i kazdy ośrodek robi po swojemu...
madzia44

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x