Przedłużenie karty a opłata 9,21
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Przedłużenie karty a opłata 9,21
Pomóżcie, bo już zupełnie się pogubiłam w tych opłatach - kto i za co; rozumiem, że:
- jak wnioskuje nowa rodzina to za nic nie płaci
- jak wnioskuje nowa rodzina o karty dodatkowe (elektroniczne lub tradycyjne) to płaci
a co w przypadku kiedy osoba, wnioskuje o przedłużenie w związku np. z kontynuacją nauki?
Płaci czy nie płaci ?
- jak wnioskuje nowa rodzina to za nic nie płaci
- jak wnioskuje nowa rodzina o karty dodatkowe (elektroniczne lub tradycyjne) to płaci
a co w przypadku kiedy osoba, wnioskuje o przedłużenie w związku np. z kontynuacją nauki?
Płaci czy nie płaci ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Przedłużenie karty a opłata 9,21
Ja właśnie mam taki przypadek, że rodzina wczoraj po raz pierwszy złożyła mi wniosek, bo się trzecie dziecko urodziło. Pan wnioskuje mi za jednym zamachem zarówno o kartę elektroniczną jak i o tradycyjną. Rozumiem, że nie wnosi opłaty?
Wniósłby, gdyby wcześniej miał wyrobioną jedną z form, a teraz przyszedł wyrobić dodatkową formę, to wtedy bym chciała od niego 5 x 9,21 zł = 46,05 zł?
Wydaje mi się, że przy przedłużaniu nie wnosi się opłat.
Ale może niech ktoś mądrzejszy się wypowie?
Wniósłby, gdyby wcześniej miał wyrobioną jedną z form, a teraz przyszedł wyrobić dodatkową formę, to wtedy bym chciała od niego 5 x 9,21 zł = 46,05 zł?
- magdalenamagda
- Referent
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
ciekawy wątek5-10-15 pisze: 23 sty 2020, 12:06 Ja właśnie mam taki przypadek, że rodzina wczoraj po raz pierwszy złożyła mi wniosek, bo się trzecie dziecko urodziło. Pan wnioskuje mi za jednym zamachem zarówno o kartę elektroniczną jak i o tradycyjną. Rozumiem, że nie wnosi opłaty?

- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
teraz płaci się za każde zakreślenie opcji duplikat i dodatkowa forma 

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja bym nie pobrała opłaty w przypadku przedłużenia KDR osobie, która dotychczas nie posiadała karty w obu wersjach, ale spotkałam się z opiniami, że powinnam była pobrać.
Identycznie w przypadku duplikatu. Niektórzy biorą dwie opłaty: za to ze duplikat i za to że w obu formach.
Wydaje mi się to nieprawidłowe. Wypowiedzcie się
Identycznie w przypadku duplikatu. Niektórzy biorą dwie opłaty: za to ze duplikat i za to że w obu formach.
Wydaje mi się to nieprawidłowe. Wypowiedzcie się
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ST/KDR/DM/DE/ZP/ADM
- Kontakt:
Ustawa mówi tak:
1a. Wydanie Karty podlega opłacie w wysokości 9,21 zł, w przypadku gdy:
1) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, wydana już została wyłącznie karta tradycyjna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o kartę elektroniczną albo
2) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, udostępniona już została karta elektroniczna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o wydanie karty tradycyjnej.
2. Wydanie duplikatu Karty podlega opłacie w wysokości 9,56 zł.
Więc nawet przy przedłużaniu ważności karty jeśli wnioskodawca złoży o dodatkową formę czy to tradycyjną czy elektroniczną powinna zostać pobrana opłata.
A jeśli złożono wniosek i o duplikat i o dodatkową formę to pobierana jest jedna opłata - 9,56zł.
1a. Wydanie Karty podlega opłacie w wysokości 9,21 zł, w przypadku gdy:
1) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, wydana już została wyłącznie karta tradycyjna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o kartę elektroniczną albo
2) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, udostępniona już została karta elektroniczna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o wydanie karty tradycyjnej.
2. Wydanie duplikatu Karty podlega opłacie w wysokości 9,56 zł.
Więc nawet przy przedłużaniu ważności karty jeśli wnioskodawca złoży o dodatkową formę czy to tradycyjną czy elektroniczną powinna zostać pobrana opłata.
A jeśli złożono wniosek i o duplikat i o dodatkową formę to pobierana jest jedna opłata - 9,56zł.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
@joker
Moim zdaniem nie można tak do tego podchodzić. Przecież na wniosku jest wyraźnie napisane, że dodatkowa formę karty zaznaczamy tylko i wyłącznie gdy jest już wydana "aktywna" KDR w jednej z form tradycyjna/elektroniczna.
Moim zdaniem nie można tak do tego podchodzić. Przecież na wniosku jest wyraźnie napisane, że dodatkowa formę karty zaznaczamy tylko i wyłącznie gdy jest już wydana "aktywna" KDR w jednej z form tradycyjna/elektroniczna.
Zobacz jak system ci naliczy. Nie wybierzesz opcji [wnoszę o kdr dla czlonka ktory był posiadaczem] oraz opcji [dodatkowa forma karty] przy jednej osobie w systemie. Jak byś chciał to zrobić? Wybierzesz tylko jedną opcję. Mało tego, system nie przyzna dodatkowej formy karty, gdy nie ma co najmniej jednej formy np. karty tradycyjnej lub elektronicznej aktywnej.https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace pisze:5. Wniosek o dodatkową formę Karty Dużej Rodziny – wniosek ten wnosi się dla osoby posiadającej Kartę Dużej Rodziny w jednej z ustawowych form, tj. tradycyjnej lub elektronicznej
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wniosek jest taki, że w przypadku kiedy osoba ma wydaną kartę tradycyjną i chce ją przedłużyć to nic nie płaci. Jeśli dodatkowo chciałaby wnioskować o elektroniczną wtedy już jest opłata. Mimo wszystko mogliby dać na stronie ministerstwa jakąś dokładną interpretację tych przepisów kiedy i za co się płaci bo ten art. 13 jest trochę ogólnikowy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ST/KDR/DM/DE/ZP/ADM
- Kontakt:
@gopsianka Oto właśnie mi chodziło...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jest juz komunikat w spr. opłat w SI KDR
Oprócz Przedłużenie karty a opłata 9,21 - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
czy dzieciom należy się Karta Dużej Rodziny?
Raport z wysyłki i koperty
Rozliczenie wpłaty za KDR
rodzina zastępcza
Rodzina przyjeła w rodzinę zastępczą 2 dzieci
Sprawozdanie SO1
Dziś wam się znów miesza system?
druga forma karty - elektroniczna
zmiana miejsca zamieszkania i dodatkowa forma karty !!!
Pilne! opłata za kartę elektroniczną
Brak dostępności usługi PESEL!
Karta dla rodziców 3 dzieci z czego jedno zmarło
błędny wniosek elektroniczny
karty tradycyjne wydane w 2014
w jednym wniosku o kontynuację i dla nowegoczłonka rodziny
Czy karta należy się?