Świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 sty 2021, 12:08

osoba zrezygnowała z pracy ale jest w trakcie zasiłku macierzyńskiego. Czy w tej sytuacji macierzyński już jej nie przysługuje i może wtedy pobierać świadczenie pielęgnacyjne?
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 15 sty 2021, 12:28

ZUS poinformował stronę, że może pobierać oba świadczenia, wiec złożyła wniosek również na świadczenie pielęgnacyjne. Umowę o pracę miała do 07.01.2021 r. Ustawa nie zabrania przyznania świadczenia dla osoby pobierającej zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia ale.....no właśnie...jest to kontynuacja wynagrodzenia za pracę, gdyż ma to świadczenie dzięki temu, że pracowała. Nie wiem jak to ruszyć???
Dodatkowo strona złożyła na zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu urodzenia się dziecka, i za styczeń ma "zł za zł", od lutego po uwzględnieniu utraty zatrudnienia pełne kwoty, a po dostarczeniu uzysku za luty z zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia, od marca znów będzie miała "zł za zł", czy dobrze tu myślę? Jak będzie z dodatkiem z tytułu urodzenia dziecka, za styczeń "zł za zł" a w lutym naliczy resztę kwoty, może ktoś miał taką sytuację?
kasia7
Starszy referent

Napisano: 15 sty 2021, 12:48

Miałam taką sytuację i ze wzgledu na brak przesłanek ustawowych do odmowy przyznałam świadczenie podczas pobierania zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia. Trudno powiedziec czy ustawodawca pominął taką sytuację czy celowo zezwala na takie działanie
Kalina Druga
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 8:57
Zajmuję się: śr/fa/św

Napisano: 15 sty 2021, 14:31

a czy składki emerytalno-rentowe opłacaliście?
u mnie po roku wyszło, że osoba pobierała przy swiadczeniu pielegnacyjnym zasiłek macierzyński po wyrejestrowaniu działalnosci i opłacalismy jej składki na jej wniosek?
kasia7
Starszy referent

Napisano: 15 sty 2021, 15:49

Ja odmawiam a moje SKO podtrzymuje takie decyzje w mocy. Osoba na macierzyńskim nie rezygnuje z zatrudnienia (bo jej stosunek pracy wygasł sam) ani go nie podejmuje w celu sprawowania opieki (osoba na macierzyńskim nie ma możliwości się zatrudnić). Ponadto celem świadczenia jest rekompensata utraty dochodów z uwagi na opiekę a Pani ma dochody i są one zapewnione właśnie z tytułu opieki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 sty 2021, 10:13

tylko u mnie ta Pani zrezygnowała z zatrudnienia (rozwiązała umowę) w trakcie zasiłku macierzyńskiego, a w drugim przypadku wyrejestrowała działalność gospodarczą i nic nie powiedziała że będzie miała dalej zasiłek macierzyński, więc przyznałam świadczenie pielęgnacyjne i dodatkowo miała opłacane składki na wniosek
kasia7
Starszy referent

Napisano: 19 sty 2021, 10:16

Sądy stoją na stanowisku, że świadczenie pielęgnacyjne ma stanowić ekwiwalent utraconych zarobków, a te funkcję pełni w przypadku matki noworodka i niemowlęcia zasiłek macierzyński. Nasze SKO utrzymuje odmowy przyznana świadczenia pielęgnacyjnego osobie uprawnionej do zasiłku macierzyńskiego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2021, 10:22

kasia7 pisze:
19 sty 2021, 10:13
tylko u mnie ta Pani zrezygnowała z zatrudnienia (rozwiązała umowę) w trakcie zasiłku macierzyńskiego, a w drugim przypadku wyrejestrowała działalność gospodarczą i nic nie powiedziała że będzie miała dalej zasiłek macierzyński, więc przyznałam świadczenie pielęgnacyjne i dodatkowo miała opłacane składki na wniosek
Nawet jeżeli rozwiązała to dalej nie może podjąć zatrudnienia. Jak napisałem SP ma rekompensować utratę dochodów z zatrudnienia oraz jego pochodnych. Pani nie utraciła dochodów bo ma je z tyt. zasiłku macierzyńskiego, który sam w sobie ma chronić kobietę i dziecko. Kierując się zasadą równości osoba w zatrudnieniu nie otrzymuje wynagrodzenia i macierzyńskiego. Tak samo osoba na SP nie powinna otrzymywać macierzyńskiego i świadczenia. Sądy administracyjne też wypowiadały się w takich sprawach i w większości odrzucały skargi. Jest jednak orzecznictwo, które idzie w drugą stronę, że skoro brak przepisu wprost to należy dać to i to. Ja napisałem co ja robię i co robi moje SKO od 2017 r. Jeżeli macierzyński jest mniejszy niż SP u mnie kobiety rezygnowały z macierzyńskiego na rzecz SP. Oczywiście były informowane, że jeżeli z tym się nie zgadzają przyjmiemy wniosek i będą mogły się odwoływać. Decyzja należy do ciebie czy dasz czy nie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 sty 2021, 10:26

Podam jeszcze inny powód. W naszej ustawie jest świadczenie rodzicielskie, które ma zastępować zasiłek macierzyński (tak w wielkim skrócie) i też nie przysługuje osobie to i to. Osoba ubiegająca się musi wybrać albo rybki albo akwarium.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 sty 2021, 10:41

dla mnie też jest logiczne, że nie powinno się należeć w tym wypadku świadczenie pielęgnacyjne, bo ma źródło dochodu, które mimo że sama rozwiązała umowę o pracę, stanowi jak gdyby kontynuację wcześniejszego zatrudnienia, ale to jest moje prywatne stanowisko.
Jeszcze mam drugą stronę medalu, bo w 2020 r. przyznałam świadczenie pielęgnacyjne matce, która wyrejestrowała działalność i złożyła wniosek o objęcie ubezpieczeniem, nie wspominając że bedzie brać zasiłek macierzyński. teraz wyszło, że brała, bo koleżanka ją wydała:(
kasia7
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x