Przedłużenie KDR = unieważnienie - odcięcie rogu starej kart - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 sie 2017, 12:58

Żadna nowość, ale warto o tym pamiętać..

Gdy ktoś składa o przedłużenie to na stronie mrpips
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... samorzadu/
Jeśli zachodzi konieczność przyznania nowej Karty (np. w przypadku zmiany nazwiska członka rodziny, zmiany miejsca zamieszkania lub przedłużenia ważności Karty gdy dziecko powyżej 18. roku życia kontynuuje naukę w szkole lub szkole wyższej) lub wydania jej duplikatu, dotychczas posiadana Karta podlega zwrotowi i unieważnieniu przez wójta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania. Unieważnienie to następuje w drodze wprowadzenia do systemu teleinformatycznego informacji o unieważnieniu Karty oraz odcięcia jednego z rogów Karty o powierzchni co najmniej 1 cm2 (§ 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie sposobu unieważnienia Karty Dużej Rodziny, wzorów graficznych oraz wzoru wniosku w sprawie przyznania Karty Dużej Rodziny).
Oczywiście na stronie MRPIPS odnoszą się do starego rozporządzenia...

Art.17 ustawy o KDR
1. W przypadku, o którym mowa w art. 16 ust. 1, oraz w przypadku konieczności przyznania nowej Karty lub wydania jej duplikatu dotychczas posiadana Karta podlega zwrotowi i unieważnieniu przez wójta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA RODZINY, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1 z dnia 27 lipca 2017 r. jest napisane
1. Wójt (burmistrz, prezydent miasta) unieważnia Kartę przez wprowadzenie do systemu teleinformatycznego, o którym mowa w art. 18 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny, zwanej dalej "ustawą", informacji o unieważnieniu Karty oraz odcięcie jednego z rogów Karty o powierzchni co najmniej 1 cm2.
2. Kartę, unieważnioną w sposób określony w ust. 1, zwraca się członkowi rodziny wielodzietnej.

A jak wygląda to u was w praktyce?:D Robicie tak?!
Bo tak naprawdę nie wiem po co żądać karty, która i tak jest bezużyteczna bo jej "termin ważności" minął.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 22 sie 2017, 13:16

Dodam, że ja się do tego stosuje, ale nie wiem jaki jest w tym sens.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 23 sie 2017, 12:59

A jak ktoś tego nie robił to wielki błąd?
Wzywać te osoby co przedłużali ważność karty??
Paulaaaa
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 13:42
Zajmuję się: FA

Napisano: 23 sie 2017, 13:22

Od początku też tego nie robiłem - dopiero jakiś czas. Ja nie wzywam, podejrzewam, że połowa już tych starych nieważnych kart nie ma. I tak ich nigdzie nie użyje bo widać że straciła wazność. Nie ma co robić sobie zamieszania... A w systemie i tak z automatu jest uniewazniana.

W ogóle jeżeli ktoś nie przedłuża tylko skonczyl 18-tke to nie musi oddać, więc jaka w tym logika?

Chyba, że na stronie MRPIPS mieli na myśli sytuacje jak ktoś przedłuża do końca nauki osobie w wieku np. 17 lat (ale to nie jest zgodne z ustawą) i ma dalej "starą" karte jeszcze wazna -
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2017, 10:33

Ja w sumie nigdy nie unieważniałam kart jak ktoś składał o przedłużenie, bo według mnie to logiczne że skoro karta straciła ważność to jest "nieważna". Unieważniałam tylko jak ktoś wnioskował o duplikat, bądź jak się starał o przedłużenie jak jego poprzednia karta była jeszcze ważna.
Czy myślicie że powinnam unieważnić te karty jak ktoś składał na przedłużenie, bo sprawdzając w systemie te przedłużane nie są jednak unieważnione, a maja status " upłyną termin ważności". Czy bawić się w unieważnienia wstecz?
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 24 sie 2017, 11:35

Ja się w to nie bawie jeżeli chodzi o unieważnianie w systemie. Zostawiam jak jest w systemie - termin ważności minął. Jest ok.

Jedynie sie zastanawiam czy dobrze robie od jakiegos czasu, ze w ogole obcinam róg starej karty skoro upłynął termin ważności. Chyba w tym przypadku przestane tak robić...
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2017, 11:46

Mam taki sam dylemat, a jeśli chodzi o unieważnienie to jak się już zamówiło kartę z przedłużenia to nie możliwości unieważnienia tej starej ponieważ komunikat "unieważnij" jest nieaktywny
Katarzyna1
Stażysta

Napisano: 24 sie 2017, 11:49

No i dobrze, może sam sobie niepotrzebnie namieszałem. Jak robiłem do pewnego momentu bez wymagania "zwrotu" i odcięcia rogu, a pewnego razu zobaczyłem ten komunikat ...
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2017, 11:52

W ogóle to wyaje mi się że odcinanie rogów powinno dotyczyć tych osób które wnioskują o nowa kartę jak stara jest jeszcze ważna... A tak w ogóle to macie takie przypadki, że ktoś składa o przedłużenie mając jeszcze kartę ważną?
Katarzyna1
Stażysta

Napisano: 24 sie 2017, 11:53

Poza tym żądasz zwrotu, żeby odciąć róg, a potem zwracasz więc nikt Ci nie udowodni że tak nie zrobiłeś...
Katarzyna1
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x