Witam. W sumie to nie powinnam tu pisać jednak nie mam gdzie się poradzić. Ruszył nabór do MOPSU w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. Wystartowałam i za kilka dni mam test kwalifikacyjny. Czy ktoś może mi pomóc się przygotować? Wiem, że znajomość ustaw to podstawa ale dla początkującego człowieka w tym temacie to nie lada wyczyn.
Mam kilka pytań i jeśli ktoś udzieli mi odpowiedzi to będę wdzięczna. Proszę nie negować mnie za np. głupie pytania;) Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
1. Czy dodatek rodzinny z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje jeśli matka jest prawnym opiekunem dziecka (ojciec jest ich pozbawiony ale płaci alimenty). Rodzina mieści się w progu dochodowym.
2. Ten sam przypadek jednak ojciec mimo zarządzonych alimentów nie płaci?
3. Dodatek w związku z dojazdami do szkoły na jakich zasadach jest wypłacany tzn. w jakiej odległości od domu musi znajdować się szkoła?
4. Czy ktoś mi wytłumaczy sposób przyznawani zasiłku rodzinnego tak na chłopski rozum?Wiem, że od 2016 roku wprowadzili tzw. złotówka za złotowkę. Jak to działa w praktyce. Dajmy na to, że dochód na osobę w rodzinę wynosi TYSIĄC złotych i starają się oni o zasiłek rodzinny, dodatek z tytułu przebywania na wychowawczym. Przysługuje? Ktoś wyjaśni?