Pan ma przyznany zasiłek stały do 31.12.2021 - nie złożył wniosku o wydanie nowego orzeczenia i nie ma takiego zamiaru. W tym tygodniu Pan złożył oświadczenie, że na początku grudnia uzyskał dochód jednorazowy w bardzo dużej kwocie (nastąpi przekroczenie dochodu).
Moim zdaniem w grudniu Pan powinien otrzymać zasiłek stały w niezmienionej kwocie (dochód jednorazowy liczę przez 12 miesięcy od uzyskania wypłaty tj. od XII 2021 do XI 2022 - czyli po raz pierwszy wliczam dochód za grudzień 2021 w styczniu 2022).
Gdyby nie uzyskanie dochodu - od stycznia miałby przedłużony zasiłek z powodu covid. Wydaje mi się, że nie mogę w styczniu uchylić decyzji, która i tak jest wydana do 31.12.2021. Przedłużyć decyzji od stycznia z powodu covid też nie mogę - bo od stycznia jest przekroczenie kryterium dochodowego.
Co zrobić w styczniu - wszczęcie postępowania z powodu zmiany dochodu, czy z powodu przedłużenia covid(?) -> wywiad -> decyzja/informacja(?), że zasiłek nie zostanie przedłużony mimo art. 15h z powodu przekroczenia dochodu?