Program sygnity - przeliczanie dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 sty 2021, 14:42

Dzień dobry,
Mam klientkę, która pobiera zasiłek rodzinny od 01.11.2020 r.. W październiku podjęła zatrudnienie i dostarczyła do Ośrodka zaświadczenie za miesiąc listopad 2020 r.
W jaki sposób przeliczcie dochód w programie sygnity i czy wydajecie decyzję odmowną czy uchylającą swiadczenie rodzinne ?

Ja do tej pory robiłam poprzez wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej i program generuje mi decyzję odmowną.

Proszę o pomoc.
Nowaaa
Referent
Od: 13 mar 2020, 15:08
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 14 sty 2021, 9:39

ja najpierw liczyłam "z ręki" jak nie było przekroczenia to adnotacja w teczce, że zgłoszenie uzysku i nie ma zmiany tj. nie ma wpływu na prawo do świadczeń
jak było przekroczenie to w program wprowadzałam tak samo jak opisałaś
wtedy albo zł za zł, a jak nie zł/zł to uchylenie
nie możesz dać odmowy jak przyznałaś wcześniej świadczenie, uchylasz decyzje ze względu na zmianę sytuacji dochodowej rodziny tj. po uwzględnieniu dochodu uzyskanego jest przekroczenie kryterium co skutkuje uchyleniem przyznanego świadczenia
teraz wprowadzam każdy dochód czy ma to wpływ na sytuację czy nie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 14 sty 2021, 11:51

jasiak pisze:
14 sty 2021, 9:39
ja najpierw liczyłam "z ręki" jak nie było przekroczenia to adnotacja w teczce, że zgłoszenie uzysku i nie ma zmiany tj. nie ma wpływu na prawo do świadczeń
jak było przekroczenie to w program wprowadzałam tak samo jak opisałaś
wtedy albo zł za zł, a jak nie zł/zł to uchylenie
nie możesz dać odmowy jak przyznałaś wcześniej świadczenie, uchylasz decyzje ze względu na zmianę sytuacji dochodowej rodziny tj. po uwzględnieniu dochodu uzyskanego jest przekroczenie kryterium co skutkuje uchyleniem przyznanego świadczenia
teraz wprowadzam każdy dochód czy ma to wpływ na sytuację czy nie
Tylko ja jak robię poprzez wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej to program generuję mi decyzje odmowną, a nie uchylenie. :(
Nowaaa
Referent
Od: 13 mar 2020, 15:08
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 14 sty 2021, 13:25

musi być uchylenie. Zmień po prostu sobie ww wydruku decyzji jak będziesz pisała, że uchylasz i tyle.
ops.oliwia
Referent
Od: 30 maja 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x