przyrównanie
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Re: przyrównanie
Troche tak zgadujac? Z tym ze remontowy i zarzad to grosze, stawka gminna zawsze bedzie wyzsza. Najdrozsze jest ogrzewanie, ale w stawce gminnej nie ma ogrzewania, jest to osbna pozycja wiec tez nie moge ogrzewania przyrównac do czynszu bo to juz mocno naciagane chyab. No brak uzasanienia w przypadku najmu gdy nie mam w ogole najmu.
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
W Twoim przypadku to bym przyrównała fundusz remontowy i koszty zarządu do stawki gminnej. Resztę, czyli: ogrzewanie, wodę ciepłą, wodę zimną, ścieki i śmieci bym policzyła normalnie jako wydatki.
Widzisz u mnie to prawie zawsze czynsz po stawce gminnej wychodzi niższy niż zsumowanie z wykazu wydatków kosztów zarządu, funduszu remontowego i kosztów eksploatacji.
Ale skoro u Ciebie niższe są fundusz remontowy i koszty zarządu bez przyrównania to takie wtedy przyjmujesz.
Widzisz u mnie to prawie zawsze czynsz po stawce gminnej wychodzi niższy niż zsumowanie z wykazu wydatków kosztów zarządu, funduszu remontowego i kosztów eksploatacji.
Ale skoro u Ciebie niższe są fundusz remontowy i koszty zarządu bez przyrównania to takie wtedy przyjmujesz.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, zamówienia publiczne,
pomost - Kontakt:
u mnie stawkę gminną mam 3,06 za m2
do tego dochodzą czynniki podwyższające stawkę bazową
np. za instalacje wody 10% oraz stawki obniżające za brak np.kanalizacji 3%
czyli przyjmuje stawkę 3,27 za m2?
do tego dochodzą czynniki podwyższające stawkę bazową
np. za instalacje wody 10% oraz stawki obniżające za brak np.kanalizacji 3%
czyli przyjmuje stawkę 3,27 za m2?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
A koszty eksploatacji to co to? No nie moga to byc media czy ogrzewanie bo w naszej ustawie jest to oddzielnie tak? No i ta watpliwosc to skoro to nie najem to na jakiej podstwie prawnej mam to porówywac do czynszu.Alalala pisze: 02 cze 2023, 8:27 W Twoim przypadku to bym przyrównała fundusz remontowy i koszty zarządu do stawki gminnej. Resztę, czyli: ogrzewanie, wodę ciepłą, wodę zimną, ścieki i śmieci bym policzyła normalnie jako wydatki.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Czynsz najmu to po prostu opłata za wynajem lokalu. Z kolei opłaty eksploatacyjne to koszty dodatkowe, takie jak: czynsz administracyjny oraz opłaty za media (energia elektryczna, gaz, woda czy ogrzewanie). W skład opłat eksploatacyjnych mogą wejść również opłaty za Internet, telewizję czy telefon. Oczywiście nie jest to wymóg, najczęściej lepszym rozwiązaniem jest bezpośrednie zawieranie umów z dostawcami tych mediów przez najemcę.kalina.malina pisze: 05 cze 2023, 11:10A koszty eksploatacji to co to? No nie moga to byc media czy ogrzewanie bo w naszej ustawie jest to oddzielnie tak? No i ta watpliwosc to skoro to nie najem to na jakiej podstwie prawnej mam to porówywac do czynszu.Alalala pisze: 02 cze 2023, 8:27 W Twoim przypadku to bym przyrównała fundusz remontowy i koszty zarządu do stawki gminnej. Resztę, czyli: ogrzewanie, wodę ciepłą, wodę zimną, ścieki i śmieci bym policzyła normalnie jako wydatki.
Natomiast na czynsz administracyjny składają się takie opłaty, jak: podatek od nieruchomości, wynagrodzenie zarządu spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej i osób w nich pracujących, fundusz remontowy, ubezpieczenie czy bieżące koszty konserwacji.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
remontowy i zarząd to nie zawsze tylko grosze...stawka gminna nie zawsze jest wyższakalina.malina pisze: 01 cze 2023, 13:48 Troche tak zgadujac? Z tym ze remontowy i zarzad to grosze, stawka gminna zawsze bedzie wyzsza. Najdrozsze jest ogrzewanie, ale w stawce gminnej nie ma ogrzewania, jest to osbna pozycja wiec tez nie moge ogrzewania przyrównac do czynszu bo to juz mocno naciagane chyab. No brak uzasanienia w przypadku najmu gdy nie mam w ogole najmu.

