przekazane dokumenty z innego ośrodka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 23 sty 2019, 19:10

Witam,
otrzyamaliśmy przekazane dokumenty ZR, gdyż od miesiąca jesteśmy organem właściwym Pani X. w przekazanym piśmie pierwszy ośrodek powołuję się na Kpa i to, że jako właściwy ośrodek mamy weryfikować czy Pani ma ninależnie pobrane świadczenie - które nie było wypłacane u nas, w związku ze zmianą sytuacji dochodową rodziny. Czy ktoś miał taki przypadek?
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 24 sty 2019, 9:09

tak ty dalej prowadzisz sprawę.
ops.oliwia
Referent
Od: 30 maja 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 24 sty 2019, 10:25

Tak ty prowadzisz sprawę i wydajesz decyzję.
Hely0207
Stażysta
Od: 10 lip 2017, 21:03
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 24 sty 2019, 12:13

A na co się powołuje w tym KPA? Bo jak mi jakiś OPS przesłał wniosek ZP ( zakończony ostateczną decyzją przyznającą w jakimś OPS) osoby która się przeprowadziła u mnie zamieszkiwała i odesłałam ten wniosek do tego byłego OPS z adnotacją ze nie ma podstawy prawnej do przesłania wniosku zakończonego ostateczną decyzją administracyjną - oni skierowali to do SKO w celu rozstrzygnięcia właściwości miejscowej to ja ten spór wygrałam. Wydaje mi się, że jeżeli tam są nienależnie pobrane to oni prowadzą postępowanie w celu odzyskania, a osoba powinna złożyć wniosek na nowo w nowym miejscu zamieszkania.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 24 sty 2019, 14:07

Postępowanie ws. NP prowadzi organ aktualnie właściwy miejscowo.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 24 sty 2019, 15:41

podbijam temat, bo ciekawa jestem zdania innych
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 24 sty 2019, 16:58

Korowiow pisze:Postępowanie ws. NP prowadzi organ aktualnie właściwy miejscowo.
Jak wyżej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 24 sty 2019, 20:55

bones pisze:A na co się powołuje w tym KPA? Bo jak mi jakiś OPS przesłał wniosek ZP ( zakończony ostateczną decyzją przyznającą w jakimś OPS) osoby która się przeprowadziła u mnie zamieszkiwała i odesłałam ten wniosek do tego byłego OPS z adnotacją ze nie ma podstawy prawnej do przesłania wniosku zakończonego ostateczną decyzją administracyjną - oni skierowali to do SKO w celu rozstrzygnięcia właściwości miejscowej to ja ten spór wygrałam. Wydaje mi się, że jeżeli tam są nienależnie pobrane to oni prowadzą postępowanie w celu odzyskania, a osoba powinna złożyć wniosek na nowo w nowym miejscu zamieszkania.
powołują się na 65. teraz po rozmowie z prawnikiem będzie spór o kompetencje. dla mnie organem właściwym Pani jesteśmy my ale od stycznia tak jak się przeprowadziła. oni tylko pozbyli się problemu, a my mamy sobie radzić.
słoneczko
Referent

Napisano: 25 sty 2019, 9:20

moim zdaniem nienależnie pobrane świadczenia powinien odzyskać poprzedni ośrodek, ponieważ tam zostały wypłacone świadczenia. a jak zrobić teraz w systemie decyzje o nienależnie pobranych świadczeniach skoro świadczenia nie były wypłacone w obecnym ośrodku?
alak
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2019, 9:29

alak pisze:moim zdaniem nienależnie pobrane świadczenia powinien odzyskać poprzedni ośrodek, ponieważ tam zostały wypłacone świadczenia. a jak zrobić teraz w systemie decyzje o nienależnie pobranych świadczeniach skoro świadczenia nie były wypłacone w obecnym ośrodku?
to prawda. i jeszcze prosić o całą dokumentację? nie mamy nic.
słoneczko
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x