przedłużenie z. stałego art. 15h covid a uzyskanie dochodu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 gru 2021, 15:19

Witam i proszę o pomoc :)
Pan ma przyznany zasiłek stały do 31.12.2021 - nie złożył wniosku o wydanie nowego orzeczenia i nie ma takiego zamiaru. W tym tygodniu Pan złożył oświadczenie, że na początku grudnia uzyskał dochód jednorazowy w bardzo dużej kwocie (nastąpi przekroczenie dochodu).
Moim zdaniem w grudniu Pan powinien otrzymać zasiłek stały w niezmienionej kwocie (dochód jednorazowy liczę przez 12 miesięcy od uzyskania wypłaty tj. od XII 2021 do XI 2022 - czyli po raz pierwszy wliczam dochód za grudzień 2021 w styczniu 2022).
Gdyby nie uzyskanie dochodu - od stycznia miałby przedłużony zasiłek z powodu covid. Wydaje mi się, że nie mogę w styczniu uchylić decyzji, która i tak jest wydana do 31.12.2021. Przedłużyć decyzji od stycznia z powodu covid też nie mogę - bo od stycznia jest przekroczenie kryterium dochodowego.
Co zrobić w styczniu - wszczęcie postępowania z powodu zmiany dochodu, czy z powodu przedłużenia covid(?) -> wywiad -> decyzja/informacja(?), że zasiłek nie zostanie przedłużony mimo art. 15h z powodu przekroczenia dochodu?
ooopppsss
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 8:19
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 gru 2021, 9:12

podbijam :)
ooopppsss
Praktykant

Napisano: 20 gru 2021, 13:25

ktoś pomoże? ;)
ooopppsss
Praktykant

Napisano: 20 gru 2021, 14:56

Witam
A nie możesz po prostu odebrać od Pana oświadczenia, że nie chce już ubiegać się o orzeczenie i nie chce już pobierać zasiłku stałego??
opesik
Stażysta
Od: 12 kwie 2017, 8:01
Zajmuję się: praca z ludźmi

Napisano: 20 gru 2021, 15:13

Oparłabym się na art. 99, który mówi, że zasiłek stały nie przysługuje za okres, za który osoba otrzymała dochód wyższy od kryterium czyli już od grudnia uchyliłabym zasiłek stały. (Nie dochód z poprzedniego miesiąca, który jest brany pod uwagę w przypadku przyznawania pomocy, tu badamy prawo do pomocy w ciągłości. My tak robimy od czasów kontroli, która zakwestionowała nam, że w przypadku wynagrodzenia nie pozbawiliśmy osoby zasiłku stałego już w miesiącu, w którym osoba uzyskała dochód wyższy od kryterium).
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51

Napisano: 20 gru 2021, 16:12

dziękuję :)
my zawsze zmienialiśmy/uchylaliśmy decyzje od miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła faktyczna zmiana dochodu, czyli tutaj od stycznia (bo pieniądze otrzymał w grudniu)
a może jeszcze inaczej (wymyślone na szybko): w styczniu wszczęcie postępowania z powodu przedłużenia 15h i zmiany dochodu, wywiad (ze zmianą dochodu za grudzień) i decyzja odmowna: postanawiam odmówić przedłużenia zasiłku stałego na podstawie art. 15h... w związku z przekroczeniem ustawowego kryterium dochodowego - przekombinowane, ale już pomysłu nie mam, a prawnik na kwarantannie :lol:
ooopppsss
Praktykant

Napisano: 20 gru 2021, 16:22

Wiesz co @ooopppsss, wydaje mi się, że ta wersja, którą przedstawiasz w Twoim ostatnim poście, będzie chyba najlepsza... ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 20 gru 2021, 19:13

Julia32 pisze:
20 gru 2021, 15:13
Oparłabym się na art. 99, który mówi, że zasiłek stały nie przysługuje za okres, za który osoba otrzymała dochód wyższy od kryterium czyli już od grudnia uchyliłabym zasiłek stały. (Nie dochód z poprzedniego miesiąca, który jest brany pod uwagę w przypadku przyznawania pomocy, tu badamy prawo do pomocy w ciągłości. My tak robimy od czasów kontroli, która zakwestionowała nam, że w przypadku wynagrodzenia nie pozbawiliśmy osoby zasiłku stałego już w miesiącu, w którym osoba uzyskała dochód wyższy od kryterium).
Jaki przepis mówi o tym, że uwzględniamy dochód z danego miesiąca (w omawianym przypadku grudzień) ??? tak z ciekawości kiedy Państwo mieli kontrolę???
Ja popieram pogląd ooopppsss zmiany/uchylenia decyzji w kolejnym miesiącu (w tym przypadku w styczniu).
mon7m
Praktykant
Od: 26 lut 2020, 13:02

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x