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Miałam na myśli ze w moim przypadku tak bedzie. No dobra to na jakiej podstawie prawnej przyrównywać cokolwiek do stawki gminnej, który art. jeśli nie mamy sytuacji najmu. Nawet jeśli bym chciała cokolwiek przyrównać do czegos ale artykuł o najmie odpada to któy mam zastosowac? Chodzi mi zeby nie zgadywac ze moze to a moze tamto tylko miec jasnosc.:-) pisze: 05 cze 2023, 12:03remontowy i zarząd to nie zawsze tylko grosze...stawka gminna nie zawsze jest wyższakalina.malina pisze: 01 cze 2023, 13:48 Troche tak zgadujac? Z tym ze remontowy i zarzad to grosze, stawka gminna zawsze bedzie wyzsza. Najdrozsze jest ogrzewanie, ale w stawce gminnej nie ma ogrzewania, jest to osbna pozycja wiec tez nie moge ogrzewania przyrównac do czynszu bo to juz mocno naciagane chyab. No brak uzasanienia w przypadku najmu gdy nie mam w ogole najmu.![]()
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/ŚW
- Kontakt:
W przypadku gdy wnioskodawca jest właścicielem domu jednorodzinnego i ustanowił służebność, przyrównujemy do stawki gminnej?
- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Czekajcie bo już kręćka człowiek dostaje. Prosto i zwięźle uściślijmy.
Mam stawkę gminną 5 zł. za m2. (plus, minus podwyższenia, to wiadomo.)
Mam lokal poza zasobem mieszkaniowym gminy. Powierzchnia użytkowa 44,95 m2. Na fakturze mam dwie pozycje które winienem przyrównywać do stawki gminnej:
- Zarządzanie częścią wspólną budynku mieszkalnego - 85,85 zł. (1,91 x 44,95)
- Fundusz remontowy - 224,75. (5 x 44,95)
Normalnie takie rzeczy wchodziłyby w skład czynszu.
Więc teraz chcą przyrównać to do stawki gminnej powinno się brać każdą pozycję osobno, przeliczać i przyjąć do wydatków? Fundusz remontowy zostaje w obecnej wysokości bo odpowiada wyliczeniu równo do stawki gminnej a zarządzanie częścią wspólną, zostawiam jak jest bo kwota jest mniejsz
Czy powinno się zsumować a potem przyrównać ale tylko jako jedną pozycją czyli: z faktury mam 85,85 + 224,75 = 310,60 zł. A powinienem brać się brać 224,75 zł (5 x 44,95).
Mam stawkę gminną 5 zł. za m2. (plus, minus podwyższenia, to wiadomo.)
Mam lokal poza zasobem mieszkaniowym gminy. Powierzchnia użytkowa 44,95 m2. Na fakturze mam dwie pozycje które winienem przyrównywać do stawki gminnej:
- Zarządzanie częścią wspólną budynku mieszkalnego - 85,85 zł. (1,91 x 44,95)
- Fundusz remontowy - 224,75. (5 x 44,95)
Normalnie takie rzeczy wchodziłyby w skład czynszu.
Więc teraz chcą przyrównać to do stawki gminnej powinno się brać każdą pozycję osobno, przeliczać i przyjąć do wydatków? Fundusz remontowy zostaje w obecnej wysokości bo odpowiada wyliczeniu równo do stawki gminnej a zarządzanie częścią wspólną, zostawiam jak jest bo kwota jest mniejsz
Czy powinno się zsumować a potem przyrównać ale tylko jako jedną pozycją czyli: z faktury mam 85,85 + 224,75 = 310,60 zł. A powinienem brać się brać 224,75 zł (5 x 44,95).
Oprócz przyrównanie - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
szkolenie zone
Prośba o przeliczeni
Dochód z pozarolniczej działalności
prośba o sprawdzenie wyliczenia DM
podstawa prawna
Dziecko w domu dziecka
urlop ojcowski - proszę o pomoc
koniec COVID od 1.07.2023
ulga na dzieci
SKO uchylenie decyzji
3 miesięczny staż
Umorzenie/uchylenie decyzji? - bardzo pilne!
DM w OPS czy Urzędzie
Status NUE
obliczenie dodatku mieszkaniowego
tytuł prawny- 1/2 własności