przekroczenie powierzchni normatywnej

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Wera123
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

przekroczenie powierzchni normatywnej

Post autor: Wera123 »

Hejka:)

Pani złożyła mi wniosek na dodatek mieszkaniowy. Jej mieszkanie ma 625,7 m2, łączna powierzchnia pokoi i kuchni wynosi 49m2. Pani ma orzeczenie o niepełnosprawności ale nie porusza się na wózku ani nie wymaga zamieszkiwania w osobnym pokoju wiec powierzchni normatywnej nie zwiększam o 15m2. w mieszkaniu zamieszkują 3 osoby. wg mnie pani należy się odmowa z tytułu przekroczenia powierzchni normatywnej.

Ma ktoś wzór takiej decyzji?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: przekroczenie powierzchni normatywnej

Post autor: Maxima »

Mieszkanie o powierzchni 625,70 m2 ? Wow ... :lol:
Ale tak poważnie ... Do 58,50 m2 - ok, kwalifikowałaby się.
Powierzchni pokoi kuchni też przekracza 60 % powierzchni użytkowej, więc nie przysługuje im DM.
Wzór:

o d m a w i a m przyznania Pani dodatku mieszkaniowego

U z a s a d n i e n i e

W dniu ........ 2017r. złożyła Pani wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, z którego wynika, iż zajmuje Pani lokal mieszkalny o powierzchni użytkowej ..... m2. Powierzchnia pokoi i kuchni wynosi .... m2. W lokalu zamieszkują trzy osoby.
Dla ustalenia prawa do dodatku mieszkaniowego muszą być spełnione równocześnie trzy przesłanki:
- posiadanie tytułu prawnego do zajmowanego lokalu,
- spełnienie kryterium dochodowego, określonego w art.3 w/wym. ustawy
- normatywna powierzchnia użytkowa zajmowanego lokalu w przeliczeniu na liczbę członków gospodarstwa domowego tj. dla 3 osób wynosi 45 m2 ( w przypadku przekroczenia powierzchni normatywnej o 30%, ale nie więcej niż 50% pod warunkiem, że udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej nie przekracza 60%).
Następuje odmowa przyznania dodatku mieszkaniowego z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej powierzchni użytkowej. Udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej przekracza 60%.
W tym stanie rzeczy orzeczono jak w sentencji.

Od decyzji niniejszej przysługuje stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Gdańsku za pośrednictwem Dyrektora tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji.
Wera123
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

mieszkanie o powierzchni 62,7m2 sorki za pomyłkę:)

Dziękuję za wzór:)
Maxima
VIP
Kontakt:

Jeśli sprawa jest z czerwca to nie zapomnij dodać w pouczeniu wzmiankę o zrzeczeniu się prawa do odwołania. Skopiowałam z decyzji wczesniejszej i tu jeszcze tego nie pisałam
Wera123
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

ale to dodaje się w pouczeniu? jak to dodajesz?
Maxima
VIP
Kontakt:

Pouczenie

Od niniejszej decyzji służy stronie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Gdańsku za pośrednictwem Dyrektora tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji.
Strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję.
Z dniem doręczenia oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania decyzja staje się ostateczna i prawomocna. Skutkiem zrzeczenia się odwołania jest niemożność zaskarżenia decyzji do organu odwoławczego i wniesienia skargi do sądu administracyjnego.
Wera123
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Bardzo dziękuję...
A podstawa prawna jaka jest do takiej decyzji?
Pierwszy raz mam taki przypadek, jestem nowa i nie chcę popełnić błędu.

Pytanie z innej beczki:
Co robicie kiedy Pan/ Pani wynajmują mieszkanie u prywatnej osoby i na jeden rachunek za prąd składa się np. 5 takich rodzin? Przynoszą wam oświadczenie, że zużyli ...kWh i to ich wyniosło ... zł?
Maxima
VIP
Kontakt:

W podstawie możesz wpisać art. 5 ust. 1 i ust. 5.
Wera123 pisze:Pytanie z innej beczki:
Co robicie kiedy Pan/ Pani wynajmują mieszkanie u prywatnej osoby i na jeden rachunek za prąd składa się np. 5 takich rodzin? Przynoszą wam oświadczenie, że zużyli ...kWh i to ich wyniosło ... zł?
A po co Ci kwota, jaką zapłacili za energię? Energii elektr. nie liczysz do wydatków. Ty masz wziąć fakturę za ten lokal w celu naliczenia ryczałtu za brak CO, CW i brak gazu. Wiec tylko sprawdzasz jaka jest stawka za 1 kWh na fakturze, a kwota Cię nie interesuje.
mariuszkowat
Praktykant
Zajmuję się: Bloger
Kontakt:

Post autor: mariuszkowat »

Maxima, dziękuję !
nonacne działanie
ODPOWIEDZ