Przez KREDYT straciłam zas. stały i ubezpieczenie
Re: Przez KREDYT straciłam zas. stały i ubezpieczenie
moja koleżanka musi żyć z 153zł zasiłku pielęgnacyjnego i 280zł(z groszami) zasiłku stałego, z tego musi dopłacić do czynszu blisko 100zł i opłacić prąd ok 40zł/mc(elektr podgrzewacz wody + kuchenka elekt), utrzymać tel kom - bo MOPS żąda do kontaktu, kupić leki etc. Tak wygląda rzeczywistość, Więcej pomocy nie otrzyma i to zgodnie z przepisami bo z dodatkiem mieszkaniowym i energetycznym przekracza kryterium dochodowe o blisko 40zł
, Czy kogoś obchodzi czy to wystarczy? MOPS nie, i nasze Państwo też nie.

dzięki takim "nieodpowiedzialnym", "nieudacznikom" ma Pan(i) pracę, proszę ją zmienić na lepiej płatną a dokopywać innym , proszę pomyśleć co by było gdyby nie było klientów OPS a tym samym miejsc pracy dla was, zostałby wam pośredniak i biadowanie lub praca w sklepie.użytkownik pisze:Najłatwiej zrzucać odpowiedzialność za własne błędy na kogoś innego. To Pani podjęła decyzję o wzięciu kredytu i przeznaczeniu go na remont mieszkania. Wiedząc, że jest Pani chora i wymaga operacji, wiedząc, że zbliża się zima i potrzebny będzie opał. Każdy z nas chciałby żyć w luksusie, w pięknym wyremontowanym domu, mieć internet i inne ekskluzywne rzeczy. Niestety musimy na wszystko zapracować, a co za tym idzie, myśleć o tym co się robi. Idąc Pani tokiem myślenia, każdy z nas mógłby brać pożyczki i kredyty a następnie pójść do OPS-u i wymagać wsparcia finansowego.
Dodatkowo "wyrzygała" Pani pracownikowi socjalnemu, że jeździ na wycieczki zagraniczne. Pracuje, zarabia to sobie jeździ. Co Panią to interesuje!?
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Praca w sklepie to jakaś ujma?Gość pisze: dzięki takim "nieodpowiedzialnym", "nieudacznikom" ma Pan(i) pracę, proszę ją zmienić na lepiej płatną a dokopywać innym , proszę pomyśleć co by było gdyby nie było klientów OPS a tym samym miejsc pracy dla was, zostałby wam pośredniak i biadowanie lub praca w sklepie.

Widzę,że ten temat schodzi na inny tor tu nie chodzi kto jest lepszy a kto gorszy jak pani Kara ujęła,że menelom się pomaga menel też człowiek a alkohol to też choroba więc drogie koleżanki nie nakręcajcie się zapewne pani Klara została usatysfakcjonowana profesjonalną już odpowiedzią.
Istotne. Zbierając w całość wszystkie informacje przychodzi mi do głowy tylko jeden sposób na ubezpieczenie zdrowotne dla córki oraz dla Pani. Udać się do ZUS wraz z wyrokiem sądu dot. przyznania alimentów i ubezpieczyć córkę przy tych alimentach, a następnie siebie przy córce. Kwota ubezpieczenia nie powinna wynosić wtedy ponad 300 zł tylko dużo mniej.klara314 pisze:Jeszcze jedno pytanie padło i nie zauważyłam- jestem panną. Zaszłam w ciążę będąc na studiach. Ojca dziecka poznałam jako 17-latka i tak już został. To istotne? Nigdy nie łożył na dziecko. Ma kilka wyroków, nawet odbywał karę pozbawienia wolności. Nie kontaktuje się i dobrze. Od takich ludzi lepiej się trzymać z daleka.
??? na jakiej zasadzie ZUS mógłby ubezpieczyć w tym przypadku?
Grand nie dawaj głupich rad ZUS ubezpiecza jak ktoś ma alimenty to chyba w twojej głowie jest taki zapis ustawowy.
Tak czytam tą dyskusję i jeden wniosek mi się nasuwa- Wam się wydaje, że jak już komuś przyznajecie zasiłek to tak jakbyście z własnej kieszeni dawali. Poprzewracało się w głowach co niektórym. Nie obrażając tych, którzy starają się pomóc, choć to nieliczne grono. Zachowujecie się conajmmiej jak sąd. Kobieta szuka pomocy i chyba już zrezygnowała z wchodzenia na to forum. Wcale się nie dziwię.
Pani Klaro odwołać się do SKO , a jeśli to nie pomoże to do wyższej instancji. Uzasadnić dlaczego potrzebuje Pani tych świadczeń i prosi o szybkie rozpatrzenie.
Swoją drogą to ale su.a musiała być bez sumienia, że chorą kobietę tak załatwiła. Ja zanim podjęłam pracę też miałam nieprzyjemność korzystać z MOPS. Nie był to miły czas. Zaglądanie do garnka było normą, węszenie, grzebanie w życiu. Znam to z autopsji.
Pani Klaro odwołać się do SKO , a jeśli to nie pomoże to do wyższej instancji. Uzasadnić dlaczego potrzebuje Pani tych świadczeń i prosi o szybkie rozpatrzenie.
Swoją drogą to ale su.a musiała być bez sumienia, że chorą kobietę tak załatwiła. Ja zanim podjęłam pracę też miałam nieprzyjemność korzystać z MOPS. Nie był to miły czas. Zaglądanie do garnka było normą, węszenie, grzebanie w życiu. Znam to z autopsji.
Pani Klaro ja ponawiam swoje pytanie o zdolność kredytowa przy zasiłku stałym. Bardzo proszę o odpowiedź
Nie musisz pisać tak wielkimi literami, dodatkowo jeśli cię to tak bardzo interesuje, to wystarczyło dokładniej przeczytać. Czyżby tobie to do czegoś potrzebne , inwigilacja, czy to ty udupiłaś tę kobietęWredna1 pisze:Pani Klaro ja ponawiam swoje pytanie o zdolność kredytowa przy zasiłku stałym. Bardzo proszę o odpowiedź
Pani Klara wyraźnie napisała wcześniej, że w tym banku miała dawniej kredyt, który spłaciła, i mając dobrą historię kredytową dostała ponownie kredyt - mały a te dochody które ma na to wystarczyły.
Banki wręcz zachęcają takich ludzi do brania kredytów, nie bacząc na dochód, jeden warunek pozytywna historia kredytowa,
Oprócz Przez KREDYT straciłam zas. stały i ubezpieczenie - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
odmowa przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego
zas.okresowy
czy przyznać zas.okresowy
Zasiłek stały a pobyt w hospicjum
Doręczenie decyzji
alimentacja
skierowanie do DPS
Indywidualny plan bezpieczeństwa
trudna sytuacja
alimenty - "trochę płaci"
Terminale mobilne
ubezpieczenie na 90 dni