Nawet jeżeli rozwiązała to dalej nie może podjąć zatrudnienia. Jak napisałem SP ma rekompensować utratę dochodów z zatrudnienia oraz jego pochodnych. Pani nie utraciła dochodów bo ma je z tyt. zasiłku macierzyńskiego, który sam w sobie ma chronić kobietę i dziecko. Kierując się zasadą równości osoba w zatrudnieniu nie otrzymuje wynagrodzenia i macierzyńskiego. Tak samo osoba na SP nie powinna otrzymywać macierzyńskiego i świadczenia. Sądy administracyjne też wypowiadały się w takich sprawach i w większości odrzucały skargi. Jest jednak orzecznictwo, które idzie w drugą stronę, że skoro brak przepisu wprost to należy dać to i to. Ja napisałem co ja robię i co robi moje SKO od 2017 r. Jeżeli macierzyński jest mniejszy niż SP u mnie kobiety rezygnowały z macierzyńskiego na rzecz SP. Oczywiście były informowane, że jeżeli z tym się nie zgadzają przyjmiemy wniosek i będą mogły się odwoływać. Decyzja należy do ciebie czy dasz czy nie.kasia7 pisze: ↑19 sty 2021, 10:13tylko u mnie ta Pani zrezygnowała z zatrudnienia (rozwiązała umowę) w trakcie zasiłku macierzyńskiego, a w drugim przypadku wyrejestrowała działalność gospodarczą i nic nie powiedziała że będzie miała dalej zasiłek macierzyński, więc przyznałam świadczenie pielęgnacyjne i dodatkowo miała opłacane składki na wniosek