Pani miała przedłużenie decyzji z ŚP (covid)od 04.2020, teraz okazuje się, że otrzymała w lipcu 2020r. nowe orzeczenie wydane 07.07.2020r., gdzie w pkt. 7 nie wymaga. Od kiedy nienależnie pobrane?
A nie sprawdzasz przed każdą wypłata czy jest nowe orzeczenie? Ja robię w ten sposób i na bieżąco wyłapuję. Wg mnie od nienależne od dnia wydania orzeczenia. Powodzenia.
SP przysługiwało do ostatniego dnia miesiąca, w którym zostało wydane nowe orzeczenie. wiec nienależnie pobrane dopiero od sierpnia, oczywiście jeśli nie było odwołania od orzeczenia
Przyłączam się do tematu,
orzeczenie przez wojewódzki zespół (bo Pani się odwołała) było wydane 22-12-2020 roku. Orzeczenie odebrane przez stronę 04-01-2021, uprawomocni się 03-02-2021. Do kiedy należy/należało się świadczenie przedłużone na podstawie covid?
Do 22-12-2020 i od 23-12-2020 żądać zwrotu?
Czy do uprawomocnienia się orzeczenie czyli do 03-02-2021?
jak dla mnie - do końca grudnia 2020 do 31.12) - świadczenia uzaleznione od niepelnosprawności przysługują do ostatniego dnia miesiąca, w którym upływa ważność orzeczenie. (to nasze przepisy, przepis z covida dotyczy wydlużenia orzeczeń, my przedlużaliśmy prawo do świadczeń, z związku z tym,że stare orzeczenie było ważne dłużej niz wcześniej ustalono)..ważność starego orzeczenia (które zostało wydłużone na podstawie przepisów covidowych) upłynęła w dniu wydania nowego orzeczenie, a to zostało wydane w tym przypadku 22.12.20