Chciałabym poznać Waszą opinię na pewien temat. Co szkolenie to inna teoria. A jak Wy robicie i na jakiej podstawie?
Osoba pobierająca DM nie opłaca należności za zajmowany lokal. Wstrzymujemy DM tj. wydajemy decyzję. Następnie człowiek reguluje zaległość w ciągu trzech miesięcy i wznawiamy wypłat DM za tamte miesiące. No właśnie… czy wydajecie decyzję na to wznowienie?
Wydaje mi się logiczne, ze skoro decyzją wstrzymałam, to musze decyzją wznowić. Ale zdania są podzielone, nawet szkoleniowcy twierdzą, że nie trzeba wydać decyzji. Jestem odmiennego zdania, ale nasz prawnik również twierdzi że źle mylę i pismo wystarczy. Owszem, informuję w decyzji wstrzymującej, że jeśli ureguluje – to wypłacimy DM.
Proszę, wypowiedzcie się jak robicie i czym się sugerujecie.
Wznowienie DM-czy decyzją?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Re: Wznowienie DM-czy decyzją?
Robię tak, że wydaję decyzję, która wznawia dodatek. Myślę, że skoro wstrzymujemy i wydajemy decyzję to wznowienie powinno odbyć się na tej samej zasadzie.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: Wznowienie DM-czy decyzją?
Ja mam podobny pogląd.
Dodam jedynie, że moim zdaniem nie można mówić o decyzji wznawiającej, lecz raczej o uchylającej tamtą zatrzymującą ewentualnie stwierdzającej jej wygaśnięcie.
Z drugiej strony trudno całkowicie odmówić racji tamtemu radcy. Ustawodawca jakby nie przemyślał do końca sprawę.
Dodam jedynie, że moim zdaniem nie można mówić o decyzji wznawiającej, lecz raczej o uchylającej tamtą zatrzymującą ewentualnie stwierdzającej jej wygaśnięcie.
Z drugiej strony trudno całkowicie odmówić racji tamtemu radcy. Ustawodawca jakby nie przemyślał do końca sprawę.
Oprócz Wznowienie DM-czy decyzją? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Za mały dodatek
które przyjąc wydatki ze wspólnoty
faktura za wodę
wynajem mieszkania od osoby prywatnej
wydatki
przywrócenie terminu
przekroczenie powierzchni normatywnej
Przekroczenie dopuszczalnej powierzchni użytkowej
Uchwała w spr. wskaźników procentowych
rozliczenie wydatków za zużycie wody
zawiadomienie art 10 kpa