przeniesienie wg starych zasad? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 paź 2012, 0:04

witam, czy mogłabym liczyć na pomoc bardziej doświadczonych kolegów/koleżanek? Pan umieszczony w DPS przed 2004 rokiem ma na wniosek Dyrektora DPS być przeniesiony do innego Domu, a żeby było ciekawiej, pan jest ubezwlasnowolniony i umieszczony w DPS bez zgody na mocy postanowienia. czy teraz muszę mieć zgodę/wniosek opiekuna prawnego na takie przeniesienie i jak mam dalej postępować i co z dokumentacją? czy wystarczy jak obecny DPS zwróci mi te które dostał przy przyjmowaniu (już trochę jakby nieaktualne:)? Generalnie więc-jakie zasady dotyczą tego właśnie pana?takie jak przed 2004 r?
Bedę wdzięczna za każdą pomoc
~jaga

Napisano: 03 paź 2012, 13:23

Ważne informacje nie przedstawiłaś jeszcze:
- jak brzmi aktualne postanowienia Sądu, czy mieszkaniec został ubezwłasnowolniony przed wydaniem Postanowienia o umieszczeniu bez zgody, czy Postanowienie to zezwala opiekunowi prawnemu na umieszczenie w DPS.
Jeżeli zezwala to na wniosek opiekuna prawnego ( jeżeli będzie przenszony do tego samego profilu domu) a nie na wniosek Dyrektora, możesz przenieść mieszkańca.
Jeżeli został ubezwłasnowolniony w trakcie, to opiekun prawny winien się z zwrócić do Sądu o zgode na przeniesienie podopiecznego do innego DPS.
Jak będzie to już jasne, poproś DPS o zrobienie aktualizacji wywiadu i kwestionariusza przeniesienia, decyzję kierującą na podstawie ktorej przebywa w aktualnym dps, ewentualnie jakieś zaświadczenie lekarskie, decyzje renty.
Jeżeli przenosisz ze swojego Domu (to znaczy z terenu swojego powiatu) to zmieniasz decyzję o ktorej mowa wyżej i kierujesz do Domu do którego ma zostać przeniesiony.
~Maciek

Napisano: 05 paź 2012, 12:13

dzięki Maciek, już przedstawiam: Postanowienie o umieszczeniu w DPS (bez określenia profilu) bez zgody jest z 1998 r., a o ubezwłasnowolnieniu z 2000 r. Obecny opiekun prawny został ustanowiony w 2009 r.
Wniosek o przeniesienie mieszkańca złożył Dyrektor, a op.prawny wyraził zgodę i poparł prośbę Dyrektora. I Pan miałby być przeniesiony do innego profilu, którego na naszym terenie nie mamy...
Czyli rozumiem, że teraz skoro to inny profil to Opiekun musi mieć zgodę Sądu? .... z góry dzięki za dalsze wskazówki:)
~jaga

Napisano: 05 paź 2012, 12:55

Powiem tak:
Wg. mnie to powinien aktualny opiekun prawny mieć zgode na przeniesienie , jestem tego pewny w 98 %.
A najlepiej to zrób tak, zadzwoń do tego PCPR-u, na terenie którego jest dom gdzie chcesz skierować mieszkańca. I zapytaj jakie dokumenty sobie życzą i przedstaw aktualną sytuacje. A jeżeli nie chcesz dzwonić, wyślij zapytanie o rozważenie przyjęcia. Skompletuj dokumenty i zobaczysz co Ci odpiszą.
~Maciek

Napisano: 06 paź 2012, 0:24

Juz obdzwonilam kilka pcprow. generalnie jest duży problem z przeniesieniem takiej osoby i tylko jeden z 6 Pcpr zgodził sie wpisać ta osobę na listę (z terminem 2015...)a reszta z miejsca uprzedzala ze odpisza mi ze sie nie zgadzaja. No cóż,jeszcze raz dzieki za rady:-)
~jaga

Napisano: 08 paź 2012, 12:45

To jak odpiszą że się nie zgadzają, to niech opiekun prawny odwoła się od tego pisma do kolegium. Nie ma takiej opcji że ktoś się nie zgadza !
~Maciek

Napisano: 10 paź 2012, 14:23

We wszystkich ważnych czynnościach dotyczących ubezwłasnowolnionego opiekun prawny musi uzyskać zgodę sądu...wiem to z autopsji...więc zgadzam się z kolegą ;-)
~Aneta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x