Przyjmowanie wpłat bezpośrednio od dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 04 mar 2016, 16:39

Mazurkiewicz ma racje, w pierwszej kolejności koszta egzekucyjne, ale...
To, że dłużnik nam wpłacił (ma takie prawo) nie oznacza, że mamy przekazywać coś komornikowi. Komornika tylko o tym informujemy. Komornik sobie nalicza koszta egzekucyjne od tej wpłaty (to nie żart). I trochę się wnerwia, bo przeważnie mu to wisi i nie ma jak dorwać dłużnika. Jak go w końcu dorwie to w pierwszej kolejności mu to ściągnie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2016, 20:25

Niestety, mam takie sytuacje,rozliczam i wysyłam pismo do komornika.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 13:08

Hej,
a jeśli dłużnik wpłacił bezpośrednio do nas, i ma tylko bieżący okres świadczeniowy, kiedyś mógł wpłacać na wydana decyzję zwrotową, a na bieżący okres do komornika, a teraz?
Poinformować tylko komornika o wpłacie?
Kasia22

Napisano: 08 mar 2016, 10:41

Elmer pisze:Mazurkiewicz ma racje, w pierwszej kolejności koszta egzekucyjne, ale...
To, że dłużnik nam wpłacił (ma takie prawo) nie oznacza, że mamy przekazywać coś komornikowi. Komornika tylko o tym informujemy. Komornik sobie nalicza koszta egzekucyjne od tej wpłaty (to nie żart). I trochę się wnerwia, bo przeważnie mu to wisi i nie ma jak dorwać dłużnika. Jak go w końcu dorwie to w pierwszej kolejności mu to ściągnie.
Rozumiem, że podstawą jest kpc 776 oraz 59 ustawy o komornikach?
Raa

Napisano: 09 mar 2016, 14:30

wpłaty od dłużników rozliczamy zgodnie z art. 27 ust. 11. "Organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. − Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz.101, z późn. zm.13))."
a art. 1026 § 2 mówi że "Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną"
więc my przesyłamy komornikowi i on rozlicza na koszty jakie u niego powstały a jak je pokryje to przesyła do nas resztę na odsetki i należność.
RudaKulka

Napisano: 09 mar 2016, 14:33

Jestem w posiadaniu odpowiedzi z Ministerstwa między innymi w tej kwestii i pismo podpisane przez Pana T. Wardacha mówi: żaden przepis nie zabraniał, ani nie zabrania dłużnikowi wpłacania należności z FA bezpośrednio na konto organu wł. wierzyciela oraz nie ma takiego przepisu który by OWW zabraniał przyjąć tych wpłat i żaden przepis nie nakazuje OWW zwrotu tych wpłat do Komornika . Należy Komornika o tym fakcie poinformować. Nie mogę go tu umieścić.
Malwina69

Napisano: 09 mar 2016, 14:34

I dodam jeszcze ze ja z każdym komornikiem ustalam indywidualnie taka sytuacje i żaden nie chce przesyłania tylko informacje.
Malwina69

Napisano: 09 mar 2016, 14:41

nie ma przepisu który zabrania ale nie ma też takiego który nakazuje. Postępowanie wobec dłużnika jest traktowane jako jedna całość i koszty powstają tylko u komornika. a przepis każe rozliczać każdą wpłatę dłużnika (obojętnie gdzie jej dokona) przede wszystkim na koszty. a te są tylko u komornika. więc on musi otrzymać tą wpłatę. a przecież jak koszty pokryje to i tak do nas przesyła resztę.
RudaKulka
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 14:35
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2016, 15:26

nie musi otrzymać kasy by naliczyć sobie koszty. Po prostu komornik mu później to każe zapłacić
https://www.windykacja.pl/poradnik,porad ... yjnej.html

https://www.zrozumegzekucje.pl/uncategor ... nowu-chce/
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 9:29

Malwina69 pisze:Jestem w posiadaniu odpowiedzi z Ministerstwa między innymi w tej kwestii i pismo podpisane przez Pana T. Wardacha mówi: żaden przepis nie zabraniał, ani nie zabrania dłużnikowi wpłacania należności z FA bezpośrednio na konto organu wł. wierzyciela oraz nie ma takiego przepisu który by OWW zabraniał przyjąć tych wpłat i żaden przepis nie nakazuje OWW zwrotu tych wpłat do Komornika . Należy Komornika o tym fakcie poinformować. Nie mogę go tu umieścić.
A możesz podesłać na maila?: [email protected]
Raa

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x