Przyjmowanie wpłat bezpośrednio od dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 10 mar 2016, 9:48

Trochę stare dane w linkach. Opisane pobieranie opłat u komornika. Ale nie mają te artykuły nic wspólnego z art. 27.11 ustawy który mówi nie o opłatach a o tym, że masz rozliczyć "kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 kpc. A ten z kolei mówi że najpierw koszty. Skoro kosztów nie masz a komornik ma, to trzeba mu przekazać żeby ten mógł je pokryć.
Zgodzę się z Tobą, że komornik sobie naliczyć koszty może niezależnie od wpłat dłużnika, ale ten post nie jest o czasie w jakim powstają koszty u komornika tylko o tym jak Ty masz rozliczyć otrzymane od dłużnika wpłaty. a kodeks postępowania cywilnego (art. 1026 § 2) mówi że najpierw koszty.
RudaKulka
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 14:35
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 9:51

1. czy mamy prawo wierzyciela?
2. czy dłużnik ma prawo płacić do wierzyciela?
3. czy jak dłużnik wpłaca do wierzyciela to kpc nie obowiązuje?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2018, 8:50

Witam
Mogłabym prosić o skan tego stanowiska. Mój mail to: [email protected]. Będę zobowiązana.
aGa111
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 10:22
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 19 paź 2018, 19:19

Malwina69 pisze:Jestem w posiadaniu odpowiedzi z Ministerstwa między innymi w tej kwestii i pismo podpisane przez Pana T. Wardacha mówi: żaden przepis nie zabraniał, ani nie zabrania dłużnikowi wpłacania należności z FA bezpośrednio na konto organu wł. wierzyciela oraz nie ma takiego przepisu który by OWW zabraniał przyjąć tych wpłat i żaden przepis nie nakazuje OWW zwrotu tych wpłat do Komornika . Należy Komornika o tym fakcie poinformować. Nie mogę go tu umieścić.
Czy mogłabym prosić o przesłanie opinii na mejla? [email protected]
Z góry dziękuję
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x