przekroczenie powierzchni normatywnej
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przekroczenie powierzchni normatywnej
Hejka:)
Pani złożyła mi wniosek na dodatek mieszkaniowy. Jej mieszkanie ma 625,7 m2, łączna powierzchnia pokoi i kuchni wynosi 49m2. Pani ma orzeczenie o niepełnosprawności ale nie porusza się na wózku ani nie wymaga zamieszkiwania w osobnym pokoju wiec powierzchni normatywnej nie zwiększam o 15m2. w mieszkaniu zamieszkują 3 osoby. wg mnie pani należy się odmowa z tytułu przekroczenia powierzchni normatywnej.
Ma ktoś wzór takiej decyzji?
Pani złożyła mi wniosek na dodatek mieszkaniowy. Jej mieszkanie ma 625,7 m2, łączna powierzchnia pokoi i kuchni wynosi 49m2. Pani ma orzeczenie o niepełnosprawności ale nie porusza się na wózku ani nie wymaga zamieszkiwania w osobnym pokoju wiec powierzchni normatywnej nie zwiększam o 15m2. w mieszkaniu zamieszkują 3 osoby. wg mnie pani należy się odmowa z tytułu przekroczenia powierzchni normatywnej.
Ma ktoś wzór takiej decyzji?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: przekroczenie powierzchni normatywnej
Mieszkanie o powierzchni 625,70 m2 ? Wow ...
Ale tak poważnie ... Do 58,50 m2 - ok, kwalifikowałaby się.
Powierzchni pokoi kuchni też przekracza 60 % powierzchni użytkowej, więc nie przysługuje im DM.
Wzór:
o d m a w i a m przyznania Pani dodatku mieszkaniowego
U z a s a d n i e n i e
W dniu ........ 2017r. złożyła Pani wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, z którego wynika, iż zajmuje Pani lokal mieszkalny o powierzchni użytkowej ..... m2. Powierzchnia pokoi i kuchni wynosi .... m2. W lokalu zamieszkują trzy osoby.
Dla ustalenia prawa do dodatku mieszkaniowego muszą być spełnione równocześnie trzy przesłanki:
- posiadanie tytułu prawnego do zajmowanego lokalu,
- spełnienie kryterium dochodowego, określonego w art.3 w/wym. ustawy
- normatywna powierzchnia użytkowa zajmowanego lokalu w przeliczeniu na liczbę członków gospodarstwa domowego tj. dla 3 osób wynosi 45 m2 ( w przypadku przekroczenia powierzchni normatywnej o 30%, ale nie więcej niż 50% pod warunkiem, że udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej nie przekracza 60%).
Następuje odmowa przyznania dodatku mieszkaniowego z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej powierzchni użytkowej. Udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej przekracza 60%.
W tym stanie rzeczy orzeczono jak w sentencji.
Od decyzji niniejszej przysługuje stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Gdańsku za pośrednictwem Dyrektora tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji.

Ale tak poważnie ... Do 58,50 m2 - ok, kwalifikowałaby się.
Powierzchni pokoi kuchni też przekracza 60 % powierzchni użytkowej, więc nie przysługuje im DM.
Wzór:
o d m a w i a m przyznania Pani dodatku mieszkaniowego
U z a s a d n i e n i e
W dniu ........ 2017r. złożyła Pani wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, z którego wynika, iż zajmuje Pani lokal mieszkalny o powierzchni użytkowej ..... m2. Powierzchnia pokoi i kuchni wynosi .... m2. W lokalu zamieszkują trzy osoby.
Dla ustalenia prawa do dodatku mieszkaniowego muszą być spełnione równocześnie trzy przesłanki:
- posiadanie tytułu prawnego do zajmowanego lokalu,
- spełnienie kryterium dochodowego, określonego w art.3 w/wym. ustawy
- normatywna powierzchnia użytkowa zajmowanego lokalu w przeliczeniu na liczbę członków gospodarstwa domowego tj. dla 3 osób wynosi 45 m2 ( w przypadku przekroczenia powierzchni normatywnej o 30%, ale nie więcej niż 50% pod warunkiem, że udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej nie przekracza 60%).
Następuje odmowa przyznania dodatku mieszkaniowego z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej powierzchni użytkowej. Udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej przekracza 60%.
W tym stanie rzeczy orzeczono jak w sentencji.
Od decyzji niniejszej przysługuje stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Gdańsku za pośrednictwem Dyrektora tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
mieszkanie o powierzchni 62,7m2 sorki za pomyłkę:)
Dziękuję za wzór:)
Dziękuję za wzór:)
-
- VIP
- Kontakt:
Jeśli sprawa jest z czerwca to nie zapomnij dodać w pouczeniu wzmiankę o zrzeczeniu się prawa do odwołania. Skopiowałam z decyzji wczesniejszej i tu jeszcze tego nie pisałam
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale to dodaje się w pouczeniu? jak to dodajesz?
-
- VIP
- Kontakt:
Pouczenie
Od niniejszej decyzji służy stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Gdańsku za pośrednictwem Dyrektora tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji.
Strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję.
Z dniem doręczenia oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania decyzja staje się ostateczna i prawomocna. Skutkiem zrzeczenia się odwołania jest niemożność zaskarżenia decyzji do organu odwoławczego i wniesienia skargi do sądu administracyjnego.
Od niniejszej decyzji służy stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Gdańsku za pośrednictwem Dyrektora tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji.
Strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję.
Z dniem doręczenia oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania decyzja staje się ostateczna i prawomocna. Skutkiem zrzeczenia się odwołania jest niemożność zaskarżenia decyzji do organu odwoławczego i wniesienia skargi do sądu administracyjnego.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Bardzo dziękuję...
A podstawa prawna jaka jest do takiej decyzji?
Pierwszy raz mam taki przypadek, jestem nowa i nie chcę popełnić błędu.
Pytanie z innej beczki:
Co robicie kiedy Pan/ Pani wynajmują mieszkanie u prywatnej osoby i na jeden rachunek za prąd składa się np. 5 takich rodzin? Przynoszą wam oświadczenie, że zużyli ...kWh i to ich wyniosło ... zł?
A podstawa prawna jaka jest do takiej decyzji?
Pierwszy raz mam taki przypadek, jestem nowa i nie chcę popełnić błędu.
Pytanie z innej beczki:
Co robicie kiedy Pan/ Pani wynajmują mieszkanie u prywatnej osoby i na jeden rachunek za prąd składa się np. 5 takich rodzin? Przynoszą wam oświadczenie, że zużyli ...kWh i to ich wyniosło ... zł?
-
- VIP
- Kontakt:
W podstawie możesz wpisać art. 5 ust. 1 i ust. 5.
A po co Ci kwota, jaką zapłacili za energię? Energii elektr. nie liczysz do wydatków. Ty masz wziąć fakturę za ten lokal w celu naliczenia ryczałtu za brak CO, CW i brak gazu. Wiec tylko sprawdzasz jaka jest stawka za 1 kWh na fakturze, a kwota Cię nie interesuje.Wera123 pisze:Pytanie z innej beczki:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Bloger
- Kontakt:
Oprócz przekroczenie powierzchni normatywnej - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
jak udowodnić nieprawdziwy skład
Rozpatrzenie wniosku
Za mały dodatek
które przyjąc wydatki ze wspólnoty
faktura za wodę
wynajem mieszkania od osoby prywatnej
wydatki
przywrócenie terminu
Przekroczenie dopuszczalnej powierzchni użytkowej
Wznowienie DM-czy decyzją?
Uchwała w spr. wskaźników procentowych
rozliczenie wydatków za zużycie wody