przyśpieszenie proszę o pomoc - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 wrz 2013, 13:00

złożyłam wniosek o znęcanie się i czekam juz dwa miesiące a w domu jest nie do wytrzymania. co mogę zrobić w tej sprawie. czy mogę napisać jakies podanie o przyśpieszenie sprawy? jeśli tak to proszę o pomoc w napisaniu.
dziekuję z góry
~renata

Napisano: 30 wrz 2013, 14:41

czyli złożyłaś wniosek o ściganie ?jako osoba pokrzywdzona- czy złożyłaś zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa na Twoją szkodę?
Wniosek o ściganie to pewnego rodzaju prośba , skierowana najczęściej do Policji lub prokuratury, by zajęli się daną sprawą. To zupełnie coś innego niż zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Wniosek jest niezbędny by policja mogła podjąć odpowiednie działania zmierzające do ukarania sprawcy( nawet jeśli mówimy o przestępstwach ściganych z urzędu) - no ale ..na pytanie odpowiadając :
Powinnaś zostać poinformowana , zarówno jeśli prokurator lub Policja zdecydują się ścigać sprawcę, jak i w przypadku gdy od tego odstąpią. Czyli powinnaś otrzymać pismo - polecone. Jeśli dostąpią od ścigania popełnionego przestępstwa na Twoja szkodę, to w piśmie cię pouczą ( co dalej) art.305 par. 4 306 kpk.

A co jeśli zgłosiłaś a oni nic nie robią - jak twierdzisz..?
Tak naprawdę w ciągu 6 tygodni powinnaś zostać powiadomiona o tym czy prokurator- będzie ścigał czy odstąpił.. Jeśli nie otrzymałaś info, to możesz złożyć zażalenie ( czyli niezadowolenie z takiego obrotu spraw). Napisz że złożyłaś wniosek i- że czekasz już 8 tygodni . ( poczytaj art. 306 par.3 kpk. Pismo wysyła się do prokuratora przełożonego
( ja osobiście uważam , że na przyszłość lepiej sprecyzować - we wniosku ..niż pisać ogólnie o 207- znęcanie ....np. groźby, pobicie, nękanie..).

P. S to jest moje stanowisko- może inni -tu na forum ci podpowiedzą inaczej- choć interpretacja nie może być inna w tej kwestii - nie sądzę .. no ale
~emilka

Napisano: 03 paź 2013, 21:11

pani już pewno napisała- innych głosów ni ma, więc nie podpowiedzą.
~stary obserwator

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x