Świadczenie pielęgnacyjne, a ubezpieczenie rodzic zagranicą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 sty 2019, 19:56

Witam z dniem 30.11.2018 roku zrezygnowałam z pracy ze wzgęlędu na opiekę nad dzieckiem niepełnosprawnym.W dniu 3.12.2018 złozyłam potrzebne dokumenty w celu otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego.Z tego wzgledu ze mąż przebywa za granicą spraw została przekazana do ROPS-u.Do dnia dzisiejszego nie mam decyzji,ale problem jest w innej kwestii a mainowicie będąc dzisiaj u lekarz okazłao się że cóka syn i ja nie jesteśmy zgłoszeni do ubezpieczenia mimo że złożyłam zgłoszenie do ubezpieczenia.W Dziale Świadczeń Rodzinnych pani mnie poinformowała że mam dwa wyjścia zgłosić się do Urzedu Pracy lub korzystać z opieki NFZ wystawi mi rachunek za korzystanie a w momencie wydania decyzji pozytywnej sprawa zostanie załatwiona.Tyle co pamiętam to starajac się o świadczenie pielęnacyjne rezygnują z pracy pisze się również oświaczenie że nie jestem zarejestrowana w rzędzie pracy bo zarejestrowanie byłoby równoznaczne z poszukiwaniem pracy.Ostanio na wydanie decyzji o zasiłku pielęgnacyjnym czekałam 4 miesiące Proszę o pomoc rozwiązaniu tej zawiłej sprawy, gdyż wychodzi że przez następne 4 miesiące będziemy bez ubezpieczenia. Pozdrawiam Marta
marta1010
Praktykant
Od: 23 sty 2019, 19:23
Zajmuję się: nie pracuję

Napisano: 24 sty 2019, 9:01

Jeżeli świadczenie pielęgnacyjne zostanie przyznane przez wojewodę to składki ER bedzie opłacał OSrodek , ale składki zdrowotnej nie może Ci opłacać ośrodek ponieważ obowiązek zgłoszenia ma mąż.
Państwo musicie udać sie do NFZ - i wyjaśnic sytuacje, co zrobić i na podstawie jakiego formularza dostarczonego z zagranicy zostanie Pani i dzieci Ubezpieczona.
kropeczka
Praktykant
Od: 27 cze 2018, 11:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 sty 2019, 12:17

Tak jak mówi - kropeczka. Do NFZ i bez problemu Pani zdrowotne ubezpieczenie uzyska.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 24 sty 2019, 19:06

Dziękuję za pomoc.
Udałam się do NFZ i tam zostałam poinformowana że maż musi złożyc formularz E-109 lub E - 106 w kraju w którym pracuje. Złozył i rozmawiał z panią która poinformowała go że sprawa potrwa około 3 mc.
Wracając do tematu ubezpieczenia w Polsce osoby starającej sie o świadczenie pielęgnacyjne a zarejestrowania się jako bezrobotnosoba w Urzędzie Pracy.Poprosiłam o Ustawę w Dziale Świadczeń Rodzinnych, która mówi że zarejstrowanie w powiatowym Urzędzie Pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadająca status bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego mówi USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. Art.17 pkt. 6. Mimo że na Oświadczeniu w dniu 03.12.2019 zanzaczyłam ze nie jestem osobą zarejestrowaną w Urzędzie Pracy. PO zarejstrowaniu się w Urzędzie Pracy mam w Rops-e zgłosić zmianę. Pani równiez poinformowała mnie że wydawała juz takie decyzję osobą, które były zarejstrowane w urzędzie pracy ale starające się o świadczenie pielęgnacyjne w niczemu to nie przeszkadzało w wydaniu decyzji o przyznaniu świadczenie.
Niestety to nie koniec tzw. ,, schodów'' do uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego po zrezygnowaniu z pracy z powodu niepełnosprawności dziecka.
Pani w Rops-ie poinformowała mnie że musze złożyć oświaczenie czy przekroczyłam lub nie 20-tetni okresu ubezpieczenia składkowego lub nieskładkowego. Jeżeli oświadczę że przekroczyłam to oni dokumenty przesyłają do kraju w którym jest zatrudniony mój mąż i to tamten kraj ma obowiązek wypłacać świadczenie pielęgnacyjne ( może to trwać rok lub więcej) jeżeli nie jestem pewna czy przekroczyłam mogę poprosić o wydanie decyzji ROPS oni wydadza bez problemu będziemy ubezpieczeni dostanę pieniądze lecz w momecie kiedy okazałoby się że przekroczyłam 20-letni okres ubezpieczenia gdzie były odprowadzane składki musze zwrócić. Zostałam poinformowana że Urząd wysłali prośbę o wydanie zaświadczenia do ZUS pewnej pani aby odpowiedzieli ile lat, miesięcy i dni brakuje jej do uzyskania 20-letniego okresu ubezpieczenia składkowego i nieskładkowego na odpowiedż czekaj już ponad rok i cisza. Teraz siedzę i zliczam lata miesiące i dni :) MOze któraś z Was ma pomysł jak to sensownie rozwiązać.Pozdrawiam.
marta1010
Praktykant
Od: 23 sty 2019, 19:23
Zajmuję się: nie pracuję

Napisano: 24 sty 2019, 21:26

Mi się wydaje że sprawa urosła do większej rangi niż w rzeczywistości jest. my głównie zajmujemy się tematem świadczenia pielęgnacyjnego przyznać czy nie. z kolei składki w tym przypadku zdrowotna - nie ma dana osoba ubezpieczenia zdrowotnego to w ramach pobierania świadczenia piel. ubezpieczył bym Ją ja i tyle, ja nie przyznaję składek lub nie po prostu je opłacam, ale to jest moje zdanie
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x