ubezwłasnowolnienie - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 cze 2011, 17:25

Pomocy!!!!!!!!!!!!
otrzymałam zgłoszenie, że na moim terenie jest osoba potrzebująca pomocy. Okazało się, że jest to osoba ubezwłasnowolniona, której opiekun prawny zmarł. Nie ma osób żadnych które mogłyby zająć się nią. Interesuje mnie co mam dalej zrobić? Czy pisać wniosek do sądu o wyznaczenie nowego opiekuna, kto może być takim opiekunem oprócz pracownika socjalnego? jak napisać taki wniosek do sądu? A może istnieje jekieś prawo, które mówi , że osoba taka po badaniach lekarskich nie wymaga już opiekuna, czy jeżeli ktoś raz został ubezwłasnowolnionyto musi tak być do końca życia? Proszę pomóżcie! sprawa pilna!!!!!!!!!!!
~mysza

Napisano: 06 lip 2011, 21:41

Cofnąć ubezwłasnowolnienie jest trudno. Koniecznie trzeba dać informacje do sądu rodzinnego. A kandydata sąd może poszukać w działającej na waszym terenie organizacji pożytku publicznego.
~mikka

Napisano: 12 lip 2011, 13:17

Odbyła się już sprawa o zmianę opiekuna prawnego, dość szybko bo Ośrodek podał kandydata ale dla tej osoby- pracownika GOPS sąd nie ustanowił wynagrodzenia, bo jest to czyn społeczny jak uznał - DLACZEGO ????? Opiekun ten jest powołany do reprezentowania i dokonywania czynności prawnych w imieniu ubezwłasnowolnionego. Będzie on ponosił koszta związane chociaży z dojazdami w celu załatwiania spraw osoby ubezwłasnowolnionej. Czy Może starać się o ustanowienie wynagrodzenia dla siebie przez sąd- jak to zrobić? POMÓŻCIE
~mysza

Napisano: 12 lip 2011, 13:19

Odbyła się już sprawa o zmianę opiekuna prawnego, dość szybko bo Ośrodek podał kandydata ale dla tej osoby- pracownika GOPS sąd nie ustanowił wynagrodzenia, bo jest to czyn społeczny jak uznał - DLACZEGO ????? Opiekun ten jest powołany do reprezentowania i dokonywania czynności prawnych w imieniu ubezwłasnowolnionego. Będzie on ponosił koszta związane chociaży z dojazdami w celu załatwiania spraw osoby ubezwłasnowolnionej. Czy Może starać się o ustanowienie wynagrodzenia dla siebie przez sąd- jak to zrobić? POMÓŻCIE
~mysza

Napisano: 16 lip 2011, 22:57

Pwenie że może musi napisać wniosek o takie wynagrodzenie i dobrze opisać lie swojego,czasu po za pracą poświęca dla podopiecznego i ile oczekuje wynagrodzenia, oraz jakie ma trudności w sprawowaniu opieki. Sad zdecyduje czy ustanowi opłatę ze środków podopiecznego czy ze środków publicznych. Ja ma 50 zł z majątku podopiecznego płate raz na kwartał.
~mikka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x