Pracownik socjalny sporządzający NK-A zaznaczył w karcie stosowanie przemocy seksualnej - zmuszanie do obcowania płciowego i innych czynności seksualnych. Odbyło się posiedzenie grupy roboczej w której nie uczestniczyłam a jestem przewodniczącą ZI. W NK-D również w/w pracownik zaznaczył stosowanie przemocy seksualnej. Gdy zapytałam pracownika socjalnego o szczegóły odpowiedziała, że Pani powiedziała że
"gdy mąż chce czegoś w nocy to się mu nie sprzeciwia bo nie wie jak mąż może się zachować".
Nic poza tym, żadnych bardziej szczegółowych informacji, czy w/w się przed tym broni, czy jest zmuszana, czy mówi o tym mężowi a on i tak nalega.....normalnie ręce mi opadły.
Jeśli mąż stosowałby przemoc seksualna to myślę, że powinniśmy jako zespół z urzędu skierować sprawę na policję. Co powinnam zrobić? Wezwać osobę doznająca przemocy na rozmowę żeby dokładniej ustalić czy przemoc seksualna występuje?
przemoc seksualna?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: przemoc seksualna?
Witaj:)
Przede wszystkim pracownik socjalny popełnił błąd. Jak mógł wywnioskować po takim tylko stwierdzeniu, że występuje przemoc seksualna ?
Uważam, że jako przewodniczący ZI powinnaś "dociec" czy rzeczywiście ta przemoc występuje, przecież to poważna sprawa.
Powołaj grupę roboczą i wezwij osobę doznającą przemocy (skład grupy bardzo ograniczony), aby osoba nie krepowała się mówić, otworzyć.
Uzyskanie informacji będzie skutkowało dalszym postępowaniem
pozdrawiam Marta
Przede wszystkim pracownik socjalny popełnił błąd. Jak mógł wywnioskować po takim tylko stwierdzeniu, że występuje przemoc seksualna ?
Uważam, że jako przewodniczący ZI powinnaś "dociec" czy rzeczywiście ta przemoc występuje, przecież to poważna sprawa.
Powołaj grupę roboczą i wezwij osobę doznającą przemocy (skład grupy bardzo ograniczony), aby osoba nie krepowała się mówić, otworzyć.
Uzyskanie informacji będzie skutkowało dalszym postępowaniem
pozdrawiam Marta

Oprócz przemoc seksualna? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
niebieskie karty
Zakończenie procedury Niebieskiej Karty- powiadomienia dla p
asystent a interwencja
gosia
jak często wizyty w środowisku
pomost wsparcie rodziny
program profilaktyczny wdrażanie metod wychowawczych jak rea
Współpraca z pracownikami socjalnymi i kuratorami
Do przewodniczących ZI
zawieszenie współpracy z rodziną
Pracownik socj. oskarzony o przemoc w rodzinie
wyngrodzenie za pracę