nasza gmina kierowała osobę ubezwłasnowolnioną do dps-u opiekun prawny był też z naszej gminy. Po umieszczeniu osoby ubezwłasnowolnionej opiekun zmarł. obecnie ustanowiono nowego opikuna prawnego z innej gminy, a ten wystąpił do nas z wnioskiem o zmianę dps. Czy można zmienic decyzje o skierowaniu do innego dps. Czy powinnam wysłać dokumenty do tamtej gminy żeby zajęła się tą sprawą i wydała nową decyzję kierujacą.
Więc jeżeli jest ubezwłasnowolniony , napewno było postanowienie sądu. Więc to teraz powinien się Pan nowy opiekun prawny zgłosić do Sądu o zezwolenie na przeniesienie do innego DPS. W innym razie może Wam skoczyć
A tak na marginesie to nie macie wrażenia, że ludziom się ostanio poprzewracało w tyłach ???? Tak łatwo jest teraz z umieszczeniem kogoś w DPS, że ludzie robią co chcą. Widziwiają, cudują, wszystko im nie pasuje.
Nie szanują naszej pracy. Daje sobie głowe uciąć, że jeżeli komuś jeden DPS nie pasuje i chce do innego to ten też mu sie znudzi i nie będzie mu odpowiadała. Kasa na utrzymanie takie człowieka przekarcza miesięczną pensje pracownika socjalnego i większość pensji innych profesji. Ale co tam ??? Przecież to się im należy !!!!!!
Ja na waszym miejscu nie zgadzałbym się przenieisienie do innego domu. Albo niech poda konkretny dom.
Szanowny Kaligulaminie. Jeżeli podopieczny wymaga operacji w sz[pitalu, to prawny opiekun najpierw zwraca sie do sądu z zapytaniem o zgodę, czy sam podejmuje decyzję? Tak tylko pytam, bo wydaje mi się, że podanie o zmianę miejsca zamieszkania nie wymaga kontrasygnaty sądu.
Tu się kłania art.101ust 6 właściwa jest gmina która kierowała do dps i ustawa o pomocy społecznej jest tu przed kodeksem cywilnym. Nie potrzeba żadnej innej zgody sądu on już jest w dps tylko z jakiś myślę ważnych powodów ma zmienić dps. W decyzji kierującej pierwszej wystarczy zmienić nazwę miejscowości jak jaka jest, bo niektóre gminy nie piszą, z adresem tylko ogólnie kierują do dps dla osób.....
Ważne powody przejścia z dps do innego dps to w moim mniemaniu np:
- konieczność zmiany profilu ze względu na pogorszenie stanu zdrowia np z somatycznie chorych do przewlekle psychicznie chorych.
Ważna jest też treść postanowienia Sądu. Czy Sąd postanowił zezwolić opiekunowi prawnemu na umieszczenie, czy jest ogólne stwierdzenie o konieczności umieszczenia w dps. Moze sie okazać że w Postanowieniu Sądu jest określony profil domu. Co jesli opiekun chce przenieść do innego domu o innym profilu ? Wydaje mi się że ponowna zgoda Sądu musi być.......
Mikka ja miałem ostatnio przypadek, że otrzymałem decyzje kierującą z miejsca zamieszkania (z gminy ) opiekuna prawnego a nie osoby kierowanej. Więc tutaj naprawdę nie wiem.
Umieszczenie kogoś w DPS lub przeniesienie go to zupełnie co innego niż leczenie szpitalne, operacje itp. W przypadku zagrożenia życia lub zdrowia decyzje niekiedy trzeba podjąc szybko i napewno nigdy w takim przypadku nie działa się na szkode podopiecznego, tylko dla jego dobra. Przeniesienie człowieka z kąta w kąt to zupełnie inna sprawa, mimo, iż jest ubezwłasnowolniony. Po pierwsze, nie znane są przczyny chęcia przeniesienia. Może opiekun prawny ma jakieś widzimi się, może nie kieruje się dobrem podopiecznego, tylko będzie miał więc korzyści z tego i wygody niż sam podopieczny. Mieszkaniec zapewno się już zaaklimatyzował, zna personel innych mieszkańców. Przenoszenie go w nowe środowisko może wyrządzić mu więcej szkody niż pożytku.
To jest moje osobiste zdanie. Może faktycznie tak jest, że w tym przypadku nie musi być zgody Sądu (przepisy), ale pozostaje jeszcze etyka i indywidulane podejście do sprawy.
Może autor postu napisze troche więcej szczegółów o tym przypadku....
Do Maćka no i prawidłowo> każda sytuacja jest inna ale w odniesieniu do zapytanie Krzyśka to kiedy osoba jest już w dps i zmienia sie opiekun prawny to nie zmienia sie gmina donośnie kierowania do innego dps.